שתף קטע נבחר

ראש הממשלה הציג את תוכניתו להסדר מדיני

ברק נאם בפני ועדת העורכים ואמר כי אם "ייוצרו תנאים להסכם, נדון בו בלי קשר לעובדה שאנו נמצאים בפני בחירות". הליכוד: לברק אין לגיטימציה ללכת להסכמים. ברשות הפלסטינית דוחים את התנאים

ראש הממשלה, אהוד ברק אמר היום (יום ה') כי במסגרת הסדר מדיני, תכיר ישראל במדינה פלסטינית ותעביר לרשות עוד עשרה אחוזים מהשטח, כשענייני זכות השיבה וסוגיית ירושלים ידחו למועד מאוחר יותר.
ברק הציג את עיקרי הצעתו להסדר עם הפלסטינים בפני ועדת העורכים בבית סוקולוב בתל אביב. על פי ההצעה, ישראל תספח יישובים בשטחים ליד ירושלים, תישמר נוכחות ביטחונית בבקעת הירדן ובתמורה, תכיר ישראל במדינה פלשתינית ותמסור עוד עשרה אחוזים מהשטחים.
הוא ציין כי "נפעל נגד האלימות אבל אם יווצרו תנאים להסכם רציני, נקבל אותו ונדון בו בלי קשר לעובדה שאנחנו נמצאים לפני בחירות".
ברק תקף את נתניהו ואמר שהתמיכה לה זוכה נתניהו בסקרים נובעת מגעגועים טבעיים של ציבור במצוקה. אבל ברגע שנתניהו יחזור לזירה הציבורית, ייזכרו בפרשות בראון - חברון, המנהרה ועמדי ואז התמונה תשתנה.
ראש הממשלה הדגיש כי הוא לא מתכוון להאיץ בהשגת הסכם, כתוצאה מהקדמת הבחירות. "אני לא מתכוון לעכב שום דבר ואני חוזר ואומר שלא יתקבל שום הסכם בעיתוי קרוב לבחירות, שלא היה מתקבל בלי שום קשר לבחירות ובכל מקרה, מי שמאשר את ההסכמים, זה לא ראש הממשלה, אלא זה בכל מקרה העם כולו, או בבחירות או במשאל עם", אמר ברק.
ברק הוסיף כי "אני מבטיח לכם להתאמץ לא לעשות הסכם רע למדינת ישראל. תאמינו לי אני מכיר קצת את האינטרסים שלה מהתנסות בלתי אמצעית. אין ממה לחשוש, הגיע הזמן שנפסיק לפחד כי אנחנו המדינה הכי חזקה במזרח התיכון". ברק ציין כי ההסדר הוא צורך חיוני של מדינת ישראל, וצריך להיפרד לשתי ישויות, שחיות אחת ליד השנייה.
בנוגע לשינוי שיטת הבחירות, אמר ברק כי הוא לא בעד חזרה לשיטה הקודמת. "יש לי פשוט זיכרון טוב מדי. אני זוכר את מזרחי בפגישה הלילית, אני זוכר את רבין מתרוצץ לגייס את חבר הכנסת ה-61, אני זוכר את העט המרחפת של ורדיגר ואני מתקשה להיתקף בגעגועים", אמר ברק.
למרות זאת, הדגיש ברק כי "אין ספק שיש מקום לשנות את השיטה. אני מעדיף ללכת קדימה ולא אחורנית. הכי פשוט היה לעלות את אחוז החסימה ולבנות, בהרבה יותר מחשבה מערכת משטר שתהיה נכונה לדורות.

הימין: "לברק אין לגיטימציה למהלך מדיני"

לינוי בר גפן מוסיפה: גורמים בימין הגיבו בזעם על ההסדר המדיני, אותו הציג ראש הממשלה.
ראש צוות התגובות של הליכוד, ח"כ דני נווה אומר כי לאחר שהכנסת הודיעה על פיזורה אין לברק שום זכות למהלכים מדיניים מהסוג הזה: "על הפלסטינים לדעת שלכל הסכם שיחתמו עם ברק ועד לבחירות לא יהיה כל כיסוי", אמר נווה.
ח"כ אביגדור ליברמן אומר: "ההסדר נועד לטפל ברייטינג של ראש הממשלה ולא בבטחונה של מדינת ישראל".
עלי ואקד מוסיף: הרשות הפלסטינית דחתה את הצעת ברק להעביר עשרה אחוזים מהשטחים לפלסטינים במסגרת הסכם ביניים ארוך טווח.
מלשכת ערפאת נמסר כי הרשות הפלסטינית חותרת להסדר קבע שיכלול את פתרון סוגיות זכות השיבה וירושלים. כמו כן דוחים הפלסטינים אפשרות לסיפוח התנחלויות לישראל.


מו"מ חשאי

ארגונו של נאיף חוואתמה, החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, טוען כי מו"מ חשאי מתנהל בין ישראל לפלסטינים בבירה ערבית. הארגון קרא ליאסר ערפאת להפסיק את המגעים החשאיים. נמסר בדיווח כי השר יוסי ביילין בא לוושינגטון כדי לדווח למימשל האמריקני על המשא ומתן החשאי. בהודעה שפרסם הארגון בדמשק נאמר כי "פלסטינים וישראלים מנהלים פגישות חשאיות בבירה ערבית לאחר פגישות שקיימו באחרונה מנהיגים פלסטינים וישראלים בעזה". בהודעה לא נמסרו פרטים כלשהם על המו"מ החשאי.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הסדר בלי ירושלים וזכות השיבה. ברק
צילום: רויטרס
מומלצים