שתף קטע נבחר

זכויות נשים בעבודה

דיני העבודה הישראליים מעניקים לנשים הגנות מיוחדות מפני ניצול ואפליה. לא מזיק להכיר אותם - אם את אשה, או אם אתה גבר שיש לו בת-זוג, אמא, בת או אחות

חוק עבודת נשים מעגן בסעיפים רבים זכויות מיוחדות שמוקנות לנשים עובדות, ביניהן:

 

  • איסור העסקת נשים בשעות הלילה (למעט משרות מסוימות, כמו עבודה בבית חולים)
  • הגדרה ברורה של זכאות לחופשת לידה, דמי לידה ושמירה על הזכויות הפיננסיות במהלך חופשת הלידה (במידה והמעביד מפריש כספים לקרן פנסיה או קרן השתלמות)
  • הרשאה להיעדר מהעבודה במהלך ההריון לצורך בדיקות רפואיות (עד 40 שעות במהלך ההריון לאישה שעובדת שבוע עבודה מלא, עד 20 שעות כשהאישה עבדה עד 4 שעות עבודה ביום, בשבוע עבודה מלא)
  • איסור על פיטוריי אישה בהריון (במידה ועבדה לפחות חצי שנה במקום העבודה) או בחופשת לידה
  • איסור פיטוריי אישה שנעדרה כי היא שוהה במעון לנשים מוכות או עוברת טיפולי פוריות
  • איסור פגיעה בהיקף משרה
  • איסור על עבודה בשעות נוספות במהלך הריון (החל מהחודש החמישי ואילך), אלא אם כן הסכימה לכך בכתב ומסרה גם אישור רפואי.

 

את הנוסח המלא של החוק ניתן למצוא באתר של חילן-טק ובאתר של משרד התמ"ת. תקצירים והסברים אפשר למצוא באתרים כמו אלו של נעמ"ת, ויצ"ו, או באתר עובדות של עו"ד מיה צחור.

 

האתר של עו"ד צחור עוסק בעיקר בהטרדה מינית בעבודה, אפליה בעבודה וזכויות העובדת בהריון ולידה. כל נושא מחולק לתתי-נושאים, כולם מוסברים בצורה מקצועית, מפורטת ופשוטה. צחור מפעילה באתר גם את פורום "זכויות אמהות עובדות", שבו הגולשות מעלות שאלות ונענות תוך זמן קצר.

 

צחור: "התשובות מנוסחות כך שגם גולשות נוספות לאלה ששאלה את השאלה יוכלו להשתמש בהן. אם מדובר בשאלה ספציפית עם ניואנסים משפטיים, אני אשיב בהרחבה, אבל אני משתדלת לא לתת עצות. לפעמים אני כן נוקטת בלשון ציווי, כמו 'פני למשרד העבודה בתלונה'".

 

על מה רוב הגולשות שואלות בפורום?

 

"רוב השאלות קשורות לאמהות עובדות, אמהות בהריון, זכויות עבודה לנשים עם תינוקות. יש הרבה פיטורים של נשים בהריון בזמן האחרון, פיטורים לאחר לידה וכו'. רובן מגיעות לפורום לצורך בירור הזכויות שלהן, בודקות מה מגיע להן מבחינת דמי אבטלה, דמי לידה, או זכויות לחופשים".

 

וכעורכת דין שמטפלת בנושא דיני עבודה, מה את ממליצה ללקוחות שלך?

 

"אני לא ממליצה להתעמת בכל מקום עבודה, בעיקר אם מקום העבודה חשוב לך. יש הבדל כשאת מנהלת תיק תביעה מול מעסיק נוכחי, או מעסיק לשעבר. אם כבר פוטרת ממקום העבודה, אז מילא. תתבעי את זכויותייך רטרואקטיבית. חשוב לזכור שכל מקרה צריך לבדוק לגופו, לבדוק היטב אם שווה לתבוע מעסיק. חלק ניכר מתיקי תביעה נסגרים בפשרה, מאחר ואי אפשר לתבוע על סכומים גבוהים גם ככה. אם מישהי מפוטרת ומגיעים לה כמה אלפי שקלים, לפעמים עדיף להתפשר עם המעסיק".

 

פורסם בגיליון דצמבר 2004 של netמגזין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הגנות מיוחדות לנשים
צילום: סי די בנק
מומלצים