שתף קטע נבחר
צילום: גדי קבלו

"אמרנו לתלמידים: יהיה נס, והגזירה תתבטל"

איך מכינים במערכת החינוך את תלמידי גוש קטיף לפינוי הצפוי? לא מכינים, ואפילו מלמדים אותם שההתנתקות היא כמו "גזירת ההשמדה של המן הרשע, שבעזרת השם תתבטל". בקיץ אמורים כל הילדים להתפנות יחד עם הוריהם - אבל ההרשמה לשנת הלימודים הבאה בעיצומה, ואף אחד לא רואה שום בעיה. מנהל בית הספר אפילו נערך להוספת כיתות בספטמבר. כך לא מכינים את התלמידים להתנתקות

"עכשיו חודש אדר, ואנחנו מספרים לילדים על מגילת אסתר. איך לפני בדיוק 2,500 שנה ישבו ילדים בכיתה בשושן הבירה ונגזרה עליהם גזירה להשמידם, להרגם ולאבדם - והנה הכל התהפך לטובה. הגזירה התבטלה ובימינו חוגגים את חג פורים אחרי חודשים של חרדות מגזירות השמדה. היום דיברנו עם הילדים והם מחוזקים כי בעזרת השם, כמו שהיו ניסים ונפלאות, כך נראה שמחות והיישובים יגדלו".

 

כך, באמצעות גזירות המן ונס פורים, מתייחס בשיעוריו איציק אמיתי, מנהל בתי הספר היסודיים עצמונה לבנים ולבנות, לתוכנית ההתנתקות. למרות החלטת הממשלה לפנות את גוש קטיף בקיץ, מבדיקת ynet עולה כי בית הספר אינו שונה בגישתו משאר יישובי הגוש. ההרשמה לבתי הספר ולגני הילדים לשנה הבאה נמצאת כיום בעיצומה. התנתקות? פינוי בקיץ? אין, לא קיימים.

 

תושבי הגוש מנסים להיאחז בכל שביב מידע ובכל רמז שיבשר שהחלטת הפינוי לא תתבצע בסופו של דבר. בין היתר, הם נחושים לפתוח את שנת הלימודים הבאה כסדרה. הם אף נהנים להציג מכתב ששלחה מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, שהוזמנה לבית הספר תלמוד תורה עצמונה לטקסי נטיעות לכבוד ט"ו. בתשובתה להזמנה כתבה: "באשר להזמנתך לה אני מודה, לוח הסיורים שלי סגור לשנת הלימודים התשס"ה. אשמח לשקול לקראת שנת הלימודים התשס"ו". אז אולי יש עתיד בעזה.

 

משרד החינוך: פתחנו את הרישום, ואין הנחיה אחרת

 

בגוש קטיף יש כ-3,000 תלמידים. חלקם לומדים בערים מחוץ לרצועה בעיקר בשער הנגב, באשקלון, אשדוד ובמועצה אזורית אשכול. בסך הכל לומדים בתוך הגוש כ-2,600 תלמידים במוסדות החינוך השונים. במועצה אזורית חוף עזה קיימים 32 כיתות גן, שישה בתי ספר יסודיים, ושני בתי ספר על יסודיים - אולפנה לבנות שש שנתי "נווה דקלים" וישיבה תיכונית "קטיף" במושב קטיף.

 

בשני בתי הספר שמנהל איציק אמיתי לומדים כיום 520 תלמידים, אולם הוא צופה גידול של כ-100 תלמידים בשנת הלימודים הבאה ונערך אף להוספת כיתות. "למרות המצב הביטחוני, ולמרות המרגמות, אנחנו רואים כל הזמן שמשפחות מצטרפות לכל יישובי הגוש, והכיתות נמצאות בגידול מתמיד, במיוחד בארבע השנים האחרונות", הוא טוען.

 

"אנחנו לא שונים משאר היישובים בארץ שגם שם החלה ההרשמה", מסביר מרדכי בטר, מנהל אגף החינוך והתרבות במועצה אזורית חוף עזה. לדבריו "מערכת החינוך תיפתח כסדרה בתשס"ו. אנחנו ממשיכים כרגיל וכל אחד שיעשה כהבנתו. נכון להיום, לא ידוע לי כי משרד החינוך מקפיא העברת תקציבים עבור מוסדות החינוך ביישובים".

 

ומה אומרים במשרד החינוך? אומרים אמן. "פתחנו את הרישום לשנת הלימודים הבאה, ואין כרגע שום הנחייה אחרת", מבהירה מנהלת מחוז דרום במשרד החינוך, עמירה חיים. "אנחנו יודעים בדיוק כמה ילדים ישנם בכל שכבת גיל, אבל במידה ותהיה התנתקות אנחנו עדיין לא יודעים לאן הם ילכו ולכן לא ניתן לרשום אותם כבר מעכשיו לבתי ספר חלופיים. עם זאת, יש מדיניות לתת סיוע מקסימלי ויינתן סיוע מיידי בשעת הפינוי. ביום הפינוי, אם אכן יתבצע, יהיה ליווי תלמידים עד לשיבוצם המלא. כשתלמיד יעבור דירה למקום אחר אנחנו נוודא עד לשיבוצו, שהוא נקלט ומסתדר. נעזור ולא נרפה".

 

בעוד מספר שבועות ייצאו התלמידים בגוש קטיף לטיולים ברחבי הארץ. בטר, מנהל אגף החינוך בגוש, אישר את שנחשף ב-ynet, כי בימים אלה נקבעים תאריכים מול משרד החינוך לטיולים שיערכו בהם "שיחות הפגה" לתלמידים. "אנחנו יוצאים לסיורי הפגה כי הילדים במצב ביטחוני לא הכי טוב, יש מסביב מרגמות, פגזים והמצב מאד לחוץ ולא נעים. בשיחות ידברו עם הילדים על כל מה שמציק להם והפחדים שלהם בלי יוצא מן הכלל. את אותן שיחות הם כמובן גם יכולים לקבל בבית הספר".

 

"עד היום אף תלמיד לא שאל על פינוי"

 

אולם למרות הנחיית משרד החינוך להשתדל לדבר עם התלמידים בכיתות על הפחדים המלווים את תהליך הפינוי - הרי שלא כל המורים מוכנים לשוחח עם התלמידים בכיתות על המצב המדיני בכלל ועל הפינוי בפרט.

  

"השגרה מאוד מגינה על הילדים ושומרת עליהם מאוד", מסביר מוטה גרינבלט, מחנך כיתה ז' בבית ספר נווה דקלים בנאות קטיף את ההיגיון שבשתיקה. "למרות החשש מחדירות ופצמ"רים התלמידים שקטים ורגועים בגלל השגרה ששומרת עליהם והם לא עושים רוח ועניין. יש מספיק שיחות על הנושא בבית ובתנועות הנוער ובית הספר לטעמי מהווה פינה שקטה".

 

לדבריו, "המורים חייבים להתייחס לנושא ויש לנו שיחות על זה עם התלמידים, אולם לא אצלי. כמובן שאם תלמיד ישאל אענה לו, אולם עד היום לא נתקלתי בשאלות על המצב. ישנם מורים שהאשימו אותי שגם אם יעמיסו את המכוניות בדרך לפינוי - אני אמשיך ללמד כרגיל".

 

"יש הכחשה בקרב ציבור המורים כי אם הם מדברים על הפינוי אז הם שמים את הנושא על השולחן", אומרת חיים. "זה שילד לא יוזם שיחה בכיתה לא אומר שהוא לא מוטרד. לכן, ביקשנו בפירוש מהמורים שייזמו שיחות בכיתות. יש מקומות שיש יותר שיחות יזומות כמו נווה דקלים. במקומות אחרים ההורים הם אלה שלא מעונינים ומסרבים שיעשו שיחות בכיתות על הנושא".

 

לדבריה, אף מורה מגוש קטיף לא ביקש לעזוב את בית ספרו בגוש קטיף כדי ללמד בתוך גבולות הקו הירוק. המורים יכולים להגיש בקשה לשיבוץ מחדש עד ה-31 במרס. "אנחנו תומכים בילדי הגוש ובמורים בצד הנפשי, להתמודד במצבי לחץ, ומנחים מורים שיסייעו לתלמידים", היא מדגישה. "הלכנו מתוך כבוד לאוכלוסייה, כבוד למצוקה. אף מורה לא פנה אלינו עדיין מתוך רצון לעבור לבית ספר אחר".

 

ולמרות שמחוגי שעון ההתנתקות כבר החלו לנוע, המנהל איציק אמיתי משוכנע: "עוד יבואו לכאן בעוד שנים רבות מנהלי מוסדות חינוך ויראיינו את התלמידים איך הם התמודדו כאן כשהיה איום על גוש קטיף. אני מעריך שבעזרת השם, יהיה כך גם בשנה הבאה - וגם הילדים ונכדים של התלמידים שלי ילמדו כאן עוד שנים ארוכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
שרון חותם על צווי הפינוי. מישהו שמע?
צילום: לע"מ
צילום: גדי קבלו
ילדים בנווה דקלים. מתכוננים לשנה החדשה
צילום: גדי קבלו
גרינבלט. לא נתקלתי בשאלות
צילום: גבי מנשה
תירוש. אבקר בתשס"ו
צילום: גבי מנשה
צילום: גדי קבלו
הפגנה בגוש (ארכיון)
צילום: גדי קבלו
מומלצים