שתף קטע נבחר

ארה"ב ואירופה שוקלות להגדיל הסיוע הכספי לרשות

ארה"ב, האיחוד האירופי וכמה מדינות ערביות שוקלות להגדיל משמעותית את הסיוע לפלסטינים ואלי אף להכפילו, בתנאי שהפלסטינים יפעלו לפירוק הארגונים החמושים וישראל תסיר חלק מהמחסומים בשטחים. במקרה כזה תוצע לפלסטינים חבילת סיוע של 6-8 מיליארד דולר בתוך ארבע שנים

הסיוע יוגדל? ארה"ב, האיחוד האירופי ומספר מדינות ערביות שוקלות להגדיל באופן משמעותי את הסיוע הכספי לפלסטינים ואולי אף להכפילו. זאת בתנאי שישראל והפלסטינים ינקטו מספר צעדים לקראת פתרון הסכסוך. כך אמרו בכירים אמריקנים ופלסטינים לעיתון "ניו יורק טיימס".

 

לדבריהם, אם הבחירות ברשות הפלסטינית יתנהלו כהלכה, הממשלה שתיבחר תפעל לפירוק הארגונים החמושים וישראל תסיר חלק מהמחסומים ברחבי השטחים – אז תוצע לפלסטינים חבילת סיוע של 6-8 מיליארד דולר בתוך ארבע שנים.

 

האפשרות של הגדלת הסיוע עלתה במהלך כנס תורמים בינלאומיים שנערך ב-8 בדצמבר באוסלו. מטרת הדיונים הייתה למצוא דרכים לסייע בייצוב הכלכלה הפלסטינית לאחר מות ערפאת וכן לסייע לה להתכונן לקראת ביצוע תוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה, אריאל שרון.

 

מהבנק העולמי נמסר כי חבילת הסיוע, שתמומן על ידי ארה"ב, האיחוד האירופי, מדינות ערביות ותורמים נוספים, תהיה הגדולה ביותר, מבחינת יחס לגודל האוכלוסייה, מאז מלחמת העולם השנייה.

 

הפלסטינים כבר היום מקבלים את הסיוע הבינלאומי הגבוה ביותר על פי מדד זה – מיליארד דולר ל-3.5 מיליון תושבים, כלומר 300 דולר לאדם. חבילת הסיוע המתוכננת תגדיל את הסיוע הנוכחי ב-50 עד 100 אחוזים.

 

כדי להביע תמיכה בהנהגה הפלסטינית ולעודד מדינות נוספות לתרום הודיעה ארה"ב בכינוס כי היא תוסיף עוד 200 מיליון דולר לסיוע לפלסטינים, מתוכם 20 מיליון שיועברו ישירות לרשות הפלסטינית.

 

"כעת יש סיכוי"

 

בכיר בממשל בוש אמר כי "מדובר במאמץ ליצור תיאום מול האיחוד האירופי ומול הפלסטינים בנושא. השאלה היא האם לאחר הבחירות ברשות יהיה ניתן לארגן מחדש את הכוחות הפלסטינים ולהשליט סדר בשטחים. התשובה עד כה הייתה לא, אבל כעת ישנו סיכוי".

 

בכינוס באוסלו לא התקבלה החלטה רשמית לגבי הסיוע, מלבד ההודעה של ארה"ב, והדיון התמקד בשאלה – מהו סכום ריאלי לסיוע.

 

שר האוצר הפלסטיני, סלאם פיאד, אמר בראיון מקטאר כי "ישנה אפשרות שהסיוע יגדל ב-500 מיליון דולר בשנה ואף יותר, אבל זה לא יוכל לקרות אם התנאים בשטח לא ישתפרו". בכירים אחרים ברשות אמרו כי מדובר בתוספת של עד מיליארד דולר בשנה.

 

למרות סכומי הסיוע הגבוהים שהועברו לפלסטינים בשנים האחרונות, המצב הכלכלי ברשות הידרדר. חלק מהתורמים התלוננו כי כספם לא הגיע ליעדו.

 

האחראי על רצועת עזה והגדה המערבית בבנק העולמי, ניג'ל רוברטס, אמר כי "פיאד נקט בצעדים לביסוס הפיקוח על הכספים הציבוריים. אבל, התורמים רואים תוצאות מעטות לתרומותיהם בארבע השנים האחרונות והם רוצים שתהיה להם שליטה מסוימת על המצב".

 

פיאד אמר כי ארבע שנות האינתיפאדה והכניסה של הכוחות הישראלים לשטחי הגדה ורצועת עזה שבאה בעקבותיה, הביאו להידרדרות הכלכלה. "היינו כל כך עסוקים בניהול החשבונות השוטפים, שלא יכולנו להתפנות לשיפור התשתיות הכלכליות".

 

מדינות אירופה ומדינות ערב צפויות לדרוש מארה"ב לייחס חשיבות רבה יותר לעמדותיהן לגבי הסיכסוך, בתמורה להגדלת חלקן בסיוע הכלכלי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. הגדלה משמעותית?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אבו מאזן. "אם יפורקו הארגונים החמושים"
צילום: איי פי
מומלצים