שתף קטע נבחר

האסטרואיד ב-2029 יחטיא את כדה"א

עכשיו זה סופי: האסטרואיד 2004 MN4, שגודלו שלושה מגרשי כדורגל, ככל הנראה לא יפגע בכדור הארץ ב-2029, אך ניתן יהיה לצפות בו בעין בלתי מזוינת

אפשר לנשום לרווחה, לפחות בינתיים; אסטרואיד בגודל של שלושה מגרשי כדורגל, שמו 2004 MN4, יבצע טיסת התקרבות לכדור הארץ ב-2029, טיסה שתהיה הגדולה ביותר של עצם מסוג זה בהיסטוריה, אך ככל הנראה לא יפגע בכדור הארץ. בכל אופן, אפשר לרשום את התאריך: 13 לאפריל, לא לפני עשר בערב שעון לונדון.

 

מהחישובים האחרונים של מסלולו עולה כי הוא ייראה בעין בלתי מזוינת מעל אירופה. הוא יזרח בשמים ככוכב מהיר אך עמום , ויהיה ניתן לצפיה ברורה מכדור הארץ ללא סיוע טלסקופ או משקפת.

 

האסטרואיד התגלה לראשונה ביוני 2004 וחישובי המסלול שלו שנעשו בידי אסטרונומים בסוף השנה העלו כי יש סיכוי של 1 ל-60 שיתנגש עם כדור הארץ. אולם, בתוך שבוע הם שינו את החישוב והראו כי הסיכוי שואף לאפס.

 

אם הוא יתרסק, זו תהיה התנגשות בעוצמה של 20 פצצות מימן בו זמנית, והוא יהפוך שטחי יבשה עצומים למדבר, או יגרום לצונאמי ענק אם יפול בים. הבחינה האחרונה של החישובים איפשרה לעדן את המסלול ולחזות שהוא יתקרב למרחק 36 אלף קילומטרים – בתוך מסלולם של לוויני התקשורת הגיאוסטציונריים וכעשירית מהמרחק לירח.

 

 

 

זהו בלי ספק האסטרואיד שיתקרב הכי הרבה מעל כל מרבית עשרת הקרובים ביותר עד כה. רק שני אסטרואידים התקרבו יותר, אבל היו אלו עצמים קטנים בהרבה.

 

פרופ' מארק ביילי, מנהל מצפה ארמה, אמר כי הסיכון מהאסטרואיד די קטן, למרות שהוא יתקרב מאוד. "הוא יחלוף די קרוב כדי שנוכל לראות אותו בטלסקופ קטן, או אף בעין בלתי מזוינת. זה כמו לעמוד בתחנת רכבת ולצפות ברכבת אקספרס חולפת מטר ממך. אתה קרוב, אבל אין בזה שום סכנה.

 

אסטרואידים גדולים התרסקו על כדור הארץ בעבר. הגדולים שבהם גרמו להכחדה מאסיבית של מינים בקנה מידה גלובלי. הם יכולים ליצור משהו מקביל לחורף גרעיני בהעיפם פלומות ענקיות של עפר ושברים לאטמוספירה, ולחסום את אור השמש למשך כמה שנים.

 

בסתיו שעבר, אסטרואיד גדול יותר, טוטאטיס, שאורכו כ-5 קילומטרים ורוחבו כ-2.3 ק"מ, ביצע את ההתקרבות הגדולה ביותר לכדור הארץ, אך המרחק היה עדיין פי 4 מאשר מרחק הירח מכדור הארץ, או פי 40 מהמרחק הצפוי שבו יעבור האסטרואיד החדש. הוא גם לא היה ניתן לצפיה בעין בלתי מזוינת.

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס`א
בינתיים, אפשר לנשום לרווחה
צילום: נאס`א
מומלצים