שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: תעמולה מוגבלת במזרח ירושלים

שרי הממשלה אישרו הבוקר שורת הקלות לפלסטינים לקראת הבחירות שיתקיימו ב-9 בינואר. בין היתר יוכלו תושבי מזרח ירושלים להצביע באמצעות הדואר. כמו כן, הותרו קיומן של עצרות בחירות במקומות סגורים במזרח ירושלים, במתכונת הבחירות של 1996

ההכנות לקראת הבחירות ברשות הפלסטינית נכנסות להילוך גבוה: הממשלה אישרה הבוקר (יום א') שורת הקלות לפלסטינים לקראת הבחירות שיתקיימו ב-9 בינואר. במוקד ההקלות - בחירות גם במזרח ירושלים באמצעות הדואר ותעמולת בחירות חלקית במזרח הבירה. ההבנות הן תוצאת עבודת מטה משותפת לצוות הישראלי בראשות יועץ ראש הממשלה, דב וייסגלס, והצוות הפלסטיני, בראשות השר סאיב עריקאת.

  

הממשלה קיבלה גם את הערותיו של השר נתן שרנסקי, שטען כי "אנו טוענים שאלה בחירות חפשיות ודמוקרטיות, הרי זה לא המצב, זה צעד ראשון של דמוקרטיזציה". שרון ביקש מהיועץ המשפטי מני מזוז להכניס תיקון: "ממשלת ישראל רואה חשיבות רבה בקיומן של הבחירות שהן צעד ראשון שיאפשר דמוקרטיזציה ברשות", במקום "ממשלת ישראל רואה חשיבות רבה בקיומן של בחירות חפשיות ודמוקרטיות".

 

שר האוצר בנימין נתניהו הציע להכניס בנוסח ההחלטה הבהרה שאומרת שירושלים תישאר בשליטה בלעדית של ישראל והצעתו התקבלה וצורפה לנוסח ההחלטה: "הפלסטינים בירושלים יצביעו כמצביעי חו"ל של הרשות הפלסטינית, סידור הנהוג במדינות רבות בעולם, מבלי שהדבר יגרע כהוא זה מריבונות ישראל בירושלים. ההדגשה על ריבונות ישראל על ירושלים המאוחדת נדרשה גם בגלל הצהרת אבו מאזן אתמול, שדיבר על ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית".

 

בהחלטת הממשלה נאמר: "ממשלת ישראל רואה חשיבות רבה בקיומן של בחירות חופשיות ודמוקרטיות ליושב ראש הרשות המבצעת של המועצה הפלסטינית... המערכת הבינלאומית מייחסת לבחירות אלה חשיבות מרבית ופנתה למדינת ישראל בבקשה לתמוך ולסייע, ככל הניתן, בהבטחת קיומן של בחירות הוגנות ויעילות, ברשות הפלסטינית".

 

עוד נכתב כי "לבחירות אלה יש חשיבות רבה ביותר ליצירת שלטון חדש ברשות הפלסטינית, אשר אמור לבצע את הרפורמות הנדרשות ברשות ולקיים את מחויבויותיה. לישראל יש עניין רב בהצלחת והבטחת קיומן של בחירות חופשיות ודמוקרטיות ברשות הפלסטינית, בתקווה שתיבחר מנהיגות פלסטינית שתבצע את התחייבויות הרשות הפלסטינית על פי מפת הדרכים, קרי חיסול הטרור ופירוק תשתיותיו, ביצוע רפורמות מקיפות והתחייבויות נוספות שאותן נטלה על עצמה הרשות הפלסטינית".

 

כמו כן פורטו שורת הקלות שבהן ינקוט צה"ל, שיופעלו בכפוף לשיקולי הביטחון ההכרחיים:

  1. תצומצם נוכחות כוחות צה"ל בישובים פלסטיניים למינימום ההכרחי ובסמוך למועד הבחירות ייצאו כוחות צה"ל מהערים הפלסטיניות.
  2. ייקבעו הסדרים להסרת מחסומים במקומות מוגדרים.
  3. יורחבו שעות הפתיחה של המעבר בגשר אלנבי.
  4. ביום הבחירות יוארכו שעות הפתיחה של המעברים במרחב התפר לכל שעות היום.
  5. יתאפשר חופש תנועה ומעבר למעורבים בבחירות: מועמדים, פעילים ותועמלנים.
  6. ייקבעו הסדרים ראויים לשינוע ציוד בחירות, חלוקתו והצבתו בקלפיות.
  7. יוקמו משרדים משותפים לתיאום ישראלי פלסטיני, שיעסקו, בין היתר, במתן מענה מיידי לבעיות שיועלו.
  8. ייקבעו כללים לאבטחת הבחירות על-ידי כוחות הביטחון הפלסטיניים.
  9. תתאפשר נוכחות וחופש תנועה של משקיפים בינלאומיים ומקומיים.

 

בחירות במזרח ירושלים באמצעות הדואר

 

לאחר דיווחים סותרים בנוגע לבחירות במזרח ירושלים, הבהירה החלטת הממשלה שהבחירות יתקיימו במתכונתן מ-1996 - באמצעות הצבעה בדואר. בנוסף, הוסדרה נוכחותם של המשקיפים הבינלאומיים: "זה האיזון הראוי בין הרצון לסייע ולתמוך בבחירות מזה והצורך לקיים סדרי ביטחון ולהגן על אינטרסים מדיניים מזה", נכתב בהחלטת הממשלה.

 

ראש הממשלה הודיע כבר לפני שבועות אחדים, עם העלאת הנושא לראשונה, כי הוא תומך בקיום בחירות במזרח העיר, על-פי עקרונות הבחירות ב-1996, והביע עמדתו בנושא בישיבת הממשלה. אחדים מהשרים שהתנגדו, בטענה שהדבר יתפרש כפגיעה בריבונות ישראל בירושלים, חזרו בהם בעקבות עמדת ראש הממשלה.

 

בין השאר, אישרו שרי הממשלה תעמולת בחירות חלקית במזרח ירושלים, כפי שאושרה גם ב-1996 בוועדה של משרד החוץ והמשטרה. תעמולה זו כוללת:

 

  • קיומם של חוגי בית במקומות פרטיים מקורים.
  • עצרות וכנסים במקומות ציבוריים מקורים, שיאושרו על-ידי המשטרה.
  • נדרש אישור של המשטרה לכל אירוע במקום ציבורי.
  • הסדרים מיוחדים להדבקת מודעות תעמולה.
  • נאסר קיום תהלוכות ועצרות ברחובות ובמקומות פתוחים בירושלים.
  • נאסרה הדבקת מודעות גדולות על כלי רכב.

 

כ-5,000 מתושבי מזרח ירושלים הורשו להצביע בבחירות 1996 באמצעות שירותי הדואר שניתנו בחמישה סניפי דואר, ולמעלה מ-50,000 תושבים הצביעו בקלפיות שמוקמו באיו"ש. הליכי ההצבעה בסניפי הדואר נעשו באמצעות עובדים ישראלים. בסך הכל הצביעו במזרח ירושלים כ-1500 תושבים.

 

לקראת בחירות 1996 הודיעה ישראל כי זכויותיהם ומעמדם של הפלסטינים תושבי מזרח ירושלים לא ייפגעו בשל השתתפותם בתהליך הבחירות ומשטרת ישראל תבטיח את שלומם, "למען הסר ספק מודיעה ישראל כי זו עמדתה גם ביחס לבחירות העתידות להתקיים ב-9 בינואר 2005", תקבע הממשלה.

 

הכנות גם ברשות הפלסטינית

 

בירושלים מצפים להגעתם של כ-500 משקיפים, ומשרד החוץ מרכז את העבודה מולם, החל בהוצאת תעודות מעבר (מאזור לאזור, ומעזה לגדה) וכלה בטיפול בתלונות שצפויות להגיע מהם לגבי היכולת לעבור ממקום למקום.

 

בתחילת ינואר יגיעו לרשות רוב המשקיפים. בראש משלחת המשקיפים האמריקנית יעמוד נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר. בראש המשלחת האירופית יעמוד ראש ממשלת צרפת לשעבר, מישל רוקר. גם ברשות הפלסטינית נשלמות ההכנות לבחירות.

 

אבו מאזן, המועמד המוביל בבחירות להנהגת הרשות הפלסטינית, כינס את תומכיו לנאום פתיחת מסע הבחירות ברמאללה, שבו הבהיר שהוא ממשיך בדרכו של יאסר ערפאת: "לא יהיה שלום אמיתי בלי פתרון בעיית הפליטים ומבלי שישראל תשחרר את האסירים הפלסטינים". הוא דרש שישראל תשחרר את מרואן ברגותי.

 

הוא דבק בדרישתו להקמת מדינה פלסטינית עצמאית. "ישראל צריכה לסגת מהאדמות שנכבשו ב-1967. חייבים לסיים את הכיבוש", הוא אמר בפני המון תומכים מריע בעיר. "איננו יכולים להתפשר בנושא ירושלים", הוסיף. אבו מאזן ציין כי הוא נחוש להביא ביטחון לבני עמו, וימשיך להיאבק בגדר ההפרדה שבונה ישראל. הוא גם קרא להביא לפתרון בעיית הפליטים, אותה כינה "מאוד חשובה ומאוד מסוכנת".


פורסם לראשונה 25/12/2004 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תעמולה מוגבלת. אבו מאזן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בחירות במזרח ירושלים. שרון
צילום: רויטרס
צילם: שאול גולן
עבודת מטה. דב וייסגלס
צילם: שאול גולן
יוסרו מחסומים
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים