שתף קטע נבחר

החשש: הטילים הרוסיים יגיעו לחיזבאללה

בישראל מסבירים שעסקת טילי הכתף שיימכרו מרוסיה לסוריה מדאיגה בשל החשש שהטילים יגיעו לחיזבאללה. ביום שבו נחשפו הפרטים על המשבר בין ישראל לרוסיה סביב מכירת טילים לסוריה, קיימה ועדת החוץ והביטחון דיון בנושא איומי הטילים במזרח התיכון. יו"ר הוועדה, יובל שטייניץ טען כי ישראל מזניחה את מערך הטילים שלה והציע להקים חיל טילים

האם הטילים הרוסיים יגיעו לחיזבאללה? גורמים בירושלים הביעו הערב (יום ד') חשש כבד כי אם רוסיה תמכור טילי כתף לסוריה, הטילים עלולים להגיע לידי חיזבאללה והפלסטינים.

 

הגורמים אמרו ל-ynet: "ישראל לא תוכל להסכים שיהיו לסוריה טילים כאלה. טילים מסוג כזה יכולים גם לשמש נשק התקפי. החשש הוא שנשק שכזה יגיע לידי חיזבללה או לידי ארגוני טרור פלסטינים. כל נשק שמסתובב במזרח התיכון יכול להגיע במוקדם או במאוחר לידי ארגוני טרור פלסטינים". בירושלים מקווים שגם הלחץ האמריקני יעשה את שלו, בשל האיום גם נגד טיסות של האמריקנים בעיראק.

 

לגמרי במקרה, ביום שבו נחשפו הפרטים על משבר ביחסי ישראל ורוסיה בעניין מכירת טילים לסוריה, קיימה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת דיון בנושא הטילים במזרח התיכון. יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ, אמר בדיון: "אני חרד מפיגור מסויים בנושא הטילאוּת במערכת הביטחון וצה"ל, והיא בהחלט יכולה להיות קריטית. להבנתי, יש במערכת הביטחון קיבעון". הוא גם הציע להקים חיל טילים.

 

הערב התייחס שר החוץ, סילבן שלום למשבר בצאתו ממליאת הקונגרס היהודי העולמי שהתכנס בירושלים: "אנחנו מקיימים קשר הדוק עם רוסיה. קיימנו גם כאן דיונים, ואנו פועלים כדי להגיע להבנות". שלום נועד עם סגן שר החוץ הרוסי, אלכסנדר סלטנוב, שהגיע לישראל והעלה בפניו את הטענות על טילי הכתף המתקדמים שנמכרו לסוריה. העיתון הרוסי "קומרסאנט" דיווח כי המשבר פרץ סביב מכירת טילי קרקע-קרקע מדגם "איסקנדר E".

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון אמר בדיון שנערך מוקדם יותר היום: "מערכת הביטחון נשענת על אופציית תגובת חיל אוויר, ולא על פיתוח טילים לטווחים של 200 או 300 קילומטרים. שימוש בטילים טקטיים זול יותר מאשר השקעה בנשק של חיל האוויר כנשק תגובה". יו"ר הוועדה קרא להקים חיל טילים, שייתן מענה לאיומי הטילים מאיראן מהים ומהיבשה. 

 

בשיחה עם ynet הסביר שטייניץ: בכל העולם מקובל שלצדה של יכולת אווירית, מפתחים גם התגוננות טקטית מהקרקע והים לצרכי תקיפה. בישראל שמים דגש בעיקר על תקיפה אווירית. יש הזנחה מסוימת של מערך הטילם לטווח קצר ובינוני.יש בישראל איזשהו קיבעון שאומר שהתקפה לטווח ארוך חייבת להיות אווירית ולא ממקורות אחרים".

 

בהתייחסו לעסקה הנרקמת בין רוסיה וסוריה, אמר שטייניץ ל-ynet: "היו פרסומים שונים על התחמשות בטילים שונים. אלה בהחלט מערכות שצריכות להדאיג את ישראל. הטילים שיש היום לסוריה, כבר מכסים את כל שטח ישראל. הטיל החדש לא מוסיף טווח, אלא דיוק, כך שהוא יעיל גם נגד מטרות קטנות כולל מטרות ומתקנים צבאיים. יש מדינות שמדאיגות אותנו במעורבות שלהן במכירת נשק. רוסיה היא ידידת ישראל והיא בהחלט צריכה להתחשב בבקשות שלנו". 

 

בדיון בוועדת החוץ והביטחון השתתפו מומחי טילים מהתעשייה האווירית, עוזי רובין ויאיר רמתי וכן פרופ' ג'רארד שטיינברג מאוניברסיטת בר-אילן. עוזי רובין ואורי רמתי אמרו כי "היום, בשדות הקרב השימוש בטילאות טקטית מאוד אפקטיבית, והיא טובה יותר מחיל אוויר. ההתפתחות בתחום זה תהיה מכריעה בשדה הקרב העתידי. צריך לפתח מערכות הגנה זולות ואת זה ניתן לפתח".

 

רובין ציין כי טילי השיהאב 3 ו-4 שבידי איראן הם לא טילים מדויקים במיוחד, יש להם סטייה של עד קילומטר אחד, "אבל אלה כלים שיכולים לפגוע, ועם פיתוח מתאים, יכולים להגיע לדיוק של כמה עשרות מטרים. טיל כזה יכול לשבש לנו את שדות התעופה".

 

מומחה: האיום נותר אותו איום

 

פרופ' יפתח שפיר, חוקר במרכז יפה למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל-אביב, אמר ל-ynet: "זה נכון שהמערכת נמצאת בסוג של קיפאון, לא מקימים עוד סוללות חץ, וכנראה שמערכת הביטחון חושבת שלא צריך עוד סוללות, אבל בהחלט ישנם שיפורים שמוכנסים למערכת כל הזמן, עושים שינויים הדרגתיים. המערכת הוקמה כמענה לאיום מסויים, אבל האיום הזה כבר לא קיים ב 90% מהמקרים והתרחישים.

 

"יש טילים לסוריה, מצרים, עיראק ואיראן. בעיראק - אין יותר טילים ואין כל איום, עם מצרים יש הסכם שלום, כך שהאיום הכבד ביותר ירד או אפילו התבטל. לגבי סוריה, יש להם טילים. אני לא יודע אם העסקה בינם ובין רוסיה באמת תתממש. בעשור האחרון היו פרסומים בתקשורת על הרבה עסקאות שלא התממשו במציאות. יש לסוריה חוב גדול לרוסיה שהסורים לא מוכנים לשלם והרוסים לא מוכנים לוותר. סוריה אכן מהווה איום אסטרטגי על ישראל, אנחנו תחת איום סורי מ-1975 וכלום לא השתנה מאז.

 

לגבי העסקה המדוברת, "איסקנדר E" הוא אכן טיל יותר משוכלל ויותר מדויק, אבל בסופו של דבר - הוא יחליף טילים קיימים. בהיבט האסטרטגי זה אותו איום. הם מחזיקים את הטילים כאלמנט התרעה. הכלי עצמו השתנה לא השיטה ולא האיום".

 

אשר לאיום האיראני, אמר פרופ' שפיר: "לגבי השיהאב האיראני, פה יש ויכוח אם סוללת חץ היא המענה או שיש צורך במענה אחר, אסטרטגי. לפני חמש שנים כתבתי עבודה על מערכת החץ ואז חשבתי שהיא מיותרת, אבל במהלך איסוף החומר שיניתי את דעתי, מהיבטים כלכליים ופוליטיים, לאו דווקא ביטחוניים. מבחינה אסטרטגית, החץ הוא הרתעה.

 

"אנחנו לא מניחים שהאיראנים יחלו לשגר טילים על ישראל, האיום הוא לא איום טילי, עם צבא, מטוסים וטילים. התרחיש הוא שאם משהו יקרה זה יהיה שהסכסוך הקיים בין ישראל ואיראן יתדרדר לסכסוך אלים. עצם קיום הטילים לא מדאיג, גם לארה"ב ורוסיה יש טילים שיכולים להגיע לישראל ובכל זאת אנחנו לא חוששים".


פורסם לראשונה 12/01/2005 18:20

 

בהכנת הידיעה השתתפה טלי יצחקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
טיל רוסי
צילום: איי פי
צילום: אלכס קולומויסקי
יובל שטייניץ. להקים חיל טילים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
יקבל טילים מתקדמים? אסד
צילום: רויטרס
טיל החץ
צילום: לע"מ
מומלצים