שתף קטע נבחר

מובארק: אין לדרוש הפסקת אלימות לפני מו"מ

לנוכח הביקורת הגוברת בישראל על חוסר המעש של המנהיג הפלסטיני הטרי, אבו מאזן, נגד הטרור, קוראים בכירי השלטון המצרי להעניק לו עוד "ימי חסד". הנשיא מובארק במסר לשרון: "האלימות תתקיים עד שהפלסטינים יזכו בתנאי מחייה ראויים". השר לענייני מודיעין, עומר סולימאן, לבכירים במשרד החוץ הישראלי: "דרוש לאבו מאזן עוד זמן כדי שיהיה מסוגל לפעול". ראש אגף המבצעים, האלוף זיו: ארגוני המחבלים מנסים להכשיל את אבו מאזן

מצרים מתגייסת להרגעת המצב: נשיא מצרים, חוסני מובארק, קרא אחר הצהריים (יום א') לראש הממשלה, אריאל שרון, לחזור בו מכוונתו להשעות את המגעים עם הרשות הפלסטינית, ולשוב בהקדם לשולחן המשא ומתן. במסיבת עיתונאים בקהיר אמר מובארק כי "הניסיון מלמד אותנו שאי אפשר לדרוש הפסקה מוחלטת של האלימות לפני כניסה למשא ומתן. האלימות עדיין תתקיים עד שהפלסטינים יזכו בתנאי מחייה ראויים".

 

מוקדם יותר ביקש, גם השר המצרי לענייני מודיעין, עומר סולימאן, מישראל להעניק עוד "ימי חסד" למנהיג הפלסטיני הטרי, אבו מאזן. סולימאן ושר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, נועדו בצהריים עם מנכ"ל משרד החוץ, רון פרושאור, ועם ראש המטה המדיני של שר החוץ, יקי דיין.

 

דיין ופרושאור העבירו לסולימאן את המסר שהידברות עם ארגוני הטרור אינה מספיקה ושדבר לא יזוז אם אבו מאזן לא יפעל כנגד ארגוני הטרור, לאור ההסלמה הביטחונית של הימים האחרונים, המשתקפת בירי הפצמ"רים, רקטות הקסאם והפיגוע הקשה במעבר קרני.

 

השניים אמרו לסולימאן כי לאבו מאזן יש יכולות לפעול בעזה וכי ההחלטה לפעול היא עניין של רצון. סולימאן אמר בתגובה כי "אבו מאזן רק הושבע לתפקיד ודרוש לו עוד זמן כדי שיהיה מסוגל לפעול". סולימאן הדגיש כי מצרים מעוניינת לסייע לפלסטינים ברפורמות הביטחוניות ובאימון הכוחות. 

 

מצרים הגיבה בסוף השבוע בחריפות להודעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, על הפסקת המגעים עם הפלסטינים: "אי אפשר יהיה לממש את ההזדמנות הנוכחית לחדש את תהליך השלום, על-ידי החלטות להחרים את אבו מאזן ואת הרשות הפלסטינית".  

 

ואילו שרון עצמו מתח הבוקר ביקורת על ההססנות וחוסר המעש של אבו מאזן לנוכח התגברות מעשי הטרור: "למרבה הצער, חרף השינוי במנהיגות הפלסטינית, אנחנו רואים כי העומדים בראשה אפילו לא התחילו בפעילות כלשהי להפסקת הטרור. המצב הזה לא יכול להימשך.

 

"צה"ל וכוחות הביטחון הונחו להגביר את הפעילות המבצעית המכוונת להפסקת הטרור והם יוסיפו לעשות כן, ללא מגבלות, אני מדגיש - ללא מגבלות, כל עוד לא נוקפים הפלסטינים אצבע", אמר שרון בפתח ישיבת הממשלה.

 

הוא הוסיף: "אנחנו לא צריכים לשלם בהרוגים בגלל טענות על חולשה זו או אחרת. אף אחד לא מונע מהפלסטינים לפרוס כוחות במקומות שמהם משוגרים הקסאמים. אם הם היו רוצים, הם היו מונעים את הירי. אין סימן ולו הקטן ביותר על מחשבה של מישהו לפעול בנושא. האחריות על האזור שבו עברו המחבלים לקרני מוטלת על המודיעין המסכל של דחלאן ואבו שבאכ. אני רואה את המעשה כחמור ביותר".

 

צה"ל: עלייה במפלס הטרור מאז בחירת אבו מאזן

 

שר השיכון, יצחק הרצוג, העיר "צריך לתת לאבו מאזן זמן להתארגן". ראש הממשלה השיב: "לפרוס כוחות הוא יכול כבר מחר בבוקר, אף אחד לא מונע מהם לפרוס כוחות. כרגע אין כל סימן שבכלל מתקיימת מחשבה על מניעת ירי קסאם. במצב כזה לא יתאפשר משא ומתן. הסכמה לכך, תביא לכך שהכל יהיה הפקר. הרשות הפלסטינית צריכה לנקוט צעדים ואי אפשר לקבל מצב שצעדים לא ננקטים".

 

שרון גם העיר בהתייחסו לאופי הדו-שיח בין החמאס לכוחות הביטחון הפלסטינים: "ישנו מצב ששמים משגרים סמוך לשוטרים פלסטינים והם מבקשים 'תרחיקו מאיתנו את המשגרים כדי שהישראלים לא יפגעו בנו'". ראש הממשלה ציין כי עוד הערב ייפגש עם הרמטכ"ל כדי לשמוע את תוכניות הפעולה שיש לו להציג.

 

בשלב מסויים העיר השר ישראל כץ כי במצב הקיים, יהיה צורך עוד מעט להבריח את ראש הממשלה מחוות השקמים. השר בן אליעזר אמר בתגובה: "נראה לך שהוא יברח?". כץ הוסיף: "המצב בשדרות בלתי נסבל, חייבים להגיב בצורה הרבה יותר מאסיבית. עדיף שתושבי עזה יברחו לסיני, מאשר תושבי שדרות יברחו לתל אביב".

 

ראש אגף המבצעים, האלוף ישראל זיו, אמר בסקירתו בישיבת הממשלה כי תקיפת המעברים אינה מקרית. מעבר לעובדה שהדבר גורם לפגיעה בחיי ישראלים, הוא פוגע במקומות שמסמלים את הנורמליזציה, שארגוני הסירוב מנסים לשבש: "הפיגוע נעשה כדי להציג את ישראל כלא הומנטרית כיוון שאחרי פיגוע סוגרים את המעבר בין היתר למזון ותרופות".

 

הוא הוסיף כי בראיית צה"ל, העלייה במפלס הפיגועים וירי הקסאמים ופצצות המרגמה מבטאת את כוונת ארגוני הטרור להכשיל את אבו מאזן ואת סדר היום שהוא מנסה לקדם. הם מנסים להגביר את תלותו של אבו מאזן בהם וניכרת מגמה של עלייה בהיקף הפעילות לפיגועים מאז בחירתו.

 

יו"ר הרשות, אבו מאזן, צפוי להגיע לרצועה ביומיים הקרובים, כנראה ביום שלישי. הוא צפוי לנצל את הגעתו לעזה לסדרה של פגישות עם ראשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים ברצועה, כדי להאיץ בהם למנוע את המשך ההידרדרות הביטחונית.

 

ברצועה ניכרת דריכות מסוימת לקראת הגעתו של אבו מאזן במיוחד לאחר הפגישה הקשה שקיים יו"ר הרשות הפלסטינית עם מפקדי מנגנוני הביטחון בגדה. במהלך הישיבה שהוגדרה "קשה", תבע אבו מאזן מראשי המנגנונים בגדה לפעול במהרה ולהביא לתוצאות, "מי שלא יעשה כן, יעוף", הזהיר. 

 

שיראק הזמין את אבו מאזן לפריז

 

בצד השיחות עם ראשי מנגנוני הביטחון, יחדש אבו מאזן את פגישותיו, הפעם כ"ראיס", עם נציגי החמאס והג'יהאד האיסלאמי כדי לדון עמם בניסיון להגיע להפסקת אש.

  

בימים האחרונים נמשכו פגישות הכנה בין נציגי הפתח לנציגי החמאס והג'יהאד האיסלאמי בעניין, והפגישות צפויות לתפוס תאוצה לאחר חג הקורבן שיחול בסוף השבוע. ייתכן שמצרים תזמן שוב את נציגי הארגונים לשיחות בקהיר. נשיא מצרים, חוסני מובארק, בראיון לתחנת הטלוויזיה אל-ערבייה כי על אבו מאזן צריך לאחד את כל הפלגים הפלסטינים ולהציג עמדה אחידה.  

  

בתוך כך דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס" כי נשיא צרפת, ז'ק שיראק, טילפן לאבו מאזן, בירך אותו על היבחרו לראש הרשות והזמינו לביקור בפריז, "בהקדם האפשרי".

 

"צרפת תעשה הכל כדי לסייע לך במילוי המשימה שלך", אמר שיראק לאבו מאזן.


פורסם לראשונה 16/01/2005 13:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מובארק. לחזור לשולחן המו"מ
צילום: איי פי
צילום: איי פי
עומר סולימאן. תנו עוד ימי חסד
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
נועד עם השליחים מישראל. אחמד אבו-אל רייט
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן. מהסס
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הורה לפעול. שרון
צילום: איי פי
מומלצים