שתף קטע נבחר

מ"מ שגריר ירדן בראיון פרידה: נגמרו התירוצים

ד"ר מאזן טל מסכם ארבע שנים סוערות, במהלכן כיהן כבכיר בשגרירות הירדנית בארץ. בראיון פרידה מיוחד ל-ynet הוא דורש שחרור אסירים ירדנים, מותח ביקורת על הרס הבתים, קורא לתאם את ההתנתקות עם ההנהגה החדשה ברשות ומביע אופטימיות נוכח "הרוח הטובה והחדשה שמגיעה לאזור". למה הוא הכי יתגעגע כאן? לירושלים, "שצריכה להיות חלק מפלסטין"

"הסתלקות ערפאת מביאה לכך שנגמרו התירוצים של ממשלת ישראל, אבו-מאזן יודע בדיוק מה עליו לעשות", כך אומר ל-ynet ד"ר מאזן טל, ממלא מקום השגריר הירדני, שפורש בימים הקרובים מתפקידו.

 

ד"ר מאזן, ששימש בתפקיד בארבע השנים האחרונות, מסיים בימים אלה את תפקידו בשגרירות הירדנית. לישראל הגיע לקראת פרוץ האינתיפאדה השנייה, שהביאה להחזרת השגריר לרבת-עמון. לפני תשעה חודשים הוא התארח בפורום ynet והשיב לשאלות הגולשים. "אל תבצעו את הנסיגה בלי תיאום", ביקש אז - והיום אכן נראה שההתנתקות תתואם עם הפלסטינים.    

 

כיצד אתה מסכם את ארבע שנות הכהונה שעברו עליך פה?

 

"ארבע השנים האלה היו מהתקופות הקשות ביותר ביחסי ישראל והפלסטינים, ביחסי ישראל-ירדן, וגם לתהליך השלום. ניסיתי לעשות כמיטב יכולתי כשייצגתי את הדיפלומטיה הירדנית בתקופה הקשה הזאת".

 

היום, ימים ספורים לפני סיום תפקידך, אתה אופטימי יותר?

 

"האמת היא שכן. רוח חדשה וטובה מגיעה לאזור, והזדמנויות חדשות נפתחות. אנו מאיצים בצדדים לנצל את הרגע ולא לבזבז אותו כפי שהיה בכמה אירועים בעבר. באפריל 2001 הייתה יוזמה מצרית-ירדנית שהוצגה לצדדים, ולרוע המזל היא לא התקבלה, בעיקר על-ידי הצד הישראלי. במבט על כל התוכניות שבאו אחר-כך – הן משתמשות באותם עקרונות שהצגנו בנייר הירדני-מצרי אז".

 

מה יוצר את הרוח החדשה ואת ההזדמנות שאתה מדבר עליה?

 

"הבחירה מחדש של הנשיא האמריקני ומחויבותו לחזונו, המחויבות של ראש ממשלת בריטניה, שתהליך השלום יהיה על סדר היום שלו, תוכנית ההתנתקות של שרון, אשר נותנת הזדמנות לנוע קדימה, והמנהיגות הפלסטינית החדשה – כל הסיבות האלה נותנות סיבה טובה לעבוד קשה וביחד כדי לנצל את ההזדמנות".

 

שכחת להזכיר את היעדרו של ערפאת. האם מותו הוא לא חלק מחלון ההזדמנויות שנוצר?

 

"אולי עבור הישראלים. הממשלה הישראלית נהגה לומר שהוא מכשול. כעת אין יותר תירוצים לממשלה הישראלית או לממשלה אחרת מדוע לא לנוע קדימה".

 

האם אתה מאמין שבכוחו של אבו-מאזן לפרק את ארגוני הטרור ולהתמודד אתם?

 

"לא צריך להעמיד תנאים לגבי מה עליו לעשות. אל תנסו להערים בפניו מכשולים. אם הוא ייבחר מחדש הוא יודע מהן מחויבויותיו ומה עליו לעשות. על שני הצדדים לבצע את התחייבויותיהם לפי מפת הדרכים. הייתי מפנה את הממשלה הישראלית לתקופה בה אבו מאזן כיהן כראש ממשלה בפעם הראשונה. כולנו יודעים מדוע הוא נכשל. חלקית גם ישראל הייתה אחראית לכך. גורמים רשמיים הודו בכך בפומבי. למשל, המשך מדיניות ההתנקשויות, כניסת כוחות צה"ל לשטחים והרס הבתים. אבו-מאזן לא יכול לעבוד במצב כזה, זה יעודד את הקיצוניים ולעולם לא יעזור לו".

 

אם ראש הממשלה היה "נותן" לאבו-מאזן את פינוי ההתנחלויות במקום לבצע אותן כתוכנית חד-צדדית, זה היה עוזר לו?

 

"זאת שאלה היפותטית מדי. אנו יודעים שהממשלה הישראלית החליטה לבצע את התוכנית באופן חד-צדדי בטענה שאין פרטנר פלסטיני. אנחנו ביקשנו מההתחלה לתאם כל תוכנית עם הפלסטינים. כעת אין שום תירוץ מדוע לא לעשות זאת. תוכנית ההתנתקות חייבת להיות רק ההתחלה, שתוביל ליישום מפת הדרכים".

 

הזכרת את הרס הבתים. צה"ל טוען שזו אחת הדרכים באמצעותן ניתן למנוע אירועים כמו זה שאירע אתמול, כשחופרים מנהרות דרך בתים פלסטינים.

 

"הרס בתים הוא הענשת משפחה שלמה עם יותר מ-10 או 15 איש, על התנהגות של אדם אחד. אינכם מבינים את משמעותו של בית עבור פלסטיני. בית הוא היעד האולטימטיבי של כל משפחה. הם עומלים לעתים שנים כדי לבנות בית צנוע. הישראלים לא מבינים את המשמעות של הריסת הבית בפני כל המשפחה והילדים. אנו יודעים שהישראלים תמיד מוצאים תירוץ. לפני כמה ימים, למשל, ירו בטעות לעבר בית ספר. אני יכול להבטיח שיש רשימה ארוכה של 'טעויות' במהלך ארבע השנים האחרונות".

 

כיצד לדעתך ישראל צריכה להגיב על ההתקפה ברפיח אתמול?

 

"לא באופן צבאי, זה לא יעזור. אנחנו מנסים בשבוע האחרון לשכנע שלא לייצר פרובוקציות, כמו ניסיון ההתנקשות בשבוע שעבר. אני קורא לשני הצדדים לתת סיכוי לאווירה החדשה".

 

החזרת שגריר ירדן לישראל יכולה גם היא לתרום לשינוי האווירה. מדוע אינכם מחזירים את השגריר?

 

"בעניין השגריר עמדתנו ברורה. אנו מעוניינים לראות את תהליך השלום מתחדש, ואני מאמין שיתחדש בקרוב. שנית, ישנם עניינים בילטריאליים שאנו מעוניינים לפתור, כמו שיחרור האסירים הירדנים. צריך לשנות את האווירה ביחסינו. נקווה שהממשלה הישראלית תנקוט במחווה כלפי ירדן כפי שמובארק עשה כלפי ישראל בשיחרור עזאם עזאם. למחווה קטנה יכולה להיות השפעה עצומה".

 

האסירים הירדנים שאתה מזכיר שפוטים על רצח בישראל. כיצד לדעתך ניתן יהיה לשכנע את ישראל לשחררם?

 

"פשוט מאוד. האנשים האלה ביצעו את מה שביצעו לפני הסכם השלום בינינו, במצב של מלחמה בין שתי המדינות. כעת אנחנו במצב של שלום. לפני זה היינו אויבים. וזוהי רק סיבה אחת".

 

כדיפלומט רב-ניסיון, אינך מרגיש החמצה לעזוב את האזור דווקא כעת?

 

"תמיד קל להיות חכם לאחר מעשה. כעת אנו בהחלט רואים חלון הזדמנויות, שאם ינוצל יכול להפוך לרגע היסטורי. זהו הקונפליקט האחרון בעולם שעוד לא נפתר, אחד מהעתיקים ביותר. עד שלא ייפתר לא יהיו יציבות, ביטחון או התפתחות באזור. לכן אנחנו עובדים כל-כך קשה כדי לפתור אותו".

 

יש מקום שאליו תרצה לחזור בעתיד, כתייר, מקום שאליו תתגעגע?

 

"ירושלים. זאת העיר שבה הייתי רוצה לבקר לעתים קרובות. זה מקום מאוד מיוחד עבורנו המוסלמים. נקווה שיום יבוא והיא תהיה חלק מבירת מדינה פלסטינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
יתגעגע לירושלים. טל
צילום: גבי מנשה
צילום: איי פי
שחררו אסירים. שרון ועבדאללה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יודע את העבודה. אבו-מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים