שתף קטע נבחר

ברק תקף: העבודה רודפת אחר שמלת שרון

ישיבת סיעת העבודה בכנסת הפכה בצהריים לזירת עימות חריף בין ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, להנהגת מפלגת העבודה כיום, ובראשה שמעון פרס. ברק: "אנחנו צריכים להחליף את הדיסקט, ממפלגה נגררת אחרי שמלתו של שרון למפלגת אופוזיציה ראשית". פרס בתגובה הזכיר לברק את "ליל המיקרופונים". במוקד הוויכוח: האם אהוד ברק הגה את גדר ההפרדה ואת תוכנית ההתנתקות?

עימות חריף בישיבת סיעת העבודה בכנסת: ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק הגיע היום (ב') לישיבת סיעת העבודה בכנסת, ותקף בחריפות את התנהלות המפלגה בממשלת שרון. בעקבות הדברים הפכה הישיבה במידה רבה לזירת התגוששות בין ברק, פרס וחיים רמון.

 

ברק, שהגיע לישיבת הסיעה לאחר היעדרות ארוכה מהפעילויות השוטפות בכנסת, ובכלל מהחיים הפוליטיים, שפך אש וגופרית על מנהיגי המפלגה וקרא להם להוציא במהרה את המפלגה מהקיפאון שבה היא נמצאת, ולהתחיל להפוך אותה למפלגת אופוזיציה.

 

תחילה התייחס ראש הממשלה לשעבר אל ההחלטה שהתקבלה אתמול בממשלה, ואמר כי יש לתת קרדיט גדול לשרון: "הדרך של העבודה היא הצודקת, רק הליכוד לא יכול, ראינו את זה אתמול. זה הזמן להתרומם מהקרשים ולקבוע את עמדותינו בנושא המדיניים והכלכליים-חברתיים, להוביל ולא להיגרר. אנחנו צריכים להחליף את הדיסקט, ממפלגה נגררת אחרי שמלתו של שרון למפלגת אופוזיציה ראשית.

 

"אין שום סתירה בין הצבת דרך אל המשך התמיכה בהתנתקות, ויצירת גשר של ברזל לתמיכה בתהליך. חובתינו להתארגן, שכן אם לא - נמצא את עצמנו משוטים על ידי המציאות, ובנובמבר ובדצמבר שרון יודיע שיש לו איזו יוזמה חדשה עם אבו מאזן וילך עם זה לבחירות. אז יהיו 90 יום וזאת תהיה התאבדות מבחינתנו".

 

ברק אמר שאל לה למפלגת העבודה לחשוש מהפיכתה לאופוזיציה ראויה. "מה יעשה שרון, יפטר את השרים שלנו? צריך לכנס את המרכז ואת הוועידה ולגבש את עמדותינו".

 

ברק גם לא חסך את שבטו משמעון פרס, והתייחס אל המאבק בין יו"ר העבודה ובין היועץ המשפטי של המפלגה, עו"ד אלדד יניב. הוא תקף את פרס על מה שכינה "התגוששות בין המטה של המפלגה למוסדותיה השיפוטיים".

 

פרס התפרץ לדבריו: "לא מדובר במוסדות שיפוטיים, אלא במוסד לבירור עתירות". ברק המשיך: "צריך לומר את דברי הביקורת הראויים. המדינה חיה בפרדוקסים, והוויכוח כולו מתנהל בין לנדאו, פייגלין ושרון".

 

ברק כמובן האשים את שרון במחדל בניית הגדר: "שנתיים עברו ו-500 הרוגים עד שהתחילו לדבר על גדר. זה 'תפסת מרובה - לא תפסת', התוואי הזה שמדובר עליו. עוד מעט יבואו השרתים של שרון ויגידו שאני לא עשיתי שום דבר".

 

ברק דיבר דקות ארוכות, וכשניסה יו"ר הסיעה, איתן כבל, לעצור אותו פעמים אחדות הוא לא הצליח. "אני אוסף זמן לשתי ישיבות שלא באתי אליהן", אמר ברק בבדיחות הדעת. בהמשך גילה, שכשהציע לשרון בעבר לפנות יישובים, בהיותו של ברק ראש ממשלה, שרון לא רצה לשמוע על כך ואמר שצריך "לתת לצה"ל לנצח". "עכשיו יש לנו אפשרות להחליט האם אנחנו רוצים 'להתאדות' כמפלגה, או להציב סדר יום כמפלגה".

 

פרס החל להשיב, ואז החלה קטטה מילולית

 

ברק השתדל לחייך, התכתב עם כתבים ובאופן כללי נראה משועשע, בזמן שפרס נראה נרגן ולא מרוצה מנוכחותו של ברק. כשסיים לבסוף ברק את דבריו, החל פרס להגיב ואמר, תוך שעקץ את ברק על "ליל המיקרופונים", שבו חטף ראש הממשלה לשעבר את המיקרופון ממשה שחל במרכז המפלגה. "אני לא מבין למה זה היה טוב". ח"כ לשעבר, ויצמן שירי, התפרץ לדבריו של פרס ואמר לו כי צריך לומר את האמת, גם כשאתה יו"ר מפלגה. פרס השיב: "אין לי מה להסתיר. המפלגה מתנהלת ביושר ובצדק".

 

לאחר שברק ופרס גמרו להתקוטט מילולית, ביקש השר חיים רמון, יריבו המר של אהוד ברק, את זכות הדיבור, והציע לחבריו לסיעה "לא לקבל כל מיני עצות, ולא להתעסק בענייני אופוזיציה וקואליציה, גם לא להתעסק בענייני מפלגה. צריך לעשות מה שנכון לעם. יש עכשיו 'חור שחור' בפוליטיקה".

 

לאחר דברים אלו, החלו חילופי דברים משעשעים למדי בין חברי הסיעה על מהות ה"חור השחור" שאליו התכוון רמון. חילופי דברים שבסופו של דבר הידרדרו אף לרמיזות בעלות אופי גס, שנסבו סביב לאיזה מין "חור שחור" התכוון אליו רמון, ומה תכונותיו של אותו "חור שחור" בפיזיקה.

 

רמון המשיך: "אי אפשר לעשות אופוזיציה מלאכותית, רק אם מישהו רוצה להיות אופוזיציה. אני גאה להיות משרת של ההתנתקות, ואני לא משרת של אף אחד. אני מציע לא לשכתב את ההיסטוריה".

 

אז פתח רמון בנאום ארוך שבו אמר שבדק לעומק האם ברק אי פעם דיבר בעת היותו ראש ממשלה על התנתקות חד-צדדית ועל גדר. רמון טען כי מהבדיקות שכללו גם בדיקות בארכיונים ובכתובים, וכן בתשדירי השירות של מפלגת העבודה בבחירות 2001, הוא לא ראה שום דבר שדיבר על כך שהעבודה תומכת בהתנתקות חד-צדדית. "לא נבנה מטר של גדר בתקופתנו. חבל שלא היית איתנו בשנים האחרונות, כי במפלגה היה דיון על העמדות שלנו כעת, ולמפלגה יש מצע מעודכן. האיש היחיד שכרגע יכול לפנות יישובים זה שרון", דברי רמון.

 

להגנתו של ברק קפצו כמובן במהלך הדיון חברי הכנסת דני יתום ובייגה שוחט, מקורביו של ברק. שוחט, שהיה שר האוצר בתקופת ממשלתו של ברק, אמר: "אני זוכר שאפרים סנה ריכז עבודת מטה על ההתנתקות בתור סגן שר הביטחון דאז, והטיפול בבניית הגדר וההתנתקות היה בתקופת אהוד". עם זאת, שוחט אמר כי אין לקבל את עצותיו של ברק כעת, הקוראות לזעזע את המערכת הפוליטית. ח"כ אפרים סנה אישר כי הצעדים הראשונים להקמת מכשול היה בתקופת ברק. "אולם", אמר סנה, "לא הספקנו".

 

בסוף הדיון, כינה ח"כ כבל את הדיון מביך. "כל אחד עושה לעצמו זיכרון. צריך להקים איזשהו גוף שיבדוק מה באמת היה שם מבחינה היסטורית. אפילו שחל התקשר ואמר שכבר ב-95' הוא הציע גדר". 

 

בתוך כך אמר ברק בראיון לערוץ הכנסת כי "משפחת שרון מושחתת עד היסוד". ברק גרס כי "בכל מדינה מתוקנת, שרון, בהצטברות הפרשיות הזאת, היה מפנה את תפקידו ומתפטר - גם מבלי שהוגש נגדו כתב אישום". עוד הוסיף ברק כי הוא מניח "ששרון לא יוכל להיבחר בבחירות הבאות, בין היתר מהסיבה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אטילה שומפלבי
תקף. ברק
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: אטילה שומפלבי
עימות. פרס
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים