שתף קטע נבחר

40 שנות גרבוז

רגע לפני שהוא מקבל את פרס א.מ.ת מציג יאיר גרבוז תערוכה חדשה ומקיפה. בביתן הלנה רובינשטיין נפתחת תערוכה יוצאת דופן של סיגלית לנדאו. בבית שלוש אפשר להציץ לחיי משפחה המתנהלים בצל מחלת נפש

ביום ראשון הקרוב יקבלו יאיר גרבוז ויעקב דורצ'ין את פרס א.מ.ת היוקרתי – שמטרתו לעודד מצוינות בקרב מדענים ואנשי תרבות ישראלים. גרבוז, שהוכתר כאחד מ"גדולי הטרובדורים הוויזואליים של האמנות הישראלית", ודורצ'ין, שעליו נאמר ש"יצירתו היא מהבולטות, הייחודיות והמשפיעות בתחום הפיסול", יהיו לחלוצים מתחום האמנות הפלסטית המקבלים את הפרס בחסות משרד ראש הממשלה.

 

אם לא די בנימוקי השופטים לקבלת הפרס, מציג גרבוז בימים אלה תערוכה מקיפה בגלריה "גורדון" בתל אביב תחת הכותרת "מרחוק תראה", ובה עבודות המכנסות 40 שנות יצירה (רישומים, קולאז´ים, ציורי שמן וציורי ענק מסידרת עבודות בהן מצטט גרבוז אמנים ישראלים שהלכו לעולמם). התערוכה המקפלת בתוכה את ארבעת עשורי היצירה של גרבוז, מבקשת לעקוב אחר "אחד המהלכים המורכבים והרדיקליים של אמן ישראלי".

 

לרגל קבלת הפרס והתערוכה המקיפה, חילצתי מפי האמן, המורה ואיש הרוח כמה תובנות לגבי עבודתו על פני השנים.

 

על הפרס: "לאנשים שמקבלים פרס יש נטייה לא להגיד את הדבר העיקרי. הפרס יאפשר לי להיות יותר בסטודיו", הוא מתוודה ומדבר על צורך "להתבטל ליד הציור" ולהפחית את "האני המתרוצץ" שלו.

 

על מורים ותלמידים: "אני מסכים להיות מורה כדי לייצר לעצמי קולגות", הוא אומר, על אף שאינו אוהב את המצב של "להיות ביתרון", כדבריו, "מורה זהו מצב זמני של מי שמוכן לסייע בלהעביר את המקצוע הראשון. והמורים הכי טובים הם אלה שלא אוהבים ללמד".

 

על "מרחוק תראה": "התערוכה הזו היא אינה תערוכה של סיכום, אלא תערוכה שפותחת דיון". לתפישתו, זו אינה רטרוספקטיבה (שמתקשרת אצלו גם עם המילה "קבורה") - ו"התערוכה היא אפשרות לאינטרפרטציה אחרת, להרכב אחר של תמונות".

 

שיח גלריה בהשתתפות יאיר גרבוז יתקיים במסגרת התערוכה ביום שישי, 7 בינואר, בשעה 12:00 בגלריה גורדון (בן יהודה 95 תל אביב). שעות פתיחה: ב'-ה' 10:00-13:00 17:00-20:00, ו' 10:00-14:00. בשבת ובראשון סגור.

 

מעשה בפרולוג

 

אם נקרתה דרככם במהלך השבועות האחרונים אל סביבת רחוב תרס"ט, אזור המבואה של ביתן הלנה רובינשטיין בתל אביב, בוודאי תהיתם מה פשר שלישיית מכלי המחזור הצבעוניים שניצבים על המדרכה, או מה מתעתדים לבשר לנו שלושת צינורות הניקוז אפורי הבטון שחברו יחדיו למסדרון המתכנס אל הדלתות החשמליות שבכניסה.

 

ובכן, מדובר היה בפרולוג שבו בחרה סיגלית לנדאו לתערוכתה החדשה בביתן, תחת הכותרת "הפתרון האינסופי". מתברר שאת מכלי המחזור היא (לא, לא העירייה) הביאה מגרמניה, כמו גם את שמה של התערוכה, המחבר אותנו לגרמניה מסוימת מאוד. אלא שזו אינה תערוכה היסטורית, כי אם בריאה של עולם המורכב ממגוון המדיומים הטיפוסיים של לנדאו – מיצב, פיסול ווידאו. 

 

ביצירות המשתרעות על כל חללי הביתן בוראת לנדאו עולם שרווחות בו התייחסויות ל"כניסות ויציאות, מנגנוני תצוגה ושיווק, איסוף פסולת ומחזור, גדילה והתכלות". האוצר מרדכי עומר בחר לתמצת את התערוכה כ"אלגוריה על קבוצה הנמצאת על סף התמוססות". התהליך הזה נשען בין היתר על גללי עזים, חפצים שהתגבש עליהם מלח, כבשה כמוטיב ישראלי ויהודי חוזר, ים המוות/מלח, "שערות סבתא" באקווריום, ריקוד לחופי הים התיכון, אבטיחים בים המלח ועוד.

אם לשפוט על פי הפרולוג הפומפוזי נראה שמובטח לנו ארוע אמנותי חריג של אחת האמניות הבולטות שצמחו כאן בשנים האחרונות.

 

הפתיחה הערב (ה'), 23 בדצמבר 2004, ב-20:00. תרס"ט 6 תל אביב.

 

ב',ד' 10:00-16:00

ג',ה' 10:00-22:00

ו' 10:00-14:00

שבת 10:00-16:00.

  

Ma famille

 

"כרית על פני

אני לא מצליחה לנשום.

אהבתך החזירה את נשימתי

אני אוהבת אותך, אימא".

(קארן זיבי אלט 2004)

 

בתערוכה יוצאת דופן, המאפשרת הצצה נדירה ופולשנית לחיי משפחה המתנהלים בצילה של מחלת נפש, נועל "בית שלוש" את פעילותו. חמש בנות משפחת זיבי – דליה, קארן, לארה, אליזה ודבינה, חושפות את קורות חייהן בבית שבו האם, קולט הלן, יוצרת וכותבת, חולה במחלת נפש קשה (סכיזו אפקטיב).

 

הבנות יוצרות במדיומים אמנותיים מגוונים "כחלק מתהליך ריפוי, עיכול ועיבוד שהן עוברות: רק להביט מבלי לחשוף". כל אחת בדרכה מגוללת את אירועי האז והעכשיו – אירועים המלווים בהתמודדויות אינסופיות עם מציאות יומיומית טראומטית, ויותר מכך – עם סוד נורא שנצרו בלבן ושהוסתר מעין החברה החטטנית.

 

70 העבודות הכוללות חפצים, תמונות וטקסטים והמתגבשות לכדי צילום, בימוי, שירה, ציור, וידאו ארט ופיסול, מקוות להתגבש לעדותן החיה על הסיפור המשפחתי המיוחד הזה. נראה כי אל הביקור ב"בית שלוש" (ביקור שאתם חייבים לעצמכם אם טרם פקדתם את המבנה הקדום והייחודי הזה על חדריו מהלכי הקסם), תצטרף "קריאה" של מסמך אנושי שצפוי להיות מרתק.

 

הפתיחה הערב (ה') ב-20:00 בית שלוש, סמטת שלוש 32 תל אביב,

נעילה (סופית בהחלט) 4.1.05

שעות פתיחה: ב'-ה', 10:00:17:00 יום ו' 10:00-14:00.

שבת, 10:00- 20:00. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
פרס ותערוכה. גרבוז
צילום: יריב כץ
לאתר ההטבות
מומלצים