שתף קטע נבחר

סודן: הסכם שלום בתום 3 שנות משא ומתן

נציגי הממשלה המוסלמית ונציגי המורדים הנוצרים מהדרום החליטו לשים קץ ל-21 שנות עימות אלים, שגבה כ-2 מיליון קורבנות. הוחלט על אוטונומיה בדרום המדינה לתקופה של שש שנים, שבסיומה יוכל הדרום לפרוש ולהכריז עצמאות. ברקע נותר בעינו הסכסוך על גורל חבל דרפור אולם הצדדים אופטימיים: עכשיו ידינו יהיו חופשיות לטפל בו

בתום כמעט שלוש שנות משא ומתן חתמו היום (ראשון) ממשלת סודן ונציגי המורדים עם הסכם שלום כולל שצפוי לשים קץ ל-21 שנות מלחמת אזרחים.

 

הטקס נחתם בניירובי, קניה, בחסות מזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול ומנהיגים אפריקאים נוספים. את הממשלה, המייצגת בעיקר את תושבי צפון המדינה המוסלמיים, ייצג סגן הנשיא עלי אוסמן מוחמד טהא. את המורדים מהדרום, רובם נוצרים ועובדי אלילים, ייצג יו"ר תנועת השיחרור העממית הסודנית (SPLM) ג'ורג' גראנג. ההסכם בא לאחר שבשבוע שעבר חתמו הצדדים על הסכם הפסקת אש קבועה

 

מלחמת האזרחים בסודן היא תולדה של ניסיון הממשלה להחיל את החוק המוסלמי בדרום המדינה, שרוב תושביו נוצרים. הרוחות התלהטו גם בשל רצונה של הממשלה להנות ממרבצי הנפט העשירים באזור, ומנגד בשל רצונם של התושבים להיפרד מסודן ולקבל עצמאות. העימות האלים אחראי למותם של יותר מ-2 מיליון איש ב-21 השנים האחרונות, רבים מהם מתו מרעב ומגיפות.

 

במסגרת ההסכם הוחלט כי לחבלי הדרום תינתן אוטונומיה ובמקביל תוקם תוך שישה חודשים ממשלת אחדות זמנית, בה ישבו חברים ממפלגת השלטון וחברי המורדים. בתום תקופה של שש שנים יוכלו תושבי דרום המדינה לקיים משאל עם ולהחליט על פרישה והקמת מדינה עצמאית. כמו כן הוחלט כי בתקופת הממשלה הזמנית יהנו כל תושבי המדינה מרווחי שאיבת הנפט בדרום.

 

עם זאת, הוחלט כי שני הצדדים לא יפרקו את נשקם ולסודן יהיו למעשה שני צבאות - צבא הממשלה וצבא המורדים. החלטה זו עלולה להשיב את האלימות לאזור אם ייתקלו המגעים בין הצדדים במכשול, אולם מתווך קנייתי אמר שדווקא החלטה זו מבטיחה ערבויות לקיום ההסכם, שכן כך יודעים שני הצדדים שהם יכולים לשוב לדרכי המלחמה אם דרכי השלום לא יניבו פירות, ואף אחד מהם לא רוצה זאת.

 

אולם ההסכם לא מכסה את הסכסוך האחר בו שרויה המדינה הגדולה באפריקה - זה המתחולל בחבל דרפור מזה כשנתיים. הממשלה הודתה כי היא נתנה חימשה מיליציות שיילחמו בכוחות המורדים בחבל המערבי, אולם הכחישה שכוח המיליציה הגדול ביותר, המכונה "ג'נג'וויד" נתון למרותה.

 

המורדים טוענים שלוחמי הג'נג'וויד רצחו, אנסו וגרשו מיליוני תושבים מחבל דרפור, כחלק מניסיון של הממשלה לבצע בחבל "טיהור אתני". ארה"ב קבעה לפני מספר חודשים כי ממשלת סודן ביצעה "רצח עם" בדרפור, ונוכח מיליוני הפליטים מהחבל שנמלטו לצ'אד השכנה וסובלים רעב, מחלות ומחסור, כינה האו"ם את המתחולל באזור "אחד האסונות ההומניטריים החמורים בהיסטוריה".

 

חתימת ההסכם, אמרו גורמי ממשלה, תעניק משנה מרץ לשיחות המתקיימות ברקע על מנת לסיים גם את הסכסוך הזה. "עכשיו ידינו יהיו חופשיות לעבוד על דרפור", אמר שגריר סודן בקניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מנהיג מורדים גראנג (מימין) וסגן הנשיא טהא בטקס בניירובי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מזכיר המדינה האמריקני פאוול חותם על ההסכם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סובלים רעב ומחלות. פליטים בסודן
צילום: איי פי
מומלצים