שתף קטע נבחר
 

"מימדי העוני מסכנים את חוסנה הכלכלי של ישראל"

דו"ח מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל: הקיצוץ בקצבאות לא לווה בהפעלת תוכניות סיוע חלופיות לאוכלוסיות חלשות, שנפגעו קשות. מאז 1997 נרשמה שחיקה של יותר מ-30% באספקת שירותי בריאות לציבור

"מימדי העוני והעמקת הפערים בהכנסה מסכנים את חוסנה הכלכלי של החברה הישראלית". כך אומרים חוקרי מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, בדו"ח השנתי "הקצאת משאבים לשירותים חברתיים 2004".

 

הדו"ח סוקר ומנתח את ההתפתחויות הכלכליות-חברתיות בישראל בשנים האחרונות תוך התמקדות בשנה האחרונה. מהדו"ח עולה, כי ב-2004 היתה מגמה של התאוששות במשק, אך חידוש הצמיחה לא מביא בינתיים לתפנית במצב התעסוקה, ושיעור האבטלה עולה עדיין על 10%.

 

לדברי החוקרים, ירידה של כ-10 מיליארד שקל בהוצאה החברתית בחמש השנים האחרונות (כ-15%) וגידול באבטלה יובילו להתרחבות מימדי העוני ב-2005. החוקרים מתריעים כי גם בהצעת התקציב הנוכחית נמשכת מגמת הירידה בהוצאה החברתית. שיעור ההוצאה החברתית בתוצר ירד מ-21.3% ב-2001 ל-18.3% בלבד בתקציב 2005.

 

לדברי החוקרים, הקיצוץ המשמעותי בקצבאות בשנים האחרונות לא לווה בהפעלת תוכניות חלופיות של סיוע לאוכלוסיות חלשות. קצבת הזיקנה נשחקה בשנים האחרונות בכ-15% ביחס לרמת החיים הממוצעת, קצבת הילדים נשחקה בכ-32% וקצבת הבטחת ההכנסה נשחקה בכ-24%. הפגיעה בקצבת הילדים תרמה לגידול בשיעור הילדים העניים, שהגיע ב-2004 ל-28% מכלל הילדים בישראל.

 

ההוצאה לחינוך היא הסעיף הגדול ביותר בהוצאה הממשלתית על שירותים חברתיים ישירים, ומסתכמת בכ-30 מיליארד שקל. עם זאת, מהדו"ח עולה כי הצפיפות בכיתות בחטיבות הביניים בישראל קשה ביותר, וכי חלה ירידה של יותר מ-50% בתקציבי פיתוח ובניית בתי ספר וציודם, מ-1.1 מיליארד שקל ב-2001 ל-460 מיליון שקל ב-2004.

 

ההוצאה הממשלתית לבריאות הסתכמה ב-15.5 מיליארד שקל ב-2003, וצפויה להסתכם ברמה דומה גם ב-2004. מהדו"ח עולה, כי מאז 1997 נרשמה שחיקה של למעלה מ-30% באספקת שירותי בריאות לציבור במימון הממשלה. השחיקה בהקצאה הממשלתית לבריאות הגדילה את ההוצאה הפרטית על שירותי רפואה מ-26% ב-1995 ל-31% ב-2003.

 

מהדו"ח עולה עוד, כי בשנים האחרונות הוכנסו שינויים גדולים יחסית בתקציב במהלך השנה, דבר שמקשה על מימוש יעיל של תוכניות העבודה של משרדי הממשלה השונים, ועלול להתבטא בתת-ביצוע ושיבוש סדרי עדיפויות. הסטיות בביצוע, מדגיש הדו"ח, בלטו במיוחד בהוצאה על שירותים חברתיים ישירים.

 

החוקרים קוראים לממשלה להתמקד בעידוד הצמיחה ובצמצום ממדי האבטלה, ולשאוף ליתר שוויון בהקצאת המשאבים.

 

מרכז טאוב הוא מכון עצמאי, בלתי תלוי, הממומן על-ידי ארגון הג'וינט האמריקאי וגורמים פרטיים. בראש המכון עומד פרופ' יעקב קופ ולצידו אנשי אקדמיה ומחקר מובילים בתחומם, ובהם מר ארנון גפני, פרופ' חיים אדלר, פרופ' דב צ'רניחובסקי ופרופ' יוסף קטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הקיצוץ לא לווה בתוכנית חלופית. צילום: שאול גולן
צילום: שאול גולן
מומלצים