שתף קטע נבחר
 

שחקני ועובדי תיאטרון חיפה לא יקבלו משכורת דצמבר

הסיבה: קיצוצים של 2.3 מיליון שקל מתמיכת העירייה ומשרד התרבות. השחקן רוברטו פולק: "מאוד מצער שהופכים אותנו לפקידים שצריכים להילחם על משכורתם ולא נותנים לנו להתמסר ליצירה"

במהלך הימים האחרונים שלחה הנהלת תיאטרון חיפה לעשרות שחקני ועובדי התיאטרון מכתב לפיו תשלום משכורת דצמבר לעת עתה נדחה למועד בלתי ידוע. הסיבה: בעיה תקציבית שנובעת מקיצוץ של 2.3 מיליון שקל מתמיכת העירייה ומנהל תרבות.

 

ההודעה על הלנת השכר העתידית נשלחה ימים ספורים לפני מועדה של ישיבה דחופה שכינס יו"ר ההנהלה הציבורית של התיאטרון, אבי תל. בישיבה ישתתפו נציגי השחקנים, הדירקטוריון והאיגודים המקצועיים, שידונו בהפרה לכאורה של הסכמי העבודה הקיבוציים שנחתמו מול העובדים בתיאטרון.

 

לדברי רוברטו פולק, מראשי ועד השחקנים ואחד מעשרת השחקנים הקבועים בתיאטרון חיפה, מדובר במכה בלתי צפויה.

"שמונה חודשים לקח לנו המשא ומתן על הכלת הסכם קיבוצי וחשבנו שזה כבר מאחורינו, אבל לתדהמתנו גילינו שההסכם לא מקוים כהלכתו. כאילו שזה לא מספיק רגע לפני הישיבה עם יו"ר ההנהלה הציבורית ומנכ"ל התיאטרון, אנחנו מקבלים את המכתב הזה שלפיו לא נקבל משכורת. אנחנו מאוד לא רוצים להיכנס שוב לסכסוך עבודה, אבל אין סיכוי שנחכה חודשים למשכורות כמו עובדי העיריות, גם אנחנו צריכים לחיות. מאוד מצער שהופכים אותנו לפקידים שצריכים להלחם על משכורתם ולא נותנים לנו להתמסר ליצירה".

 

מנכ"ל התיאטרון, ישראל בן-שלום, מקווה לפתרון מהיר אך נשמע לא מעודד: "בשל קיצוצים בתמיכות העירייה והמדינה, אין לנו כרגע מקורות תקציב לתשלום שכר חודש דצמבר. יש לנו בעיות בתזרים מזומנים, וזה בא לידי ביטוי במשכורות ובתשלום הבראה לעובדי התיאטרון ושחקניו. אנחנו מנסים למצוא פתרון ולגייס את הכספים".

 

בן-שלום מדגיש כי במשך 14 החודשים החולפים, מאז נכנס לתפקידו, חולקו משכורות לעובדים ולשחקנים באופן רציף, זאת למרות מצבו הקשה של התיאטרון הסובל מגירעון של 16.5 מיליון שקל. "הצלחתי להעביר 14 משכורות רציפות בעבודה קשה ועמל רב. התיאטרון התייצב, אמון התושבים בתיאטרון חזר ומספר המנויים הולך וגדל בהתאם. הקיצוצים האחרונים של 2 מיליון שקל מתמיכת העירייה ו-300 אלף שקל מתמיכת מנהל תרבות, חסרים לנו בתקציב, וזה נתון שאנחנו מנסים להתמודד איתו. לתיאטרון חיפה, בניגוד לתיאטרון הבימה, בוא נזכור, המדינה לא מחקה את החוב".

 

להפסיק את הקיפוח

 

במקביל לפרשיית הלנת השכר של שחקני התיאטרון, שלחה הבוקר הנהלת שח"ם (איגוד שחקני המסך) מכתב חריף ליו"ר ההנהלה הציבורית של התיאטרון, אבי תל. על המכתב שכותרתו "בקשה להתערבות מיידית לצורך הפסקת קיפוח זכויותיהם של שחקני התיאטרון", מכותבים בין היתר שרת החינוך, התרבות והספורט, לימור לבנת, ראש מנהל תרבות, מיכה יינון, יו"ר המועצה לתרבות, ד"ר חיים פרלוק ומנכ"ל התיאטרון, ישראל בן-שלום.

 

הפנייה, לדברי חטב, נולדה בשל תלונות רבות שהגיעו לאיגוד משחקני תיאטרון חיפה, ולפיהן מפרה הנהלת התיאטרון את ההסכם הקיבוצי המיוחד שנחתם בחודש אוגוסט האחרון בין הצדדים. ברשימת ההפרות, על-פי חטב: הרעת תנאי העסקתם של העובדים בחוזים אישיים, סירובה של ההנהלה להחתים את השחקנים המעוניינים לעבור מחוזה אישי לחוזה קיבוצי, זאת בניגוד להסכם, ושיטת תשלום לחזרות ולהצגות שאינו עומד בקנה אחד עם ההסכם.

 

"לא יעלה על הדעת שהנהלת התיאטרון הנוכחית תרמוס ברגל גסה כל נורמה בסיסית קיימת ותתייחס אל השחקנים כאילו מדובר בחברת כוח אדם המעסיקה עובדים זמניים נטולי כל זכויות בשיטת Take It Or Leave It. מטרות תקציב התמיכה שהתיאטרון מקבל נועדו לכלכל באופן נאות את כל מרכיבי ההפקה, ובכללם השחקנים, המהווים אחד מעמודי התווך של היצירה התיאטרונית. פגיעה בשחקנים המהווים חומר גלם עיקרי באמנות זו, תוביל לפגיעה אנושה בתוצר הסופי ותחטיא את מטרות התמיכה", כותב חטב ומבקש התערבות מיידית של הוועד המנהל של התיאטרון.

 

בעניין זה מגיב מנכ"ל התיאטרון ישראל בן-שלום ואומר: "תיאטרון חיפה מעריך ומוקיר את כל שחקניו בין אם הם חתומים בהסכם קיבוצי או בחוזה אישי. בכולם אנו נוהגים כבוד, אבל בעתות שכאלה איננו יכולים להרשות לעצמנו את הפריווילגיה להבטיח לשחקן בחוזה משכורת גלובלית על כל הפקה לפי מספר מינימלי של הצגות וחזרות. לא יעלה על הדעת ששחקנים יקבלו משכורת על תקופות בהם לא שיחקו או ששחקנים שעושים ארבע חזרות בחודש יקבלו משכורת חודשית מלאה. הדעת ואמות המידה הציבוריות לא מאפשרות את זה, בעיקר לא בתקופות שכאלה. המטרה שלנו היא לעשות תיאטרון טוב באופן שפוי שיאפשר לנו להסתכל בסוף החודש בעיני השחקנים והעובדים שלנו. אני חייב לומר שזה לא פשוט, בעיקר בשל הקיצוצים, שבגינם אנחנו חשופים יום יום לתביעות של ספקים. עם זאת, השחקנים והעובדים היו תמיד בראש סדר העדיפויות שלנו, ולראייה הרחבנו את מספר השחקנים הקבועים של הלהקה לעשרה (יוסף אבו-וורדה, נורמן עיסא, סלים דאו, יואב ברלב, רוברטו פולק, אלברט אילוז, נדיה קוצ'ר, רודי סעדה, דידי גת וקרן צור)".

 

לדברי בן-שלום, האפשרויות שעמדו בפני הנהלת התיאטרון היו קיצוץ או סגירה: "בחרתי בהידוק חגורה, ולעת עתה זה מוכיח את עצמו. בכל הנוגע לחוזים האישיים, טענות שח"ם מצוצות מן האצבע. אנחנו עומדים בכל תנאי החוזים מאלף ועד תו, ומנסים לעשות כל האפשר בכדי להמשיך ולפעול בתנאים לא תנאים. כל השיקולים שלנו נובעים מתוך רצון להמשיך את קיום התיאטרון".

 

יו"ר הוועד המנהל, אבי תל, אומר מצדו: "אני לומד את הנושא וביקשתי לקבל נתונים לפני הישיבה שמתוכננת ליום שלישי הקרוב. עם תחילת הקדנציה שלי לפני שנה כתבתי אמנה שמעמידה את השחקנים בראש סדר העדיפויות שלנו מתוך מחשבה ברורה שכל המערכת הזו קיימת ועובדת בזכות היוצרים, היצירה והשחקנים. זו דעתי ואני מתכוון לעמוד עליה. עם זאת יש לזכור שאנחנו בתקופה של החלפת שלטון ולכן לא הגון יהיה כלפי מנהלו האמנותי הבא של התיאטרון, לחתום בתקופה זו על הסכמים חדשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים