שתף קטע נבחר

בשארה: סוריה רצתה יציבות בלבנון. אז אולי זו ישראל?

"חרירי לא נחשב לאויב של סוריה, אלא לבן בריתה. למישהו היה אינטרס להפנות את הזרקורים אל דמשק". בשיחה עם ynet מספר ח"כ עזמי בשארה על התרשמותו מראש ממשלת לבנון לשעבר, עמו נפגש פעמיים, ולא מוציא מכלל אפשרות מעורבות ישראלית או אמריקנית בחיסולו

החיסול בביירות מוביל לדמשק - כך מעריכים בזהירות הפרשנים, וגם נשיא צרפת מסכים. אולם חבר הכנסת עזמי בשארה (בל"ד) מתקשה לקבל את התיזה הזאת. "זה פשוט לא אופייני לשיטת החשיבה הסורית", הוא טוען.

 

"הנושא הזה כל כך שקוף, עד כדי כך שעלו תהיות אם יש כוחות שיש להם אינטרס להפנות את הזרקורים לעבר סוריה", אומר בשארה, מבין הישראלים היחידים שנפגשו עם רפיק אל-חרירי, בשיחה עם ynet. "למעשה, לסוריה היום יש אינטרס מובהק ליציבות בלבנון. ודאי שהייתה לה יריבות עם חרירי, אך לא כל יריבות מתורגמת לרצח".

 

אז מי בכל זאת רצה במותו של ראש ממשלת לבנון לשעבר? "ישנם כוחות אחרים, אזוריים ובינלאומיים, שיש להם אינטרס לפגוע בו ולערער את היציבות בלבנון, בגלל הדיון באו"ם על החלטה 1559 בעניין הסגת הכוחות הסוריים", אומר בשארה. "אני לא מאשים, אין לי הוכחות, אך אני לא מוציא מכלל אפשרות כי ישראל או ארצות-הברית מעורבות בעניין. סוריה הכי פחות מעוניינת שזה יקרה. היא אמנם מנסה לטרפד את 1559, אבל לא תרצה שתיפתח חקירה בינלאומית, כפי שהצרפתים דורשים כעת".

 

"לאחרונה היו מגעים בין חרירי לבין הסורים", מזכיר בשארה. "הוא לא נחשב לאויב של סוריה, אלא לבן בריתהּ. ישבתי גם עם הנשיא הסורי וגם איתו, ואני יודע שיש הערכה הדדית ביניהם. לכן, סוריה יוצאת מרשימת החשודים בעיניי.

 

ואולי בין-לאדן?

 

"יש כוחות היסטוריים מסוגים שונים בלבנון שאחראים לפעולות שלא פוענחו. במקרה של חרירי, יותר סביר, להגיון הפשוט, שכוח מאורגן עשה זאת: הוא נרצח רחוק מביתו, מישהו היה צריך לעקוב וללמוד את מסלול נסיעתו, עוצמת הפיצוץ הייתה מרובה ולא היה אכפת למתנקשים כמה לבנונים ייפצעו או ייהרגו. למי שעשה את זה אין אחריות כלפי לבנון. או שזה ארגון פונדמנטליסטי מאורגן מאוד, או שזה ארגון בינלאומי, שרוצה להפנות זרקורים כך שבסופו ייאלצו את ביצוע החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, לפי הפירוש שנתנו האמריקנים והצרפתים להחלטה".

 

גם ארגון אל-קאעידה עלה ברשימת החשודים בביצוע ההתנקשות. על כך אומר בשארה: "חרירי נחשב לבן ברית חזק מאוד של סעודיה, אפילו ברמה הבינלאומית. רוב עסקיו רשומים ופועלים בערב הסעודית. יש לו יחסים מצוינים עם ראשי המשטר בממלכה. אבל במקרה של אל-קאעידה, אי אפשר לחזות או לנבא כלום".

 

ח"כ עזמי בשארה פגש בחרירי פעמיים: הפעם הראשונה הייתה לפני שנתיים, ושוב לפני שנה. לשניים ידידים משותפים. "הוא היה מאמין גדול בחינוך, והקרן במימונו שלחה אלפי סטודנטים לבנונים של משפחות עניות ללמוד בחו"ל. לכן יש לו קרבה למשכילים הלבנונים, שעם חלקם אני מיודד. מדובר באיש פיקח מאוד, איש עסקים פוליטי, משכיל וגלובלי, המעורה במה שקורה בעולם. הוא הקיף את עצמו בטובי המוחות הלבנוניים, האמין מאוד במודרניזציה ועבד כאיש מודרני. מעטים זוכרים כי בצעירותו היה חבר בארגון של ג'ורג' חבש, לפני שהפך לאיש עסקים".

 

ומה באשר לסכסוך הערבי-ישראלי? "חרירי היה בקונצנזוס הערבי שלא היה מוכן לסטות ממנו וללכת בצעדים כלפי ישראל", אומר בשארה. "הרפתקאות בנושא השלום לא קסמו לו, מה עוד שחשב שמשקלה של לבנון בסכסוך הוא כזה שלא יכול להקדים את המדינות האחרות. כששוחחתי איתו, נדהמתי לדעת עד כמה הוא מעורה ומתעניין במה שקורה בישראל. הוא היה מעודכן באופן שוטף והבין הכל".


פורסם לראשונה 14/02/2005 20:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
נפגש פעמיים. בשארה
צילום: גלי תיבון
צילום: רויטרס
משכיל וגלובלי. חרירי
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
פיצוץ בלב ביירות
צילום: איי אף פי
מומלצים