שתף קטע נבחר

ההערכה: המצרים יודיעו על החזרת השגריר

בישראל מעריכים שהנשיא מובארק, שהזמין את שרון ואבו-מאזן לפסגה בשארם, יחזיר בקרוב את שגריר מצרים לישראל. היום יתכנס "פורום שבעת השרים" לדיון במחוות ישראל לאבו-מאזן והיועצים סאיב עריקאת ודב וייסגלס ייפגשו בירושלים: לא נסכים שישראל תתייחס אלינו כאל קבלני-משנה של מדיניותה

לקראת פגישתם הצפויה של שרון ואבו מאזן בשארם ביום שלישי הבא, מעריכים גורמים בירושלים כי ייתכן שהמצרים יצהירו על השבת השגריר, ושאם יעשו זאת, יילכו בעקבותיהם גם הירדנים. הגורמים העריכו שמצרים מעוניינת להראות מעורבות פעילה בתהליך, וכדי להפגין את המסר הזה, הם צפויים להודיע על השבתו של השגריר.

 

שר החוץ סילבן שלום אמר אמש (יום ד') כי הוא מקווה שמצרים וירדן יקבלו החלטה על השבת שגריריהן לישראל בתוך זמן קצר. שלום אמר את הדברים בנאום שנשא באירוע שערכו לשכות המסחר של ישראל ובריטניה בתל אביב, והוסיף: "אם מצרים וירדן ישלחו לכאן בחזרה את שגריריהן, זה יאפשר למדינות ערב נוספות לשלוח את נציגיהן לכאן". מלשכת רה"מ נמסר כי נושא השגריר לא עלה בשיחה אתמול בין ראש הממשלה שרון לגנרל המצרי סולימאן.

 

 

גורמים מדיניים בירושלים אמרו ל-ynet כי "אין ספק שגיבוי מצרי בנושא הביטחוני יכול להצעיד אותנו לקראת התנתקות מתואמת". לדבריהם, "מצרים הבינה שלאור ההתפתחויות החיוביות (תחילת הפעולות הביטחוניות מצד אבו מאזן) והסיכונים במעורבות איראן באזור - יש סיכון שהעניין יטורפד וייכשל. מאחר ולמצרים יש אינטרס פנימי כלל ערבי שהתהליך יצליח ויתחדש - הנשיא מובארק לקח יוזמה ויזם את ביקור הגנרל סולימאן, על מנת להציע את אירוח הפגישה בשארם".

 

הבוקר: שרון מכנס את "פורום 7 השרים"

 

ראש הממשלה אריאל שרון יכנס הבוקר את "פורום שבעת השרים", כדי לדון במחוות בהן תנקוט ישראל כלפי יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, לקראת פגישתו הצפויה עם שרון ביום שלישי בשארם א-שייח. על הפרק בישיבה: העברת השליטה הביטחונית בחמש ערים פלסטיניות בגדה, ושיחרור אסירים. ככל הנראה מדובר בכ-200 אסירים "ללא דם על הידיים", אשר ריצו כבר יותר משני שלישים מתקופת מאסרם.

 

פגישה נוספת שצפויה היום בירושלים היא בין הצוותים הישראלים והפלסטינים בראשותם של היועצים דב וייסגלס וסאיב עריקאת. היא נועדה לדון בפרטי פגישתם של שרון ואבו מאזן בשבוע הבא. מלבד נושאי העברת השליטה הביטחונית לפלסטינים ונושא שיחרור האסירים, ידונו הצוותים גם על האפשרות של ביצוע תוכנית ההתנתקות באופן מתואם בין הצדדים.

 

שלום אמר בהתייחסו לדרישות הביטחוניות מהפלסטינים: "אבו מאזן נקט בימים האחרונים צעדים חיוביים, אך אין בהם די. אנו מבקשים מהפלסטינים לעשות זאת כבר במשך שנים ומקבלים את אותה התשובה – 'אנחנו לא מסוגלים, זה יביא למלחמת אחים'. באחרונה ראינו שהתקבלה החלטה לחפש אחר המשגרים".

 

דחלאן: הפסקת אש - רק תחת פיקוח בינלאומי

 

יועצו הביטחוני של יושב ראש הרשות, מוחמד דחלאן, אמר בשיחה עם עיתונאים: "הנסיגה תהיה חד צדדית והדבר לא ניתן למשא ומתן, וזה מה שאני מעדיף. אבל אם ישראל רוצה לתאם איתנו את צעדיה, אין לנו התנגדות".

 

דחלאן אמר כי הפגישה בין המנהיגים נועדה "לקבוע מנגנון לחידוש תהליך השלום על בסיס איתן, ולנקות את כל התיקים שעל סדר היום בין הצדדים, ובראשם עניין האסירים, הנסיגה מהערים והסרת המחסומים. בימים הקרובים נמשיך לדון בסוגיות אלה כדי להביא לפסגה מוצלחת". הוא אמר גם כי לאחר הפסגה צפויה ישראל להעביר לידי הרשות את האחריות הביטחונית על כל ערי הגדה.

 

לדבריו, השיחות עם הצד הישראלי מתמקדות בניסיון להגיע להפסקת אש הדדית, שתתקיים תחת פיקוח ובערבויות אזוריות ובינלאומיות. הוא הדגיש כי יש צורך שהפסקת האש תהיה הדדית ותתנהל תחת פיקוח בינלאומי, "כדי שלא תחזורנה פעולות הצבא הישראלי שטירפדו את הפסקת האש הקודמת...".

 

"רצועת עזה, על נמליה ועל מעבריה, שתהיה בלי אף חייל או מתנחל ישראלי, תהפוך לאזור חופשי שבאפשרותו לנהל קשרים עם העולם החיצון. אבל אם תרצה ישראל להמשיך ולשלוט ברצועה מבחינה טכנית, ולהתייחס אלינו כאל קבלני משנה של מדיניותה ורצונה, עליה לדעת שהדבר לא יקרה", דברי דחלאן.

 

רייס: הפלסטינים צריכים להיות רציניים

 

דובר הבית הלבן אמר כי ארצות הברית מברכת על קיום פגישת הפסגה בין שרון ואבו מאזן במצרים בשבוע הבא. לדבריו, "ארצות הברית מקווה כי הצדדים ינצלו את הפגישה כדי להמשיך במגעים לכינונה של מדינה פלסטינית, וכדי לפתור בעיות שונות הנוגעות לסידורי אבטחה ולנושאים הקשורים בארגוני הטרור".

 

מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, שתגיע בשבוע הבא למזרח התיכון, הבהירה אמש: "על הפלסטינים להיות נחושים להילחם בטרור, ולהחזיר על כנם את החוק והסדר. זה דבר שהפלסטינים צריכים לעשות. נקודה".

 

לדבריה, "יש חשיבות רבה ביותר לכך שהפלסטינים יקחו ברצינות את המחוייבות שלהם על פי מפת הדרכים, להילחם בטרור, לאחד את כוחות הבטחון שלהם, ולהשתמש בכוחות הבטחון שלהם להבטיח שלא יהיה שום פיגוע טרור בשטח שלהם. הם התקדמו בנושא זה. זה לא מושלם, אבל הם ביצעו התקדמות מסויימת".

 

בוש בנאום "מצב האומה": השלום בר הישג

 

"היעד של שתי מדינות דמוקרטיות, ישראל ופלסטין, חיות זו לצד זו בשלום, הוא בהישג יד. אמריקה תעזור להן להשיג את המטרה הזו", כך אמר הלילה הנשיא בוש בנאום לאומה שנשא מבניין הקונגרס האמריקני.

 

"אנו מחויבים לקדם שלום ויציבות ברחבי המזרח התיכון, ארה"ב תעבוד יחד עם ידידינו באזור להילחם באיום המשותף של הטרור, בעוד אנחנו נעודד סטנדרטים גבוהים יותר של חופש", הוסיף בוש.


פורסם לראשונה 02/02/2005 21:01

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מובארק. הזמין
צילום: רויטרס
צילום: אורי פורת
שלום. רוצה שגריר מצרי וירדני
צילום: אורי פורת
צילום: אורן אגמון
הפסקת אש תחת פיקוח. דחלאן
צילום: אורן אגמון
צילום: איי פי
רייס. הפלסטינים צריכים לקחת ברצינות את המחוייבות שלהם
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן. יקבל מחוות
צילום: רויטרס
מומלצים