שתף קטע נבחר

זוכה פרס וולף לאמנות: הארכיטקט הצרפתי ז'אן נובל

פרס וולף בסכום 100 אלף דולר יוענק לנובל על-ידי נשיא המדינה בטקס ממלכתי

זוכה פרס וולף באמנות לשנת 2005 הוא האדריכל הצרפתי ז'אן נובל, כך הודיעה שרת החינוך, התרבות והספורט, לימור לבנת המכהנת כיו"ר מועצת קרן וולף. הפרס, בסכום של 100 אלף דולר, יוענק לנובל על-ידי הנשיא, משה קצב, בטקס ממלכתי שיתקיים בכנסת ישראל ב-22 במאי.

 

באירוע זה יוענקו כמדי שנה פרסי וולף גם בתחומי המדע. בסך הכל יוענקו השנה שמונה פרסים למצטיינים בתחום הפיזיקה, המתמטיקה, הכימיה, האמנות והרפואה וסך כל הפרסים עומד על 800 אלף דולר.

 

ועדת הפרס המונה שלושה שופטים בינלאומיים ששמותיהם חסויים כתבה בנימוקיה: "ז'אן נובל פורס לפנינו את כל עשרה של הפאלטה האפשרית העומדת בפני האדריכל העכשווי. בעבודותיו הבנויות ובהצעותיו התכנוניות, התוצאות הן יוצאות מגדר הרגיל. עבורו היצירה האדריכלית איננה נובעת מהלקסיקון הצורני של האדריכל או מדפוסים מקובלים של תגובות לקונטקסט, אלא ממפגש של הרצוי והקיים לתוצאה המאופיינת כתצורה של חומר חדש. בנייניו מאגדים בתוכם ניגודים אטמוספריים בין פנים וסביבה ובין חללים ארכיטקטוניים דיסקרטיים למערכות העירוניות שבהן הם מוצבים".

 

ז'אן נובל נולד בכפר פומל שבדרום מערב צרפת בשנת 1945. בשנת 1972 סיים את לימודיו ובשנת 1991 מונה לסגן נשיא המכון הצרפתי לארכיטקטורה. שנתיים מאוחר יותר מונה כחבר כבוד במכון האמריקני לארכיטקטורה. בעבודותיו של נובל מושם דגש על השתלבות הרמונית בסביבה ועל משחקי שקיפות, אור וצל. לאורך השנים זכה נובל בפרסים ואותו יוקרתיים בהם פרסי Equerre הכסף עבור תכנון המכון לתרבות העולם הערבי בפריז (1987) ועיצוב מחודש של בית האופרה בליון (1993); אות אביר במסדר האמנויות (1983); מדליית הכסף מטעם האקדמיה הצרפתית לארכיטקטורה ופרס מיוחד מטעם נשיא צרפת פרנסואה מיטראן על סדרת פרוייקטים שתכנן. בשנת 2001 זכה במדליית הזהב המלכותית המוענקת מטעם מלכת אנגליה באמצעות מכון הארכיטקטים הבריטי.

 

ברשימת המבנים שתכנן נובל ניתן לציין את בית האופרה של בייג'ין, מוזיאון leeum בסאול, בית האופרה של טוקיו, בית האופרה של ליון, שגרירות צרפת בברלין, המוזיאון לאמנות עכשווית ברומא, הספרייה והמדיאטק בטרוקדרו שבפריז, המכון לתרבות העולם הערבי בפריז, אולם הקונצרטים של התזמורת הפילהרמונית של לוקסמבורג, מרכז הקונגרסים והתרבות של לוצרן ובניין הגאלרי לה פאייט בברלין. בישראל עצב נובל את מונומנט השלום המוצב על הר אורה בירושלים.

 

קרן וולף מיסודו של ריקרדו וולף ז"ל, מעניקה פרסים לאנשי מדע ואמנים החל משנת 1978. הפרסים מוענקים על תרומה ייחודית למען האנושות ולמען יחסי ידידות בין העמים בלי הבדל אזרחות, גזע, צבע, דת, מין או השקפה פוליטית. במדע מעניקה הקרן פרסים לתחומי החקלאות, הכימיה, המתמטיקה, הפיזיקה והרפואה ובאמנות מעניקה הקרן פרסים בתחומי האדריכלות, המוזיקה, הציור והפיסול. עד כה זכו בפרסים 24 מדענים ואמנים מ-21 מדינות. ברשימת הזוכים 14 ישראלים.

 

ברשימת הזוכים בפרסי וולף לאמנות לאורך השנים ניתן לציין את הציירים מארק שאגאל וג'אספר ג'ונס, הכנרים אייזק שטרן ויהודי מנוחין, הקומפוזיטורים קרישטוף פנדרצ'קי, גיורגי ליגטי ולוצ'יאנו בריו, המנצחים זובין מהטה, דניאל ברנבוים וריקרדו מוטי, הפסנתרן ולדימיר הורוביץ, הפסל ברוס נוימן והצ'לן, הפסנתרן והמנצח מסטיסלב רוסטרופוביץ'.

 

פרסי וולף בתחום הארכיטקטורה הוענקו בעבר לראלף ארסקין משבדיה, פומיהיקו מאקי מיפן, ג'אנקרלו דה קרלו מאיטליה, פראנק גרי מארה"ב, סר דניס לסדון מאנגליה, פריי אוטו מגרמניה, אלדו ון אייק מהולנד ואלברו סיזה מפורטוגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים