שתף קטע נבחר
 

גילדה בשלושה טעמים

קבוצת מעצבי הפונטים שקמה בשנת 2002 הוזמנה לאחרונה להציג תערוכה אודות הכתב העברי בכנסת. לכבוד האירוע, העלו חברי האיגוד המקצועי הזה את הפוסטרים לאתר, והם מזמינים גם את שאר תושבי הארץ לצפות ולהתענג

הגילדה הוא שמה של קבוצת מעצבי פונטים, המונה שלושה בוגרי בצלאל, עודד עזר, מיכל סהר ודני מירב (המכונה "הטייס"), שבשנת 2002 החליטו להקים קואופרטיב, שמטרתו "לשנות ולהשפיע בתחום העיצוב הטיפוגרפי בישראל". מטרה מכובדת ללא ספק.

 

כעת נראה ששלושת חברי הקולקטיב זוכים סוף סוף להכרה לא רק מצד אנשי התעשיה, אלא גם מצד הממסד. לאחרונה הם הוזמנו ליצור תערוכה בנושא הכתב העברי, "לראות את האות", שמוצגת בימים אלה בכנסת.

 

באתר האינטרנט של הגילדה ניתן למצוא את קטלוג הפונטים (בפורמט PDF) העשיר של השלישיה, הכולל 28 עיצובים של גופנים מקוריים, המציגים עיצוב קלאסי לצד חדשנות גרפית, ומוכרים בחלקם מקמפיינים פרסומיים של חברות ישראליות בולטות. בין השאר תמצאו שם את "כוס חלב" (הטייס) שמזכיר (לנו לפחות) ילדות נאיבית, את "פלשתינה" (מיכל סהר ועודד עזר), שנושא על גבו הרחב את כובד ההיסטוריה, ואת "דרום-מערב" (מיכל סהר) ו"בלנדר" (מיכל סהר) המודרניים.

 

גם אם ידכם אינה משגת (או פשוט אין לכם צורך מיוחד בפונטים) לרכוש את החבילות המושקעות, שמחיריהן עשרות עד מאות דולרים, תוכלו ליהנות מעיון בבציר המעניין הזה, שמעשיר לא רק את העיצוב הישראלי, אלא גם את השפה, על כל רבדיה.

 

אבל מלבד הקטלוג, ולטובת אלו שאינם מרגישים עצמם בנוח בכנסת, או לחילופין, לא מצאו את הזמן לעלות ירושלימה, מוצעת באתר תערוכה וירטואלית, המציגה את 15 הפוסטרים שתלויים במשכן הממלכתי שלנו.

 

לגלות למה התכוון המעצב

 

הפוסטרים מציגים את הפונטים הנבחרים של הגילדה, כשכל אחד מהם משמש להעברת המסר שמאחורי שמו או פרצופו. לצידו של כל פונט תמצאו הסבר של מאחורי הקלעים על אופיו, ותוכלו להבין למה התכוון המשורר (או המעצב במקרה זה).

 

הגופן "אנמיה" למשל, שעיצב עודד עזר, "נוצר בהשראת קבלות סופרמרקט", ומשמש בתערוכה לצורך כתיבת המילים "תקציב המדינה", שנדמה כאילו נולדו עבורו ועבור שמו, לפחות אם מסתכלים על העניין מזווית אירונית. גם הפונט "פשוט", של הטייס, ששימש לכתיבת "אני קורא אותך לסדר!" המוכר לעייפה, נראה תפור בדיוק על המשפט ועל ההקשר הרלוונטיים.

 

מרבית ההסברים הטקסטואליים, שלא רק מאפשרים לגופן לדבר בעד עצמו, אלא מסייעים לו "בכתיבת הנאום", נכתבו בנימה ספק משועשעת ספק ביקורתית, תוך מתן תשומת לב למקום בו יוצגו הפוסטרים – בית המחוקקים.

 

הממשק של האתר מבוסס פלאש, וניחן בפשטות יחסית, גם אם הוא יותר מדי "דפוסי" ופחות מדי "אינטרנטי". בשלב זה – לאור התכנים המועטים והבלתי קבועים שבאתר – זה מספיק. שווה ביקור (רוני שני).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים