שתף קטע נבחר

טילי כתף בעזה מאיימים על מטוסי ריסוס

ראש הממשלה הסביר לחברי ועדת החוץ והביטחון כי בִרשות הפלסטינים טילי כתף שיכולים לפגוע, בין השאר, במטוסי ריסוס של חקלאים באזור הרצועה. הוא הבהיר לפלסטינים שירי טילים יגרור תגובה "חריפה מאי פעם"

איום הטרור מעזה: ראש הממשלה, אריאל שרון, חשף בצהריים (יום ב') בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, כי הפלסטינים ברצועת עזה מחזיקים בטילי כתף, שמאיימים על מטוסי הריסוס שמשרתים את החקלאים בסביבות הרצועה.

 

לדברי שרון, צה"ל ביקש מחקלאים להימנע מריסוס במטוסים את השדות באיזור, בגלל הסיכון מטילי הכתף הללו. אך רה"מ לא נענה לבקשה ואישר טיסות לשם ריסוס חקלאי. הוא העביר הודעה לפלסטינים, לפיה אם יהיה שימוש בטילי כתף, התגובה תהיה חריפה מאי פעם.

 

המלצת מערכת הביטחון לחברות התעופה האזרחיות שלא לטוס באזורים הקרובים לרצועת עזה ניתנה כבר חודשים אחדים. זאת, בעקבות מידע שהצטבר בלהק המודיעין של חיל האוויר. ההמלצה הועברה למשרד התחבורה וזה העביר אותה למינהל התעופה האזרחי.

 

מרבית האזורים החקלאיים בהם מדובר שייכים למועצות האזוריות שער הנגב ואשכול. בעקבות ההמלצות ניסו ראשי המועצות, אורי נעמתי ואלון שוסטר, לבדוק כיצד ניתן להמשיך את הריסוס, על אף המגבלות הביטחוניות. שוסטר אמר היום ל-ynet: "מדובר באזורי חקלאות שנסמכים על ריסוס, אבל גם על אמצעים אחרים. בעקבות האיסור נעשו פעולות שונות מול צה"ל ומערכת הביטחון".

 

גורמים שונים המעורבים בנושא סיפרו כי המטוסים המדוברים מרססים נגד מזיקים, וכן מעבירים חומרי דישון לקרקע. לדבריהם, מדובר באמצעים שבלעדיהם עלולים להיווצר נזקים מצטברים לשדות החקלאיים. בעקבות ההנחייה פועלים המטוסים באזורים אלה תחת מגבלות - בשעות טיסה מסוימות, ותחת הנחיות אחרות על-מנת לצמצם את האיום.

  

קצין בכיר בצה"ל ציין כי האיום לפגיעה במטוסים אזרחיים תקף גם לגבי כלי טיס של צה"ל, החגים מעל הרצועה. "היו בעבר ניסיונות לפגוע בכלי טיס שלנו - ניסיונות שלא צלחו. אנחנו נותנים על כך את הדעת בהתאם".

 

המרגמות מוסיפות לנחות

 

גם הבוקר המשיכו ליפול פצצות מרגמה בגוש קטיף, זאת לאחר ההפגנה הגדולה שקיימו אמש מתנחלים בקריה בתל-אביב. המתנחלים מחו על כך שצה"ל אינו פועל בצורה התקפית נגד האיום. בימים האחרונים ציינו קצינים בפיקוד הדרום כי אילו היו מבקשים לקיים מבצע רחב היקף עם הכוחות שברשותם, הסיכוי שהיו מקבלים לכך אישור היה אפסי, ולמעשה ישנה הסכמה שבשתיקה כי בתקופה רגישה זו צה"ל לא יפעל בצורה התקפית ודרמטית כפי שפעל בעבר.

  

על-מנת למצוא את האיזון הנכון בין המענה לפצמ"רים לבין העובדה שאי אפשר להגיב בצורה חד-משמעית, הוקם צוות חשיבה בין כוחות הקרקע לכוחות האוויר. 

 

בצה"ל אמנם תיגברו בימים האחרונים את הכוחות בגוש קטיף על-מנת לנסות וליצור הרתעה אל מול האיום, אולם ההערכה היא כי גם אם ייכנסו הכוחות לשטח הפלסטיני, לא יוכל הצבא לפעול במקום מעבר לימים ספורים. הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, זימן את ראש מועצת חוף עזה, אבנר שמעוני, ונציגים נוספים מגוש קטיף לשיחה שתיערך מחר, ובה ישמע את טענותיהם וינסה להסביר להם את פעילות צה"ל.

 

חשש: מחבלים יעקפו את הגדר במנהרות

 

בצבא קיים חשש נוסף: איום המנהרות ברצועת עזה עלול לעבור ליהודה ושומרון. ל-ynet נודע כי מערכת הביטחון החלה באחרונה בעבודת מטה מתוך חשש כי פלסטינים יחפרו מנהרות תת קרקעיות מתחת לגדר הפרדה. זאת, מתוך כוונה להחדיר מחבלים לשטח ישראל או לבצע פיגועים נגד עמדות צה"ל.

 

"החשש הגדול הוא כמובן מנהרה שתוביל אנשים מהשטח הפלסטיני לעבר השטח הישראלי", אישר ל-ynet גורם בכיר במערכת הביטחון. "אנו מודעים לאיום, לשמחתנו ברוב המקומות אין איום כזה כי הקרקע לא מתאימה, במקומות שישנה בעיה - אנחנו מטפלים". 

 

ברצועת עזה משתמשים הפלסטינים במנהרות הנחפרות מרפיח, דרך הגבול ועד מצרים על מנת להבריח אמצעי לחימה. מדובר בעסק רווחי המספק למספר חמולות תעסוקה רבה. חמולות אחדות עומדות בראש ה"קרטל", מפעילות חופרים בשכר ודורשות מארגוני הטרור תשלום עבור כל קליע שעובר במנהרה ממצרים לרצועת עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
שרון. אישר טיסות
צילום: תומריקו
טיל כתף (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: ג'ו קוט
מטוס ריסוס. ארכיון
צילום: ג'ו קוט
מומלצים