שתף קטע נבחר

מזוז: יריקה על חייל - אינה חופש ביטוי

בדיון מיוחד על המתנחלים מפירי החוק, אמר היועץ המשפטי לממשלה כי "חייב להיות מסר של נחישות מכל גופי הממשל בנושא ההתנתקות". ראש הממשלה אמר לבכירי מערכת המשפט, הצבא והמשטרה: "צריך לזרז הליכים, לא נעשה די". שרת המשפטים לבני קראה "לתעד התנהגות מתנחלים במצלמות כדי שניתן יהיה להרשיע אותם". שר הביטחון המליץ לקצר הליכים בטיפול נגד מפירי החוק. המתנחלים: הדיון - פרובוקציה שתכליתה להכשיר את הלבבות לזוועת הגירוש

"אינני מכיר שום חופש ביטוי שמאפשר יריקה על חיילים. המערכת המשפטית תנקוט בכל ההליכים על מנת למצות עם מי שעושים זאת את הדין", כך אמר אמש (יום ה') היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדיון מיוחד שכינס ראש הממשלה בלשכתו בקריה עם שרים בכירים, בכירי מערכת המשפט, צה"ל והמשטרה. 

 

הדיון במשרד רה"מ בקריה בתל אביב, התקיים במטרה לתאם בין הגופים לקראת פינוי ההתנחלויות ולאור הנסיון המר ביצהר, ותלונות בעת פינוי המאחזים על פגיעה ברכוש צבאי, פגיעה בחיילים, ניקוב צמיגים, יריקות על חיילים, ומתוך חשש שהעלה רה"מ, שהתופעות הללו ילוו גם את תהליך ההתנתקות.

 

שרון חזר על עמדתו כי נכון להיום לא נעשה די בהתמודדות עם אלימות מצד מתנחלים: "צריך לזרז תהליכים, ולהערך, ולתת מענה, כרגע אין מענה לכל הדברים".

 

בדיון היתה הסכמה רחבה לגבי העובדה שכל מערכת צריכה לקצר הליכים בתחומה. היועץ המשפטי לממשלה טען בדיון, כי בפינוי ביצהר - לא היה תיאום טוב בין הצבא למשטרה, שקיבלה התרעה רק זמן קצר מאוד לפני הפינוי. 

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, דיבר בפגישה על הצורך באכיפה נחושה וחסרת פשרות כנגד מתפרעים וכנגד מתנחלים שינהגו באלימות כלפי שוטרים, חיילים ורכוש בעת הפינוי. מזוז אמר כי "נמצה את הדין גם עם מי שיורקים על חיילים. חייב להיות מסר של נחישות מכל גופי הממשל בנושא ההתנתקות. המדיניות הנוכחית היא מדיניות של נקיטת כל האמצעים הניתנים על פי החוק".

 

עוד ביקש מזוז כי המערכת המשפטית תעודכן על ידי הגורמים המבצעיים השונים על כל שלבי התוכנית ועל כל הפעילויות על מנת שתוכל להיערך לאכיפה מוגברת.

 

הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון התייחס לבעייתיות לחיילים חובשי הכיפות, שזוכים לדבריו, לחרמות ונידויים. הוא אף תיאר מסכת של התנכלויות לילדי קצינים דתיים.

 

שרון העלה גם את התופעה של אנשים שלא מתגוררים במקום שמיועד לפינוי אך מגיעים אליו כדי להשתתף במאבק: "לא יכול להיות שיגיעו לשם רק על מנת להאבק, כשהם לא תושבי המקום". הוא ביקש לבדוק מה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעה.

 

מופז: לקצר הליכים

 

שר הביטחון העלה בדיון את ההצעה: "להפעיל מערכת משפטית בהליכים מקוצרים כדי להתמודד עם אלימות המתנחלים", והוסיף: "אם צריך מערכת מיוחדת צריך להקים אותה עכשיו ולא להמתין יום אחד נוסף". מופז אמר כי יש לנקוט ב"אקטיביזם שיפוטי ובמדיניות לקיצור ההליכים". עם זאת הבהיר כי הוא מתנגד נחרצות לרעיון לשפוט אזרחים בבתי דין צבאיים, רעיון שהועלה על ידי השר חיים רמון בישיבת הממשלה האחרונה.

 

שר הביטחון המליץ בדיון לצרף נציגי מערכת המשפט לדיונים בנושא ההתנתקות שנערכים בלשכתו על מנת ליצור מעורבות בתהליכי התכנון ועבודת המטה. מופז אמר: "נדרש להגיב להתנהגות בלתי חוקית באופן נמרץ ומהיר, ליישם אכיפה בצורה מיידית ומלאה". לגבי נושא המעצרים המנהליים אמר מופז: "יש לבחון זאת בדקדקנות וללא שימוש מופרז. לאור לקחי יצהר, על כל המערכות לשלב זרועות, ולפעול בנחישות".

 

ראש השב"כ, אבי דיכטר אמר: "אני מתנגד בכל תוקף שאנשים יישפטו בבתי דין צבאיים, אין לערב את צה"ל".

 

ושרון אמר בתגובה: "אתם צריכים למנוע את מעורבתם של חיילים בפוליטיקה. יש לקיים הסברה ביחידות הצבאיות, שמי שחותם על עצומות לסרבנות או על כרוז כזה או אחר, יש לנקוט צעדים מיידים למיגור התופעה. אין כוונה לומר לשופטים איזה דין יגזרו, אך מוכרחים להבהיר למערכת המשפטית את הסכנות שבדבר".  

 

מפכ"ל המשטרה קראדי העלה בדיון את הצורך להיערך בשטח עם עובדים סוציאלים במקרה של נשים המגיעות עם ילדיהן לפינוי.

 

ראש הממשלה התייחס לעניין ואמר כי נשים יכולות לבצע מניפולציות על המערכת: "נשים יכולות לבוא עם ילדים לא שלהם, ולהטעות את המערכת המשפטית. צריך לתת מענה לסיטואציה של אמהות וילדים". מנכ"ל משרד רה"מ, אילן כהן, אמר כי הנחה את משרד הרווחה לבצע עבודת מטה בעניין.

 

הוא אף התייחס לדניאלה וייס, שכינה "הסוטרת": היא ממשיכה בהסטות ושום דבר לא קורה", אמר ושאל מדוע.

 

מזוז השיב: "מבחינתנו יש גיבוי מלא לנקיטת גישה מחמירה בכל תופעת האלימות. צריך לטפל גם במי שמנקב צמיגים וגם במי שסוטר. לא צריך להקל ראש או להביע סלחנות. חרם על חנויות אי אפשר לפתור, אך אם מכים ומסיתים יש פתרון".

 

לבני: לתעד את ההתנהגות במצלמות

 

שרת המשפטים, ציפי לבני, קראה "לתעד התנהגות מתנחלים במצלמות כדי שניתן יהיה להרשיע אותם". לדברי לבני, "ישנם שני תהליכים שחייבים לעשות במקביל עם התקדמות תהליך ההתנתקות. האחד: העברת מידע שוטף, כולל תיעוד בשטח באמצעות מצלמות, כדי לאפשר נקיטת הליכים שיסתיימו בהרשעה. במקביל על הצבא והממשלה להציג למערכת המשפטית את התוכנית לקראת הפינוי, על מנת שהמערכת המשפטית תהיה שותפה בהליך התכנון ותתן מענה מהיר לבעיות שנוצרות בשטח".

  

השרה הציע להיערך לעומס בבתי המשפט לקראת ההתנתקות: "נצטרך לתת פתרונות בנוגע להרחבת הפעילות של בתי משפט במימוש ההתנתקות, למשל בהוספת תקנים". 

  

 

גורמים שהשתתפו בדיון אמרו ל-ynet לסיכום הדיון: "צריך לעשות את הכל יותר טוב, ויותר מהר. יש לאכוף את הקיים, למצות את הדין בצורה הרבה יותר מהירה, להחיש את המשפטים, ואיפה שאין פתרונות למצוא פתרונות".

 

המתנחלים: הדיון - פרובוקציה

 

בתגובה לדיון אמר דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג: "כל הדיונים הללו הם פרובוקציות והצגות מבויימות שתכליתן להכשיר את הלבבות דרך התקשורת לזוועת הגירוש והעקירה בנוסח משפט הרופאים של סטלין.

 

"יותר מכל זה מעיד על הלחץ והפאניקה של חונטת שרון שמזהים שהטיהור האתני הזה לא מתקבל בציבור, כל שכן כשהוא מלווה בדורסנות דיקטטורית".


פורסם לראשונה 13/01/2005 19:55

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס וטל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזוז. נמצה את הדין
צילום: רויטרס
צילום: מאיר אזולאי
מופז. הליך מקוצר
צילום: מאיר אזולאי
צילום: דן בלילטי
הרמטכ"ל. מתנכלים לחיילים דתיים
צילום: דן בלילטי
צילום: אלכס קולומויסקי
שרון. לא נעשה די
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: חן מיקא
לבני. לצלם אלימים
צילום: חן מיקא
צילום: רויטרס
העימותים ליד יצהר
צילום: רויטרס
מומלצים