שתף קטע נבחר

משרד החוץ: "לאחר ההתנתקות ייתכן עימות מחודש"

לפי הערכת מכון המחקר המדיני של משרד החוץ, לאחר השלמת ההתנתקות צפויים חילוקי דעות בין ישראל לרשות בנוגע לקצב ההתקדמות במפת הדרכים. בעוד שהפלסטינים ידרשו להתקדם במפה, ישראל תתעקש על מילוי כמה תנאים קודם לכן. "חילוקי הדעות עשויים להגיע לעימות מחודש בין הצדדים"

יד אחת מנופפת לשלום, השנייה ממתינה ל"פיצוץ": לאחר השלמת תוכנית ההתנתקות צפויים חילוקי דעות בין ישראל לרשות הפלסטינית. חילוקי דעות אלה עשויים אף להגיע לכדי עימות מחודש בין הצדדים. כך מעריכים ראשי מכון המחקר המדיני של משרד החוץ.

 

בתדריך שכינסו היום (ב') ראשי המכון, אמר בני דגן, ראש חטיבת המזרח התיכון: "אנחנו עדיין לא יודעים כיצד יימשך התהליך המדיני לאחר הנסיגה. הפלסטינים מבקשים לקפוץ קדימה, וישראל מבקשת את המשך יישום תנאים המוקדמים לפני ההתקדמות. לעת עתה ישנה עדיין מחלוקת בסוגיה זו - שלב א' של מפת הדרכים. בעוד הפלסטינים מבקשים להתקדם בתוכנית מפת הדרכים, עמדת ישראל היא כי הפלסטינים נמצאים עדיין בשלב שלפני יישום המפה, ועל כך עשויה להתעורר מחלוקת".

 

לדבריו, לאחר הנסיגה תגיע ישראל לשלב הבא, כאשר היא "נטולת אנרגיה" בשל מצבה הפוליטי הרגיש. "לפלסטינים יש מתווה מאוד ברור להיכן מועדות פניהם, והם זוכים לתמיכה בינלאומית של רוב העולם, למעט ארה"ב. אך ישראל עדיין תיאלץ להתמודד עם השאלה להיכן מועדות פניה לאחר ההתנתקות".

 

דגן התייחס גם למעמדו הפוליטי של אבו מאזן בתוך הרשות ולהשלכות האפשריות של מעמדו לגבי המשך התהליך. "אבו מאזן מוצג בעיני הציבור הפלסטיני כשברירי וחלש, והרבה פחות כריזמטי מקודמו. לכן הפלסטינים ישאפו להציג את גורלו של אבו מאזן כמותנה בהמשך התהליך המדיני".

 

"רפורמות במשטרים הערביים"

 

בנוגע להצהרות הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, לפיהן יש לשאוף לדמוקרטיזציה של ארצות ערב במזרח התיכון, אמר דגן כי בפועל אין לצפות להתפתחויות דרמטיות בכיוון הזה ובמקומן יתחוללו כנראה רפורמות במשטרים הערביים.

 

"המשטרים סביב יצטרכו לעבוד קשה כדי לשמר את הסדר הישן - גם בגלל לחצים פנימיים, אך בעיקר בגלל לחצים בינלאומיים. הם מתעלים תהליכים של נורמליזציה עם המערב, מלחמה באנטישמיות ורפורמות שונות, ביניהן גם התקרבות מסוימת לישראל. הם משקיעים את מירב האנרגיה כדי לתת פתרונות לטווח הקצר, אך לטווח הארוך לא יוותרו על צורת משטרם", אמר דגן.

 

בהתייחסו לסוגיית ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, הוא אמר: "אמנם, אין הוכחות שסוריה עומדת מאחורי הרצח, אך לכל הגורמים במזרח התיכון ברור שהסורים הם הגורם האחראי לעניין. צעד זה נעשה מתוך ניסיון לשמור על כוחם בלבנון".

 

לדבריו, "עד לבחירות הצפויות בלבנון בחודש מאי לא צפוי שינוי במצבה, אך לאחר הבחירות צפויה התערבות יתר של אירופה, ובעיקר צרפת, אשר תנסה להניע נסיגה סורית מלבנון. בעניין זה הכל תלוי בכמות ההשפעה החיצונית שתופעל על סוריה. הסורים מרגישים בלבנון שהם יכולים להמשיך ולהתנהג באותו האופן ומסוגלים להתמודד עם מערכת הלחצים העכשווית המופעלת עליהם. מבחינתם, שליטה בלבנון היא עניין קריטי, והם ישתדלו לשמר את שליטתם שם".

 

בנוגע ליכולת הגרעינית של איראן, אמר דגן כי "האיראנים לא יוותרו על יכולתם הגרעינים. הם נחושים לעשות זאת כדי להגן על עצמם. גם שינוי במשטר האיראני לא ישנה עובדה זו. מבחינת העם האיראני – הם לעולם לא יאפשרו לאמריקנים לעשות להם את מה שהם עשו לעיראקים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פסגת שארם. שינוי אחרי שלב א'?
צילום: איי אף פי
צילום איי פי
(ארכיון)
צילום איי פי
מומלצים