שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

הסיוע הבינלאומי זורם, אך נתקע בשדות התעופה

העולם גייס סיוע חירום בשווי מאות מיליוני דולרים, אך המבצע הבינלאומי, אחד הגדולים בהיסטוריה, נתקל בקשיים בהעברת האספקה למיליוני התושבים הזקוקים לו בדחיפות. במחוז אצ'ה באינדונזיה למשל הגיעו ציוד רב לשדה התעופה, אבל הדרכים המוצפות והמחסור בכלי רכב ודלק מקשים על חלוקתו לכפרים המבודדים

העולם התגייס לסייע לנפגעי אסון הטבע בדרום מזרח אסיה, והצליח עד כה לגייס כ-220 מיליון דולר במזומן, ואספקת ציוד חרום בשווי מאות מיליוני דולרים מ-60 מדינות. מאות טונות של ציוד רפואי, תרופות, אוהלים, שמיכות, מזון ומים כבר הוטסו לאזור, אך האו"ם אומר היום (ה'), כי רק חלק קטן מהסיוע מגיע למקומות בו זקוקים לו ביותר.

 

 

באזורים שנפגעו מסתובבים אנשים בין ההריסות והגופות, שלא אכלו מאז האירוע ביום ראשון. כעת הם עומדים בפני סכנת זיהומים ומגיפות שיש מומחים שטוענים שיש לה הפוטנציאל להביא למותם של רבבות אנשים נוספים.

 

המומחים תמימי דעים שדווקא הניצולים החיים - ולא המתים שטרם נקברו - מהווים גורם הסיכון העיקרי לתפוצת מחלות, בגלל העובדה שהם חשופים לאיתני הטבע ובגלל שתשתיות הביוב והמים באזורים המוכים קרסו, ומי השתיה אינם בטוחים יותר.

 

בנוסף, מזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני זיהומים כימיים שיכולים להיגרם כתוצאה מהצפת מפעלים ומתקני אחסון של דלקים.

 

מחוז אצ'ה שבאינדונזיה, שהיה הקרוב ביותר למוקד הרעש, ספג את הפגיעה הקשה ביותר, ונרשמו בו למעלה מ-47 אלף הרוגים עד כה. חלקים גדולים מהאזור מנותקים ממאמצי ההצלה, לאחר שהצונמי מחק את הדרכים ואת קווי התקשורת. 50 טון של סיוע כבר הגיעו לאזור, אך רובו מצטבר בשדה התעופה בשל קשיים במציאת כלי רכב ודלק כדי להעביר אותו ליעדו.

 

"הכל התמוטט", אמר בכיר אינדונזי. "בתי החולים, השירותים הרפואיים...עובדי הסיוע יכולים להגיע, אבל הם צריכים להביא את כלי הרכב בעצמם". כרגע מוקמים ארבעה בתי חולים ברחבי אצ'ה, והצי שולח ספינות המכילות טונות של מזון ותרופות לחוף הצפוני-מערבי של האי, שאי אפשר להגיע אליו דרך היבשה.

 

בנוסף, מצניח הצבא מזון לניצולים, אך רבים אומרים שחלקים מהאספקה המוצנחת אינם נוחתים ביעדם, ונופלים במקומות שאי אפשר להגיע אליהם. רופא באזור אמר כי בית החולים שלו זקוק לפחות לעוד 200 רופאים, 600 עובדים פרא-רפואיים, תרופות לשלשולים ושפעת וכן ויטמינים. כ-100 אלף איש נותרו חסרי בית באזור.

 

בעיות בהפצת הסיוע מעכבים גם את מאמצי ההצלה בסרי לנקה, שבה נרשמו כ-22.8 אלף הרוגים, וכמיליון בני אדם נותרו בחוסר כל. הסיוע זורם למדינה, אך שדה התעופה הבינלאומי היחיד בבירה לא עומד בעומס.

 

כבר עתה דווח על התפרצויות של חצבת ושלשולים. "הם צריכים תרופות יותר ממזון ובגדים. לחלק מהם יש כבר עתה חום, ואם לא נטפל בהם עלולים רבים אחרים להידבק...", אמר גורם רפואי בכיר בסרי לנקה.

 

באזורי האסון באינדונזיה וסרי לנקה נרשם מחסור חמור במזון ובמים נקיים, והעיכובים כבר גורמים למהומות.

 

"אנחנו עושים מעט מאוד כרגע", אמר מתאם סיוע החירום של האו"ם, יאן אגלנד. "זה ייקח עוד 48 עד 72 שעות עד שנוכל להגיע לעשרות אלפי האנשים שהיו צריכים לקבל סיוע היום, או אתמול, בעצם. אני מאמין שהתסכול רק ילך ויגבר בימים ובשבועות הקרובים".

 

"כדי לארגן מבצע הצלה בגודל כזה יש צורך במספר ימים. אני לא חושב שעשו את זה אי פעם", אמר ראש המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם, מייקל אלמקוויסט.

 

הנשיא בוש אמר אתמול שארה"ב, הודו, אוסטרליה ויפן הקימו מיזם בינלאומי לתיאום מאמצי הסיוע והשיקום. "אנחנו נשרוד את ההרס הזה", אמר בוש.

 

ספינות צי אמריקניות, יפניות ואוסטרליות מגיעות לאזור האסון, כשעל סיפונם בתי חולים שדה וציוד להתפלת מים. שבע מהספינות האמריקניות יכולות לייצר 90 אלף גלונים של מים נקיים ליום. אוסטרליה אמרה כי תשלח שלושה מסוקים לאינדונזיה, בשל הקושי בנגישות של חלק מהאתרים שנפגעו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הסיוע נתקע בשדות התעופה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אנשים לא אכלו מיום ראשון
צילום: רויטרס
מומלצים