שתף קטע נבחר

ויאגרה: ההבטחה, הפנטזיה, המציאות. ספר חדש

כמו הגלולה למניעת הריון, גם הוויאגרה היא תרופה שהשפעותיה חורגות הרבה מעבר לסגולותיה הרפואיות, אל תחום התרבות, החברה, מערכות היחסים והפנאי. השימוש בוויאגרה עשה נפלאות לזוגות רבים, אבל גרם לרבים אחרים להבין שהבעיות האמיתיות בחיים רציניות הרבה יותר מתפקודם במיטה. הספר "מיתוס הוויאגרה" מביא את סיפורה של הגלולה (השנייה) ששינתה את העולם

בעולם של נוחות, שבו את ההמבורגרים אנחנו קונים דרך חלון המכונית, ועושים הכל בקצה האצבעות דרך האינטרנט והסלולר, אין פלא שאנחנו מחפשים את הסידור המהיר והקל גם כשהדברים מגיעים לחיינו האישיים. הוויאגרה, מושא לסגידה בתרבות הפופולרית, הפכה הפיתרון האחד והיחיד לכל הבעיות המיניות, האישיות והזוגיות שלנו: "מרוב עצבנות אין לי זקפה בפגישה הראשונה" – קח ויאגרה. "הזקפה שלי לא מספיק מוצקה" – קח ויאגרה. "אני גומר מהר מדי" – קח ויאגרה. "הפסקתי לאהוב את החברה שלי" – קח ויאגרה. "אני רוצה להרגיש כמו פר-הרבעה" – קח ויאגרה. "אני רוצה שהחברה החדשה שלי תתאהב בי" – קח ויאגרה. או כמאמר הביטוי הישן: אם הוויאגרה לא הייתה קיימת, היינו צריכים להמציא אותה.

 

מהר מאוד לאחר תחילת השימוש בוויאגרה בשנת 1998, התברר כי ההשפעות שלה חורגות הרבה מעבר לסגולותיה הפרמקולוגיות. הופעת הוויאגרה היתה לאירוע מהפכני בעל השלכות תרבותיות וחברתיות נרחבות הרבה מעבר לתכנון המקורי – גלולה שתפתור את בעיות הזקפה של מבוגרים. אגב, זה קרה פעם נוספת בעבר, בשנות ה-60, עם המצאת הגלולה למניעת הריון.

 

הוויאגרה הפכה למיתוס: סמל תרבות רב-עוצמה ואפילו מוצר פנאי. צעירים משתמשים בה כדי לשפר את הביצועים והדימוי העצמי, הומוסקסואלים – כדי להתגבר על הביישנות ולהפגין משיכה. היא הביאה זוגות לרמות חדשות של אינטימיות, אבל במקרים רבים חשפה בעיות עמוקות ומודחקות בקשר. היא שיפרה את איכות החיים של מיליונים, אבל הציבה גברים ונשים לא מעטים בפני דילמות אתיות, החלטות קשות ומשברי זהות.

 

"מיתוס הוויאגרה, שמקדם את הרעיון של איבר זקוף כמושיע של מערכות יחסים, נפוץ עד כדי כך שאפילו אנשים מקצועיים בתחום מתפתים לו", מסביר ד"ר אברהם מורגנטלר מבית-הספר לרפואה של "הרווארד", המתמחה בתפקוד מיני של גברים. ד"ר מורגנטלר החל להתעניין בפער בין המיתוס למציאות לאחר שהתחיל לרשום לפציינטים שלו את התכשיר. בספרו, "מיתוס הוויאגרה ומה הוא עושה לאהבה, לזוגיות ולסקס" (הוצ' "עברית"), מסביר מוגרנטלר כי השימוש בוויאגרה עשה נפלאות לחייהם של גברים רבים ובנות-זוגם. ואולם, מצדו השני של המטבע, הוא מספר כי רבים ממטופליו שהשיגו לבסוף זקפה מרשימה, הבינו יחד עם בנות-זוגם, כי לא די בכך כדי לפתור את הבעיות האמיתיות במערכת היחסים שלהם. למעשה, הבעיות רק החמירו.

 

התרבות בראה מהוויאגרה אגדה. אנשים התחילו לצפות ולהאמין שבליעת גלולה כחולה קטנה תפתור בעיות אישיות ובעיות בזוגיות שלהם. גברים ובנות-זוגם ביקשו מרשמים לוויאגרה לטיפול בבעיות מכל סוג ומין: היעדר תשוקה, מאבקים במערכות יחסים, פחד מאינטימיות, או רצון להיות פר-הרבעה. "ההילה שמסביב לתכשיר – שבסך-הכל מגביר את זרימת הדם לפין היא ההשתקפות שלנו ושל תשוקתנו להשיג סיפוק קל. לתפיסה המוגזמת הזאת של הוויאגרה כתרופת פלא למגוון רחב של בעיות מורכבות, אני קורא מיתוס הוויאגרה", כותב מורגנטלר. "התרופה הזו חזקה להפליא, ויכולה להציל את איכות החיים של גברים רבים, אבל בנוסף, היא שופכת אור עז ונוקב על תחומים של המיניות ושל מערכות יחסים שהיו נסתרים מעינינו, וכופה על זוגות להחליט מה אמיתי במערכת היחסים שלהם ומה לא".

 

אין עוררין על כך שכוחה של הוויאגרה טמון ביכולתה לתקן את בעיות הזקפה של גבר. האם הטיפול הזה מיישר גם הדורים אחרים? התשובה לשאלה הזו תלויה בנפשות הפעולות ובמטען שהם מביאים איתם להרפתקה. הפרסומות והעדויות בגוף ראשון באמצעי התקשורת מטפטפות בהתמדה ששימוש בוויאגרה יכול לפתור את בעיית הזקפה. אבל אם גבר מודאג רק בגלל אובדן הגבריות ואילו בת-זוגו מודאגת בגלל היעדר קרבה רגשית, קשה להניח שהתקשות הפין תספק להם חיים מאושרים להבא. שניהם יפלו קורבן למיתוס הוויאגרה.

 

תרופת פלא

 

מרגע שבני-האדם החלו לעסוק בפעילות מינית, הם גילו את האימפוטנציה. המילה "אימפוטנציה" הופיעה לראשונה במאה ה-15, אבל היום מעדיפים בחוגים מקצועיים ו/או תקינים-פוליטית את המונח "פרע תפקוד זקפתי". המומחים הכירו בכך שהמילה "אימפוטנציה" מעוררת קונוטציות שליליות. המשמעות של אימפוטנט בחברה שלנו היא אדם חסר כוח, עוצמה או יעילות. ולמרות המונחים החדשים, גברים שסובלים מחוסר זקפה מרגישים בהחלט אימפוטנטים. דיכאון, מבוכה, תחושת גבריות מופחתת, הם רק חלק מהרגשות שמעיקים על גברים כשהם חווים "פרע תפקוד זקפתי".

 

בעוד האשה יכולה להתהפך במיטה ולומר בקור רוח: "בוא נישן על זה, ואני בטוחה שהכול יסתדר בבוקר", הגבר מן הסתם לא יעצום עין כל הלילה. למחרת בבוקר, מתוך דאגה שמחמירה את המצב, אם הסיבוב השני והשלישי מסתיימים גם הם בכישלון, הגבר עלול להיכנס לחרדה עמוקה. אולי ירצה לוותר בכלל על יחסי מין ולפרוש מהמשחק. גברים נוטים לחשוב במונחים דרמטיים, מוחלטים ותכליתיים כמו "אני לא אגע בה יותר לעולם". אבל אם הגבר מתרחק מהאישה, במובן אמוציונלי או גופני, האשה עלולה לשאול את עצמה אם זו היא שאשמה בניתוק – אולי היא אינה מושכת אותו יותר, אולי הוא מנהל רומן מחוץ לנישואין, אולי ואולי ואולי. וכך, אי יכולתו של הפין להגיב על ריגושים מחולל מהומה אדירה בזוגיות. כאן נכנסת הוויאגרה לתמונה. יש לה יכולת מדהימה לגשר על-פני מכשולים בלתי עבירים לכאורה במערכות יחסים.

 

ההבדלים האלה בנקודת המבט בין גברים ונשים מציבים דילמה בפני מורגנטלר ועמיתיו. האם לטפל בצנרת של הגבר כאילו מדובר בבעיה מכאנית ולקוות שהבעיות במערכת היחסים יסתדרו מעצמן, או שמא עליו לשוחח עם בני-הזוג ולהגיע לעומקן של הבעיות. גבר מתלונן שהצנרת שלו הפסיקה לפעול. אשה מתלוננת שבעלה מסרב לגעת בה והפסיק לגלות כלפיה חיבה. בעקבות טיפול, יכולת התפקוד המינית של הגבר חזרה לכמה שעות בשבוע לאחר בליעת גלולה כחולה, ואז מדווחת האישה שבעלה נעשה שוב קשוב ואוהב במשך כל השבוע. "אני עדיין נדהם כל פעם מחדש לגלות שגלולה שפועלת על כלי הדם בפין יכולה לטפל בהצלחה במערכת יחסים רעועה", כותב מורגנטלר. אבל זה נכון. זה כוחה של הוויאגרה. וזה החומר שיוצר מיתוסים.

 

לפני עשר שנים, סביר להניח שהמטפלים היו אומרים כי הטיפול בזוג כזה מצריך הרבה פגישות, וקשה לחזות אם יצליח. כל אחד מבני-הזוג צריך ללמוד כי "תמונת האמת" שלו היא סובייקטיבית, ושיש "אמיתות אחרות" תקפות, אלו של בן-הזוג. השלב הבא היה לימוד מיומנויות תקשורת והתנהגות בהתאם לנקודת המבט של בן-הזוג. הוויאגרה הפכה את הגישה הזו על פיה, אבל אם הבעיות המיניות מסתירות מערכת יחסים מעורערת, בדרך כלל תיקון הצנרת אינו מספיק לשמירה על הזוגיות.

 

אלמנט אחר של מיתוס הוויאגרה שהשתלט על התרבות שלנו נוגע לגברים צעירים רבים, ללא בעיות זקפה, שלחוצים או חשים אי-ביטחון ביחס לכוחות ולביצועים המיניים שלהם, ומניחים שפין קשיח וחסר מעצורים יסלול את דרכם האולטימטיבית אל האושר. מיתוס הוויאגרה משתבץ בקלות בהלך הרוח הזה, משום שהשמועות אומרות שוויאגרה עושה זקפה רגילה למוצקה עוד יותר. האם פין קשה הוא פין טוב יותר? תלוי בסיטואציה. אבל כמו בעסקה הנודעת עם השטן, אדם עלול לשלם תמורת הביצועים המשופרים בוויתור על נפשו: אחרי שעושים את זה עם ויאגרה, מאוד קשה לחזור ולהתרגל לעשות את זה בלי. ועוד לא דיברנו על נשים ששואלות את שאלת המפתח: האם הוא נמשך אליי באמת, או שזו רק הוויאגרה שגורמת לו להיראות כה נלהב ושש אלי קרב.

 

בנפתולי התשוקה

 

בראיון טלוויזיוני שגרתי מהשנים האחרונות, יו הפנר, כמעט בן 80, החזיק שתי תאומות בלונדיניות יפהפיות, אחת על כל זרוע. המראיין שאל אותו איך הוא מצליח להיות פעיל מינית בגיל כזה, והפנר ענה: "ויאגרה". אחר-כך ביקש המראיין לדעת מה מסביר את התיאבון המיני החזק שלו בגיל שרוב הגברים מוותרים על סקס לגמרי, והפנר חזר שוב על מילה אחת: "ויאגרה". "אם הוויאגרה נותנת להפנר תשוקה כזאת", חושב לעצמו גבר ממוצע במשבר גיל המעבר, "זה נותן לי תקווה שגם אני אוכל להיות רעב כמו אריה לנצח".

 

התשוקה המינית חשובה לדימוי העצמי הגברי של גברים רבים. אפילו גבר שיודע כי לעולם לא יהיה לו אומץ להתחיל עם אשה, נהנה להשתעשע ברעיון שיש לו את התיאבון והיכולת להיות חיה מינית, לו רק הנסיבות היו שונות. הירידה בתשוקה גורמת לגברים רבים לחשוש שמשהו השתבש בעולמם. וברוח אופנת "איכות חיים באמצעות הפרמקולוגיה", גברים רבים שמתחילים להרגיש ירידה בתפקוד נצמדים לוויאגרה שתעזור להם לשמור על החוסן המיני ועל רמת התדירות של הפעילות המינית והתשוקה המינית.

 

היבט נוסף של מיתוס הוויאגרה הוא האמונה שגלולה יכולה להחזיר לגבר מבוגר רמת תשוקה מינית של בן 20, אבל מבחינה רפואית אין קשר בין ויאגרה ובין תשוקה מינית. היא יכולה להזרים את הדם אל הפין, אבל אין ראיות לכך שיש לה השפעה על אותו חלק במוח ששולט בתשוקה, והיא אינה מולידה תשוקה מינית או ליבידו שלא היו קודם. היא גם מעולם לא התיימרה לעשות זאת.

 

רשימת הגורמים לירידה בתשוקה אצל גברים קצרה מאוד: תרופות, טסטוסטרון נמוך ובעיות פסיכולוגיות או בעיות בזוגיות אחראים לכ-90 אחוזים מהמקרים. והוויאגרה אינה עוזרת באף לא אחד מהם. הגלולה הכחולה יכולה לעזור ביעילות להפחתת הירידה בתשוקה רק בסיטואציה אחת: כאשר בעיית הזקפה נוצרת ראשונה, ואותו חלק של המוח שמארגן את המחשבות המיניות כבה אחר-כך בגלל אי-הרצון לחזור למצב מתסכל ומביך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
ויאגרה. שינתה את העולם
צילום: אורן אגמון
עטיפת הספר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים