שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

הניצולים: "לפני שהספקנו להבין משהו - נסחפנו"

ראשוני המטיילים הישראלים שניצלו באזור האסון במזרח אסיה שבו הבוקר לארץ בטיסות מבנגקוק. הם סיפרו על רגעי האימה: "שמענו צעקות בחוץ, יצאנו החוצה וראינו את הים גועש". אחרים סיפרו על שיתוף פעולה עם תיירים פלסטינים. חלק מהמטיילים מתחו ביקורת על כך שהסיוע מישראל לא הגיע. מאות ישראלים עדיין מוגדרים נעדרים באסון

בכל רחבי העולם מתחילים הבוקר (יום ג') לשוב הביתה מאתר האסון במזרח אסיה - ולתאר את המראות הקשים שהותירו גלי הצונמי. בישראל נחתו הבוקר טיסות ראשונות מבנגקוק שבתאילנד, ובהן ישראלים שניצלו מהאסון.

 

 

עשרות בני משפחה נרגשים הגיעו הבוקר לאולם מקבלי הפנים בטרמינל 3 החדש בנתב"ג, לקבל את פני הניצולים. מבנגקוק, ועמם הניצולים הראשונים. אהרון אבות ודנה פלח, זוג חברים צעירים מבת ים שנסעו לטיול בתאילנד, הגיעו עם הבגדים היחידים שנותרו על עורם - בגדים קיציים וכפכפים שאיתם נמלטו מהמלון בקופיפי. כשיצאו את שערי הטרמינל התנפלו עליהם בני המשפחה בחיבוקים ונשיקות.

 

אהרון סיפר: "בזמן שהיתה הרעידה, היינו בבית המלון ולא הרגשנו כלום. שמעתי צעקות בחוץ ויצאתי החוצה וראיתי את הים גועש. חשבתי שמדובר בים סוער - אבל אז התחלתי לראות את השיטפונות ואנשים מתחילים לברוח. קראתי לדנה ועוד לפני שהספקנו להבין משהו נסחפנו גם אנחנו. התחלנו לעלות על בתים קטנים אבל הם קרסו והמשכנו כל הזמן לחפש מקום מסתור עד שמצאנו מקום גבוה. במהלך הבריחה דנה נתקעה במכשול שהיה בקרקע ורק בנס הצליחה להשתחרר ולהמשיך במנוסתה".

 

דנה אישרה בחיוך: "היה לנו מזל גדול, הגל שטף אותנו והעיף אותנו. אני לא מאמינה שיצאנו מזה". השניים מתחו ביקורת על הסיוע שלא הגיע לתיירים הישראלים. "מכל המדינות הגיעו כבר צוותים לעזור, רק ממדינת ישראל אף אחד לא הגיע. שלחו לנו איזה נציג אחד שאמר לנו, תסתדרו, אנחנו ניצלנו אבל יש כאלה שלא היה להם את המזל הזה".

 


קבלת הפנים בנתב"ג (צילום: תומריקו)

 

אורי אפרתי ורמי סדיכו, שנפצע ברגלו, היו בטיול על החוף באחד האיים. את רגעי האימה משחזר אורי: "פתאום ראינו גל ענק, בגובה של 10 מטרים. אחרי כמה שניות כבר נסחפנו עם המים לתוך הים. אחרי שהצלחנו לצאת מהים רצנו לגבעות בטירוף כשבדרך ראינו שהכל נהרס וכל המים מלאים בשברים של אבנים וקרשים. זה היה מחזה מזעזע ומפחיד". במהלך הריצה והבריחה נפגע רמי ברגלו. השניים הגיעו לבנגקוק רק עם בגדיהם.

 

יוסי וענבר גרוס, שניהם עובדי חברת אינטל מקריית גת היו גם הם בפוקט בשעה שגעשו גלי הצונמי. "פתאום הגיעו גלי ענק שסחפו הכל", מספר יוסי. "רצנו דרך זכוכיות וכל מיני שברי עצים ואבנים. ניסינו לפלס לנו דרך ובסופו של דבר ניצלנו אחרי שהגענו לרחוב צדדי. ביחד עם זוג פלסטינים עלינו על טנדר שלקח אותנו להרים".

 

גם בני הזוג גרוס מתחו ביקורת נוקבת על הנציגות הישראלית בבנגקוק. "אחרי שהגענו לבנגקוק לא היה לנו עם מי לדבר חוץ מאיזה נציג אחד שלא הצליח לעשות הרבה. היינו צריכים לחדש את האשרות שלנו כדי לחזור לארץ אבל זה לא היה פשוט. כשביקשנו לקנות כרטיס לחזור לארץ ביקשנו מאיתנו עוד מאות דולרים, זה נקרא לעזור? אנחנו היינו כמה זוגות בודדים של אנשים שצריך לסדר להם דרכון ואישורים, אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם עוד עשרות ומאות ישראלים היו מגיעים כדי לקבל את השירות הזה. לכל הנציגים מהמדינות האחרות דאגו ורק אנחנו היינו לבד".

 

לביא ואריאלה גולדמינץ שהו אף הם בפוקט. לביא שהה בדיוק על שפת הבריכה בשעה שהיה רעש אדמה. חייו אולי ניצלו בנס הודות לבריכה. "ראיתי אנשים רצים מכיוון הים וצועקים. פתאום ראיתי את הגל הגדול מגיע כשהוא אוסף את כל הדברים שבדרכו, כיסאות, שברי עצים, אבנים ועוד לפני שהספקתי להבין מה קורה הגל הזה שטף אותי והטביע אותי בתוך הבריכה. המזל הגדול שזו בריכה עם כל מיני שלוחות קטנות, נהרות וגשרים ולכן הצלחתי למצוא מקום מסתור עד שעבר הגל הראשון. כשקמתי ראיתי שאני כבר לא יכול לקחת שום דבר מהדברים שהיו איתי בבריכה ומיד רצתי לכיוון בית המלון אז הגיעו הגל השני והשלישי, והיה חשש שבית המלון לא יחזיק מעמד. יצאנו יחד עם כל התיירים האחרים לכיוון ההרים, שם ישנו את הלילה הזה ולמחרת הגענו לבית המלון, אספנו את שאר הציוד ומשם הגענו לישראל. זה היה ממש מזל גדול".

 

מאיר בן עטר ומורן כהן שחזרו מקופיפי, סיפרו: "לא נשאר שם כלום, זה היה פשוט מחזה מזעזע. ראינו שם מלא גופות וזה ממש נס שהצלחנו לצאת משם בזמן שהאירוע קרה היינו בבית המלון וישנו. בתחילה חשבנו שזה גשם ואז יצאתי לחלון וראיתי במה מדובר. מיד הבנתי מה המצב וברחנו מהר למקום בטוח ומשם לישראל". החברה מורן כמעט ולא הצליחה לדבר, חיבקה את בני משפחתה ואמרה "אני לא מאמינה שאני מאחורי זה, אני לא מאמינה שאנחנו בישראל".

  

בין רבבות הנעדרים נמנים עדיין מאות ישראלים, שעדיין לא יצרו קשר עם הארץ. לעומתם, כ-650 ישראלים, מבין הרשימות שהיו בידי משרד החוץ, כבר התקשרו הביתה. 90 מהם, שיצרו אמש קשר ראשוני עם בני-משפחותיהם, הוטסו לבנגקוק. רשמית יודעים בירושלים על 33 ישראלים שנפגעו - מצבם של ארבעה מהם, שמאושפזים בפוקט ובקרבי, מוגדר קשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
האושר עם בני המשפחה בנתב"ג
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
החיבוק הראשון בארץ. אהרון אבות ודנה פלח
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
החזרה מבנגקוק. לא עזרו?
צילום: תומריקו
צילום: איי פי
הגופות ברחובות
צילום: איי פי
מומלצים