שתף קטע נבחר

ים קרח גדול התגלה על פני המאדים

גשושית של סוכנות החלל האירופית העבירה צילומים ובהם נראה הים הקפוא, בסמוך לקו המשווה של כוכב הלכת האדום. החוקרים סבורים כי ייתכן וישנם מים במצב צבירה נוזלי על פני המאדים, ומעריכים כי ישנה אפשרות לקיום חיים על פניו - גם כיום

חידת החיים על פני המאדים: תמונות חדשות שהעבירה המארס אקספרס בהן נראה מישור קרח גדול המכוסה באבק בסמוך לקו המשווה של כוכב הלכת האדום, מעוררות תקווה בכל הקשור לחקר החיים מחוץ לכדור-הארץ. מישור הקרח, שהוגדר על ידי החוקרים האירופים במסיבת עיתונאים שערכו אמש כ"ים גדול וקפוא", עשוי להכיל בתוכו מים נוזליים. זוהי אחת מהתגליות המדעיות החשובות ביותר הקשורות לכוכב הלכת האדום ולחקר החיים מחוץ לכדור הארץ.

 

העדויות לקיומו של ים הקרח התגלו מצילומים של המארס אקספרס, הגשושית שמקיפה את מאדים וסוקרת את פניו, שצולמו כבר בשנה שעברה. פענוח התמונות הצליח להפתיע את החוקרים, שמעריכים כי זוהי העדות הראשונה לקיומה של כמות גדולה של מים הזמינה גם כיום במצב נוזלי על פני מאדים.

 

מפענוח ראשוני של הצילומים עולה כי הקרח שהתגלה נוצר לפני כחמישה מיליון שנה בלבד - פרק זמן קצר מאוד במונחים אסטרונומיים, או כפי שהגדירו זאת החוקרים "שכבת הקרח התהוותה רק לאחרונה, לפני שכוסתה בשכבה של אבק".

 

משימות המחקר למאדים, ובהן משימת המחקר של נאס"א הכוללת את שני רכבי השטח ספיריט ואופרטיוניטי, העבירו עדויות רבות לקיומם של מים על פני כוכב הלכת בעידנים קדומים. עדויות אלה התקבלו מסקירה של פני השטח, בדיקת הגיאולוגיה של כוכב הלכת, וסקירת הכימיקלים השונים על פניו.

 

התצלומים שהתקבלו כעת מעידים במובהק על כך שעל פני כוכב הלכת היה בעבר מצבור גדול מאוד של מים במצב צבירה נוזלי, ועוד יותר מכך - ייתכן וחלק מכמויות המים נמצאות שם גם כיום. עובדה זו משמחת את החוקרים, משום שבדיקת דגימות מהמים האלה, במצב נוזלי או קפוא, תוכל לתת תמונה אמינה לגבי מידת הסבירות להתפתחותם והתקיימותם של חיים על פני כוכב הלכת, בעבר כמו גם בהווה.

 

לאחרונה, דיווחה גם סוכנות החלל האמריקנית כי ספיריט גילה עדויות חד משמעיות לכך שמים זרמו בעבר גם במכתש 'גוסב', המשטח הסלעי עליו ממוקם רכב החלל. ספיריט גילה מינרל המכונה גואתיט (goethite) בסלע יסוד במכתש, שיכול היה להיווצר רק בנוכחות מים. 

 

החיפושים אחר מים על פני המאדים הם חלק מרכזי ממשימות המחקר של כוכב הלכת האדום, משום שאלה יכולים לרמז במידה רבה על קיומם של חיים על פניו, בהיסטוריה ואולי גם בהווה. לפני מספר שבועות הודיעה סוכנות החלל האירופית כי מכ"מ הנמצא סיפונה של הגשושית יצטרף אף הוא לחיפושים אחר מקורות מים על פני המאדים, בשבוע הראשון של חודש מאי. המכשיר הכמונה מארסיס (Marsis), אמור היה להיכנס לפעילות עוד בשנה שעברה, אך החוקרים לא הפעילו אותו מחשש לקבלת תוצאות שגויות שיפגעו במחקרים השונים. לאחר סדרת תיקונים ותרגולים, הוחלט כאמור להכניס את המכשיר לפעילות במאי הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים שהועברו מפני המאדים
צילום: נאס"א
אחד מרכבי המשימה של נאס"א למאדים
צילום: נאס"א
מומלצים