שתף קטע נבחר

ההסתה בא-נג'אח: הפקולטה ללימודי הטרור

מסמך שחושף המודיעין הישראלי מעיד על הסתה הולכת וגוברת בתחומי הרשות הפלסטינית. באוניברסיטת א-נג'אח בשכם, הגדולה בשטחים, מפיצים הארגונים הפלסטינים ערכות הסתה, שבהן משבחים שאהידים וקוראים להתנגדות אלימה נגד ישראל

מערכת שעות לסטודנט עם תמונת מחבל, כרזות של השייח יאסין ורנטיסי, וביטאון "פקולטת השהידים" של הפתח - כל אלו מופצים באוניברסיטת א-נג'אח בשכם. מסמך שהפיץ השבוע "מרכז המידע למודיעין וטרור" של המרכז למורשת המודיעין בגלילות, מספר על הלכי הרוח באוניברסיטה, שכבר הציגה בעבר מיצג של מסעדת סבארו, לאחר הפיגוע. כך לא נלחמים ברשות הפלסטינית בהסתה.

 

רק לפני ימים ספורים שיבח ראש הממשלה, אריאל שרון, את הרשות הפלסטינית על ששינתה כיוון והורידה את רף ההסתה בכלי התקשורת שלה. שינוי שכזה אכן אובחן, במיוחד בדרשות יום השישי המשודרות בטלוויזיה הפלסטינית.

 

המסמך החדש של מרכז המידע למודיעין ולטרור שופך אור על ההסתה שאינה משודרת בכלי התקשורת, ובכל זאת חשופים אליה אלפים. המסמך עוסק בהסתה באוניברסיטת א-נג'אח בשכם. באוניברסיטה לומדים כ-11,000 סטודנטים, מספר הסטודנטים הגדול ביותר בשטחי הרשות הפלסטינית, והיא אמורה להעסיק כ-200 מרצים.

 

לפי מחברי המסמך, א-נג'אח, כמו מוסדות אקדמיים פלסטיניים אחרים בשטחים, משמשת מעוז של ארגוני הטרור השונים, ואף מהווה מוקד לגיוס סטודנטים לארגונים השונים, ובראשם החמאס והפתח. לפיכך, התוצאה המעשית של מערכת ההסתה הזו היא מספרם הרב של הסטודנטים שלוקחים חלק בפיגועים, ובכללם פיגועי התאבדות נגד ישראל.

 

מערכת שעות עם שאהידים

 

במהלך יולי-אוגוסט 2004 הפיקו תנועות הסטודנטים של ארגוני הטרור השונים, "ערכות הסתה", בפי מחברי המסמך, המיועדות לחלוקה לסטודנטים. ערכות אלה נתפסו במהלך החודשים יולי-אוגוסט במחסומי צה"ל הפועלים באזור שכם.

 

דוגמאות לטיפוח מיתוס השאהידים ניתן למצוא אצל כל אחד מהארגונים המובילים בקמפוס, כשעל גבי חלק מהערכות מככבים ראשי הארגונים (השייח אחמד יאסין והד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי אצל החמאס, יאסר ערפאת אצל הפתח) וכן מבצעי פיגועים שונים.

 

כך, למשל, בערכה שחילקה תנועת הסטודנטים של הג'יהאד האיסלאמי באוניברסיטה, מופיעה תמונתו של מחבל מתאבד רעול פנים, חמוש בחגורת נפץ ועליו סרט מצח והכתובת "פלוגות ירושלים" (הזרוע המבצעית של הג'יהאד האסלאמי), ומעליו צילום של האוניברסיטה. בין השאר נכתב בערכה: "לאלה המבינים הבן היטב כי את הזכות לוקחים בכוח הזרוע ואין היא מוענקת במתנה".

 

בחלק הפנימי של הערכה נכתב בין היתר: "זהו סיפורם של גברים הבוטחים בניצחונו של אללה... זהו סיפור של תודעה וג'יהאד... מהפיכת הדם נגד האזיקים, החרבות והתליינים"; "הרעיונות והמילים שלנו נותרים גוויות חסרות רוח חיים. אולם כאשר נקריב את חיינו למענם ונזין אותם בדמנו, הגוויות תתעוררנה לחיים".

 

בעזרים שחילקה תנועת החמאס, כיכבו, מטבע הדברים, השייח אחמד יאסין והד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי. "הניחו לנו למות בכיבוש של מי שנלחם מלחמת קודש", נכתב על אחד העזרים שבהם נראו דמויותיהם של השניים. "על שפתיו הכבירות מופיעה בת צחוק המבשרת את הניצחון הוודאי", הסביר הכותב על תמונתו של יאסין. במערכת שעות שבה נראים השניים נכתב: "בכל יום מגיעים לגן העדן שיירות של שאהידים, אשר אללה היה שבע רצון מהם".

 

הגוש האיסלאמי אף ארגן יריד משלו בשבוע הראשון של הלימודים בחודש ספטמבר שבו עודדו את הסטודנטים "לשאת ביד האחת את העט וביד השנייה את הרובה" ולהצטרף לארגונים.

 

גם תנועת הפתח לא נשארה מאחור. תנועת ה"שביבה" - תנועת הנוער של הפתח - חילקה אף היא עזרים משלה, כשדמותו של ערפאת מככבת בהם, וכן נכתב, בין היתר, "מים הדם של החללים... אנו נבנה מדינה". בתחתית העמוד צויינו שמות 19 שאהידים מהאוניברסיטה, שנפלו במהלך העימות עם ישראל. ובמרכז - מפת "פלסטין השלמה" עם אגרוף המורם לאות התרסה.

 

תואר שני בפיגועים

 

אולם נראה שדווקא מסמך שנפל באקראי לידי צה"ל ממחיש יותר מכל את הלך הרוח בקמפוס בשכם. הסטודנט יאסר אבו בכר, איש פתח באוניברסיטה, הגיש בדצמבר 2001 עבודת מחקר בנושא: "צמיחתו של רעיון ה"איסתישהאד" (מות קדושים / פעולת התאבדות) בחברה הפלסטינית".

 

העבודה שנמצאה במבצע "חומת מגן" מנתחת את הסיבות להתחזקות תופעת פעולות ההתאבדות במהלך העימות עם ישראל מתוך נקודת מבט איסלאמית קיצונית, והיא מתאפיינת בתמיכה ואהדה של תופעת ההתאבדות, ומעתירה שבחים על המחבל המתאבד.

 

למרות הנימוקים האיסלאמיים המלומדים, מרישום בכתב יד שנמצא על גבי העבודה מתברר, כי שלטונות האוניברסיטה לא התירו פרסומה של העבודה בטענה ש"התנאים הנוכחיים אינם מעודדים פרסום עבודה כזו". להערכת מחברי המסמך, חששה הנהלת האוניברסיטה ממבוכה העלולה להיגרם למוסד אקדמי המפרסם עבודת מחקר בנושא הטפה לפיגועי התאבדות ומעניקה לו גושפנקה אקדמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
אוניברסיטת אל-נג'אח בשכם (ארכיון)
צילום איי פי
הפגנות בעד טרור המתאבדים (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: דובר צה"ל
צה"ל בשכם. ערכות נתפסו במחסומים (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
מומלצים