שתף קטע נבחר

המלצה: לא להרוס את הבתים בגוש קטיף

הממשלה החליטה שהבתים הפרטיים לא יישארו לאחר פינוי. אולם ל-ynet נודע כי עבודת מטה מקיפה - בהשתתפות נציגי הצבא, המשטרה ומשרדי הממשלה השונים - העלתה מסקנות שונות בתכלית. כמעט מכל ההיבטים - החוקי, הכלכלי, המבצעי והנזק הסביבתי - עדיף להשאיר את המבנים על תילם. השיקול העיקרי נגד: דעת הקהל בארץ, והחשש שמחבלים ירקדו על הגגות. מופז: ההכרעה עוד לא נפלה. המתנחלים: ה"ספינים" של הממשלה מדרבנים את האוייב

אין אינטרס ישראלי בהרס בתי המתנחלים במסגרת תוכנית ההתנתקות, ועדיף להשאירם - זו השורה התחתונה מעבודת מטה נרחבת, שנערכה בקרב גורמי מקצוע ממשרדי הממשלה השונים. ההערכה היא שבקרוב יוגשו המלצות בנושא לראש הממשלה ולשרים.  

 

בתוך כך, יסיירו הבוקר חברי הוועדה הדנה בפיצויים למפונים בגוש קטיף לקראת הבאת חוק פינוי-פיצוי להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת.

 

 

דעת הקהל בעולם מול דעת הקהל בישראל

 

סאגת ההריסה נמשכת כבר חודשים ארוכים, ומלווה את הדיונים על תוכנית ההתנתקות כמעט מראשיתם. תחילה נטתה ישראל להשאיר את הבתים בגוש קטיף. בין השאר, נבחנה האפשרות להפקידם בידי הבנק העולמי, כדי שבסופו של דבר, הם יגיעו לידי הפלסטינים.

 

המתנחלים זעמו על הכוונה למכור את בתיהם, ובקמפיין שהובילו נגד תוכנית ההתנתקות הזהירו שוב ושוב ממראות של מחבלים רוקדים על גגות הבתים המפונים. במסגרת השינויים שנעשו בתוכנית לאחר הפלתה במשאל מתפקדי הליכוד, הוחלט כי הבתים ייהרסו. "ככלל, בתים פרטיים, בתי כנסת ומבנים רגישים אחרים לא יושארו", כך נאמר בהחלטת הממשלה.

 

אלא שבדיונים שהתקיימו לאחרונה בנושא, ועסקו בין היתר בשאלת גורל הבתים, הסתמנה המלצה של הדרג המקצועי לשנות את הסעיף הרלוונטי בהחלטת הממשלה בנושא, ולא להרוס את הבתים.

 

בדיונים שנערכו בנושא במועצה לביטחון לאומי, בהשתתפות נציגים ממשרדי הביטחון, המשפטים ואיכות הסביבה, כמו גם צה"ל והמשטרה, הועלו מספר טיעונים מדוע אין כדאיות בהרס הבתים: מבחינת העלות – מדובר בהוצאה של עשרות מיליונים; מבחינת ההשפעה על משך הפינוי – המבצע יימשך זמן רב יותר ושהות צה"ל באזור, לאחר שהמתנחלים כבר יפונו, תתארך; מבחינת איכות סביבה – קיים חשש להרס התשתיות המחוברות לבתים, וכלל לא ברור לאן תועבר הפסולת של ההריסות - האם תישאר על הקרקע, תיקבר תחת האדמה או תפונה לשטחי ישראל?

 

ומעל לכל, מרחפת דעת הקהל העולמית. גורמים מדיניים הסבירו כי "מבחינת החוק הבינלאומי, יש להשאיר את השטח המפונה באותו המצב, או במצב יותר טוב". לדברי הגורמים, "כדי להשאיר את השטח במצב דומה, צריך לקבור את ההריסות בצורה שלא תפריע לחקלאות או לבנייה. מבחינת כל ההיבטים המעשיים, האינטרס הישראלי הוא שלא להרוס".

 

השיקול היחיד שנותר בעד ההריסה - ומדובר בשיקול רב משקל - הוא דעת הקהל בישראל. "ברור שהבעיה היא בהיבט הפסיכולוגי", אמר ל-ynet אחד השרים. "אנשים לא היו רוצים לראות את הבתים שלהם נתפסים על-ידי משפחות פלסטיניות".

 

גורם העוסק בנושא הוסיף: "יש כאן גם נושא של התחשבות ברגשות. הנושא מורכב ותלוי בין היתר באווירה ובהידברות עם הפלסטינים. יש עדיין שאלות שמוקדם מדי לשאול אותן, כי התשובות תלויות במצב שיהיה עם הפלסטינים בהמשך".

 

גורמים בינלאומיים, ובהם אירופים, מעורבים אף הם בסוגייה. מנהל הבנק העולמי, נייג'ל רוברטס, אמר לאחרונה ל-ynet כי הבנק אינו מתכוון לרכוש רכוש של מתנחלים, בהתייחסו לדבריו של ראש מנהלת ההתנתקות בדבר האפשרות למכור לבנק את חממות גוש קטיף.  

 

בראיון שהעניק לאחרונה ל-ynet שגריר הולנד בישראל, בוב היינש, הוא אמר: "זהו עניין של שני הצדדים. אני מבין שהפלסטינים דווקא רוצים שהבתים ייהרסו, כדי לנצל את השטח באופן יותר אפקטיבי. לישראל יש בעיה פסיכולוגית, עם המחשבה שפלסטינים ירקדו על גגות הבתים של המתיישבים. אם זה פתרון ששני הצדדים מוכנים לו – הוא מקובל עלינו. גם האפשרות האחרת מקובלת".

 

בישראל מבינים שסביר שלא יהיה "קונה שייתן צ'ק" עבור הבתים (זאת בניגוד ל"עסקים חיים" לגביהם מעריכים שאולי יתאפשר למצוא עבורם פתרון). בישראל מנהלים מגעים עם גורם בינלאומי שמציע לגבש תוכנית בנייה רחבה ברצועה ואשר קיימת אפשרות שניתן יהיה להגיע עמו להסדר בנושא השימוש במבנים.

 

רוב לשינוי - בזכות העבודה?

 

מאז החלטת הממשלה עבר זמן והרכב הקואליציה השתנה - עם צירוף שרי העבודה. בתנאים הנוכחיים, אם שרון ומופז רק ירצו, נראה שיוכלו בנקל להעביר החלטה חדשה.

    

 

שר הביטחון מופז אמר ל-ynet: "עוד לא התקבלה החלטה בסוגייה, ואני מאמין שבשבועות הקרובים היא תתקבל. יש כמה אפשרויות, לכל אחת חסרונות ויתרונות. אני חושב שצריך להמתין ולבדוק עוד כמה נושאים שקשורים גם בתהליך, גם במעורבות המדינות התורמות וגם בשאלה כיצד סוגיית ההנתקות תיעשה: האם זה יהיה בתיאום והידברות או שמא באופן חד-צדדי. כל המרכיבים האלה ישפיעו בקבלת ההחלטה".

 

בלשכת ראש הממשלה הבהירו רשמית כי טרם התקבלה כל המלצה בנושא, וכי לא ידוע על כוונה לשנות את החלטת הממשלה בעניין. גורמים אחרים בסביבתו של שרון העריכו: "אם לא ישלמו תמורת הבתים, הסיכוי שיישארו כפי שהם קטן. עם זאת, יש להניח שלאווירה שתיווצר לקראת ההתנתקות, ולשאלה כיצד תתבצע, תהיה השפעה בעניין". 

 

המתנחלים: ה"ספינים" של הממשלה מדרבנים את האוייב

 

דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג, אמר ל-ynet בתגובה: "הממשלה ומינהלת ההתנתקות מצליחים במאמץ ראוי לציון לשמור על קצב של 'ספין' שיקרי אחד בשבוע. עד כה, למיטב זכרוני, הרסו מכרו והקימו מחדש את ביתנו יותר מ-10 פעמים. אנחנו לא משחקים בנדמה לי וממשיכים לבנות ולנטוע ובמיוחד על רקע ט"ו בשבט שיחול מחר.

 

"רק חבל שהדיבורים הללו בינתיים מדרבנים את האויב להגביר את הירי לעברנו, אבל גם כאן הם עוקבים ומשחקים בנדמה לי. מבחינת הממשלה, כל עוד לא יורים לעבר שדרות, יש הפסקת אש והכל בסדר".


פורסם לראשונה 24/01/2005 00:08

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבתים בנצרים
צילום: דני סלומון
צילום: צפריר אביוב
יהרסו או לא יהרסו?
צילום: צפריר אביוב
צילום: מאיר אזולאי
בתיאום או חד-צדדי? מופז
צילום: מאיר אזולאי
צילום: מנחם כהן
יאמץ את ההמלצה? שרון
צילום: מנחם כהן
מומלצים