הממשלה אישרה את תוואי הגדר המתוקן
לאחר אישור התוכנית לפינוי ההתנחלויות אישרה הממשלה גם את התוואי החדש של גדר ההפרדה. 20 שרים תמכו. רק השר ישראל כץ התנגד. השר נתן שרנסקי נמנע. התוואי החדש יספח לתוכו כשבעה אחוזים משטחי הגדה ולא 16 אחוזים כפי שהיה מתוכנן לפני התיקון. ראש השב"כ, אבי דיכטר, מזהיר שכביש 443 יהפוך ל"מטווח ברווזים" בתוואי החדש
התוואי החדש והאיומים החדשים: לאחר שסיימו להצביע על פינוי היישובים מעזה ומצפון השומרון, אישרו הערב (יום א') שרי הממשלה את תוואי גדר ההפרדה המתוקן ברוב של 20 תומכים מול מתנגד אחד - ישראל כץ. השר נתן שרנסקי נמנע. ישיבת הממשלה נמשכה שעות ארוכות, משום ששרים רבים רצו להביע את דעתם. ראש השב"כ, אבי דיכטר, הזהיר שכביש 443 יהפוך ל"מטווח ברווזים".
דיכטר ציין שבתוואי החדש של הגדר, יש שני רכסים שולטים משני צידי הכביש ואין שום אמצעי הגנה על הכביש. הוא אמר שצריך לשנות את זה, לתוואי שאושר בעבר, שהגדר תעבור צפונית לכביש.
נתניהו הגיב: "לא יכול להיות שזה יהיה המצב בכביש 443. אני אגן על התוואי הקודם בבג"ץ. לא יכול להיות שכביש מרכזי לירושלים לא ייכלל בשיקולים הביטחוניים הנוגעים לגדר". בעניין התוואי בדרום הר חברון אמר נתניהו "יש כאן חשיבות ביטחונית ואסטרטגית". השר רמון דרש לאשר את התוואי מיד, והתנצח עם נתניהו.
שר החוץ, סילבן שלום, תבע בישיבה לדעת מדוע לא הושלמה הגדר באזור אריאל, בית אריה, עופרים. בתגובה נמסר כי ישנן בעיות משפטיות עם התוואי הזה, אולם היועצים המשפטיים שנכחו בישיבה אמרו כי לא נעשתה פניה אליהם בעניין זה. בעקבות הדברים, אמר שרון: "אין אפשרות שאריאל, בית אריה ועופרים לא יהיו בתוך הגדר". שרון הורה להתחיל בעבודות בדיקה מיד. השר שלום דרש לאחר מכן לסגור את הפירצה בתוואי המתוכנן מול באר שבע, בחלקה הדרומי של הגדר.
התוואי החדש, שיספח לתוכו כשבעה אחוזים משטחי הגדה ולא 16 אחוזים כפי שהיה מתוכנן בתוואי הקודם, יכלול בתוכו גם את גוש עציון, מעלה אדומים והר חברון. התוואי עבר שינויים לאור החלטת בית המשפט העליון ולאור הערות בית הדין בהאג. בטרם הצביעו השרים, הציג סגן הרמטכ"ל, האלוף דן חלוץ, את התוואי בפני הממשלה.
השר כץ: אין שום כוונה לחבר את אריאל לגדר
השר אופיר פינס ביקש להפריד את ההחלטה בעניין מעלה אדומים, כי נאמר לשרים שהתוואי הזה טרם הובא לאישור משפטי.
השר ישראל כץ, שהתנגד לתוואי הגדר המתוקן, אמר ל-ynet: "התנגדתי כי יש שינוי דראסטי מול התוואי שאושר בפעם הקודמת בממשלה. יש כמה דברים שהם בגדר חריגה קשה. בדרום הר חברון, יש שטח גדול מאוד שהם מחוץ לגדר, דבר שמקרב את הגדר בתוך ריכוזי אוכלוסיה ויוצר קשר ומאפשר הברחת אמצעי לחימה.
"דבר שני זה כביש 443: הכביש הוצא לחלוטין מחוץ לגדר, למרות המלצה להקים את הגדר צפונית לכביש ולמנוע ירי של חמושים שבאים מרמאללה. איילנד העיר על הנושא והתנגד להצעה בנקודה הזו, ואמר שניתן למצוא פתרונות אחרים. אזור בית אריה-עופרים, שחולש על שדה התעופה נתב"ג, הוצא החוצה מתוך התוואי של הגדר. אפילו האלנטרנטיבה להקיף אותו בגדר פנימית, לא הוגשה למערכת המשפטית".
לדברי השר כץ, "כל הדיבור על חיבור אריאל לגדר הביטחון זה דיבורים ריקים. אין שום כוונה לממש את החלטת הממשלה הקודמת ולחבר את אריאל לגדר. בגוש עציון מדובר על גדר כפולה, שהבדיקה לגביה לא הושלמה, ויש מחלוקת, כי היא צמודה לאזורי התעשיה והיישובים בגוש עציון. בעניין מעלה אדומים - אין אישור סופי. כלומר, שלושת גושי ההתיישבות - אריאל, גוש עציון ומעלה אדומים, ושני אזורים אסטרטגיים (דרום הר חברון ובית אריה) כולם בעצם נשארו מחוץ לגדר".
יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יובל שטייניץ, אמר בהתייחסו לתוואי הגדר החדש: "המשמעות האמיתית של התוואי החדש היא ויתור על אזורי הביטחון החיוניים ביותר לישראל בגזרת פרוזדור ירושלים ומערב השומרון - אזורי הביטחון השולטים על גוש דן ועל שדה התעופה בן גוריון.
"אם לא תקיף הגדר את אריאל, את גבעות מערב הבנימין ואת השטח שבין פרוזדור ירושלים לכביש 443, יהיה קשה להיאבק מול הפלסטינים על סיפוחם של שטחים אלה לישראל בהסדר הקבע". שטייניץ הודיע שוועדת חוץ וביטחון תכונס בשבוע הבא לדיון מיוחד בנושא.
אישור התוואי היה צפוי בעקבות הודעת שרי מפלגת העבודה ביום חמישי על כוונתם לתמוך בו. "זה תוואי שמתאים לעמדותינו, והוא מספח רק שבעה אחוזים משטחי הגדה המערבית", הסביר השר חיים רמון. השר בנימין בן אליעזר אמר לפני ההצבעה על תוואי הגדר: "קיימנו דיון מוקדם על הגדר, וזה התוואי האופטימלי ביותר שיכול להיות".