שתף קטע נבחר
 

עוד תקן אלחוטי בדרך: סופר 3G

כמה מחברות הסלולר הגדולות בעולם יפתחו עוד תקן אלחוטי, Super 3G, שיגדיל את קצב תעבורת הנתונים, ויתחרה בתקנים קיימים כמו Wi-Fi ,WiMAX ואחרים

מי שמצוי בנבכי תעשיית הסלולר הרגיש בשבועות האחרונים בהתרחשות חדשה המציתה את הדמיון. NTT דוקומו, יחד עם 26 חברות בולטות אחרות בתעשייה, הכריזו על פיתוח תקן אלחוטי חדש, שיגדיל משמעותית את קצב תעבורת הנתונים הנוכחית של רשתות הדור השלישי - עד פי 10.  

 

התקן הזה ייקרא לעת עתה Super 3G והמפרט הטכני שלו יושלם כבר בסוף 2006, אך לא נראה רשתות מסחריות שיתבססו עליו לפני 2009.  

 

כל טכנולוגיה טומנת בחובה הפתעה, אך ברור למדי, כי קיים פער עצום בין ההבטחות לבין מה שקורה בפועל. הניסיון מלמד, שטכנולוגיות אלחוטיות חדשות מבטיחות קצב תעבורה מסחרר אך מציעות בסופו של דבר קצב צנוע יותר. כך היה ברשתות הדור השלישי וברשתות האלחוט המקומיות בטכנולוגיית Wi-Fi.  

 

ההצהרה האחרונה של דוקומו ושותפותיה - ובהן וודאפון, סינגולר, סימנס ונק - נראית בינתיים כצעד יחצ"ני, שנועד להסיט את אור הזרקורים מטכנולוגיות מתחרות, כמו Wi-Fi, WiMAX ו-Flash OFDM, המבטיחות קצב מהיר פי כמה וכמה מרשתות הדור השלישי.

 

ההכרזה על הטכנולוגיה החדשה נולדה באתונה, ב-7 בדצמבר אשתקד - במהלך הפגישה החודשית של ה-3GPP, הגוף האחראי על קביעת אבני הבסיס של רשתות הדור השלישי ברחבי העולם. נציגיהן של 62 חברות, ובהן נוקיה, הציעו במהלך הפגישה לבחון את פיתוחה של טכנולוגיית אלחוט חדשה, שתשדרג באופן משמעותי את קצב התעבורה ברשתות הדור השלישי. ה-3GPP העניק לטכנולוגיה הזו את השם G3 Super, וקבע כי המפרט הטכני שלה יוצג כבר בעוד שנתיים.  

 

בינתיים כלל לא ברור באילו טכנולוגיות גישה תעשה Super 3G שימוש. הקצב המובטח יגיע ל-100 מגהביט בהורדת מידע ול-50 מגהביט בהעלאת מידע. אבל חשוב לזכור, כי מדובר במספרים תיאורטיים בלבד, שיושגו אולי בתנאי מעבדה. הצרכן ייהנה מקצב נמוך באופן משמעותי. 

 

הטכנולוגיה תתבסס באופן מעשי על התשתית הנוכחית של רשתות ה-Wcdma, כשדרוג לא יקר במיוחד. לדוקומו, שהשקיעה בחמש השנים האחרונות סכום עתק של 17 מיליארד דולר בבניית רשת הדור השלישי שלה, יעלה המעבר ל-Super 3G כמיליארד דולר. על פי המסורת, סביר שהענקית היפנית תהיה הראשונה שתציג לעולם רשת המתבססת על הטכנולוגיה החדשה. 

 

הפתרונות הקיימים

 

הנה עוד הוכחה לכך שהצורך הוא אבי ההמצאה: כאשר רשתות הדור השלישי מציעות קצב תעבורה מאכזב משהו, מייד צצים כפטריות הרבה פתרונות אלחוטיים' המבטיחים להעביר נתונים בקצב מרשים פי כמה.  

 

אחד הפתרונות הבולטים הוא זה שמציעה חברת Flarion, שפיתחה טכנולוגיה בשם Flash Ofdm הנמצאת בשלבי ניסוי ברחבי העולם. וודאפון ביפן ו-T-mobile בגרמניה כבר עורכות ניסויים מתקדמים בטכנולוגיה.

 

Flash OFDM הופכת את הרשת הסלולרית לרשת IP טהורה, המתבססת על שיטת מיתוג מנות להעברת נתונים וקול בפס רחב למספר גדול יותר של משתמשים ניידים. מערכות המבוססות עליה יתמכו בקיבולת של עד 12 מגהביט לשנייה בקצב העברת הנתונים בכל תא סלולרי.

 

הקצב שממנו ייהנה המשתמש יהיה צנוע יותר: 1-3 מגהביט לשנייה בקבלת נתונים (Downlink) - ו-300-600 קילוביט בשליחת נתונים (Uplink). זמן האיחזור (Latency), שהוא מרכיב חשוב מאוד בקבלת השירותים באופן מיידי, יעמוד על פחות מ-50 מילי שניות - מה שמבטיח, למשל, משחקי רשת בזמן אמת.

 

המערכות של פלאריון יכולות להשתלב על גבי התשתית וטווח תדרי הרדיו הנוכחיים של ספקי הסלולר (בין 400 מגהרץ ל-3.5 ג'יגהרץ).

  

פתרון אלחוטי נוסף שמעורר הרבה סקרנות באחרונה הוא WiMAX. מאחורי הטכנולוגיה הזו עומדות אינטל ואלווריון הישראלית. היא פותחה כדי לשמש כבסיס לרשת אלחוטית עירונית, שתאפשר לאלפי משתמשים ליהנות מתקשורת אלחוטית רחבת פס, בעלת יכולות העברה של וידאו, נתונים וקול. 

 

הפרוטוקול הנוכחי תומך בחיבור אלחוטי למכשירים לא ניידים, אך פרוטוקולים חדשים, המתהווים כבר כיום, כמו 802.16e, יבטיחו גם להם חיבור אלחוטי. לא מן הנמנע שבעתיד WiMAX, על שלוחותיה השונות, תהיה אחת התשתיות שישמשו את הדורות הבאים של הסלולר.


פורסם לראשונה 16/01/2005 14:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דור שלישי. הגירסה המשופרת רק ב-2009
מומלצים