שתף קטע נבחר

אבו מאזן בלונדון: הוכחנו שאנחנו זכאים למדינה

ראש ממשלת בריטניה בלייר פתח את ועידת לונדון, שבה לא משתתפת ישראל. הוא שיבח את ראש הממשלה שרון על אומץ לבו בהובלת תוכנית ההתנתקות, אך הדגיש שהתהליך הוא "שברירי". בלייר קרא לנצל את "רגע ההזדמנות" שנוצר. יו"ר הרשות, אבו מאזן, אמר "הוכחנו שאנחנו זכאים למדינה עצמאית", והדגיש שהפיגוע בת"א לא בוצע על ידי תנועות פלסטיניות. וישראל? לא שם

"זהו רגע של הזדמנות. החזון של המזרח התיכון הוא ישראל בטוחה ומדינה פלסטינית. כולנו רוצים פתרון של שתי מדינות" - כך אמר ראש ממשלה בריטניה, טוני בלייר, עם פתיחת ועידת לונדון הבוקר (יום ג'), באולם הוועידות על שם אליזבת השנייה.

 

בלייר, יוזם האירוע והמארח, שלצדדיו ישבו אבו מאזן ומזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שיבח את ראש הממשלה אריאל שרון על "אומץ לבו" בהובלת תוכנית ההתנתקות, אך הדגיש כי מדובר בתהליך "שברירי, שיכול לסגת לאחור, כפי שקרה בעבר". ישראל איננה משתתפת בוועידה, שבה נוכחים נציגים מ-23 מדינות, ביוזמת הבריטים.

 

ראש הממשלה הבריטי אמר בדבריו: "זהו רגע של הזדמנות, הכרחי שנממש אותו. דבר אחד שלמדנו הוא שתהליך השלום לא קורה רק מתוך רצון.

צריך להשקיע בפרטים היום יומיים כדי שזה יצליח - ואני מקווה שהיום יסייע בכך".

 

יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, אמר בנאומו: "לפני שלושה ימים, נפלו אזרחים ישראלים קורבן לפעולת טרור. גינינו זאת ואנחנו מדגישים כי הקיצונים פועלים כדי לסכל את תהליך השלום ופועלים נגד הדמוקרטיה, שאותה נחושים הפלסטינים לאמץ. התנועות הפלסטיניות הכחישו שיש להם קשר לאירוע".

 

הוא הוסיף: "הפלסטינים הוכיחו שביכולתם לאמץ את עקרונות הדמוקרטיה, וכי הם זכאים לקבל מדינה עצמאית ובה מוסדות שבהם שולט החוק. אני מאמין שעמנו העביר מסר לכל העולם ולשכניו על מוכנותנו לשתף פעולה בתחום הביטחון. כבר פרסנו את כוחותינו בשטח בהתאם ואנחנו מוכנים לפעול עם ישראל ועם כולכם". 

 

אבו מאזן הדגיש כי הוא מקווה שבעקבות ועידה זו תבוא גם ועידה שתעסוק במפת הדרכים, ותדון בשורת הנושאים להסכם קבע ובהם בעיית הפליטים והגבולות העתידיים בין ישראל למדינה הפלסטינית.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, שהגיעה אף היא לוועידה, אמרה כי שליח ארצות הברית למזרח התיכון, הגנרל וויליאם וורד, שאמור להשגיח על תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, יגיע בקרוב לאיזור. רייס כינתה את תכנית ההתנתקות "היסטורית" אך ציינה כי מדינה פלסטינית ללא רצף טריטוריאלי לא תצלח (בדומה למה שאמר הנשיא בוש בנושא).

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, דיבר על תחושה של אופטימיות: "זהו רגע ובו פוטנציאל רב. עלינו לעשות את המירב כדי להגיע למטרה האמיתית - שלום צודק וכולל. נמשיך לעבוד עם הרשות הפלסטינית וישראל כדי לנצל את ההזדמנות הנוכחית".

 

 ישראל לא הוזמנה, וגם לא מקווה

 

ישראל לא הוזמנה להשתתף בוועידה, שרשמית מכונה "פגישה". זאת מאחר והוועידה אינה עוסקת בהיבטים הפוליטיים של הסכסוך אלא רק ברפורמות

 ובאפשרויות הקהיליה הבינלאומית לסייע לפלסטינים לפתח ולייצב את מוסדות השלטון.

 

בצד הישראלי לא תולים הרבה תקוות בוועידה. יש גם מי שחושד שעצם קיומה נועד לאפשר לבלייר, שיזם אותה, לפזול לקולותיהם של 1.6 מיליון המוסלמים בבריטניה, ערב הבחירות שיתקיימו בתחילת מאי. מאז המלחמה בעיראק מסתייג הציבור המוסלמי מבלייר, והחשש במפלגתו הוא מפני אובדן קולות במחוזות בהם הקול המוסלמי משמש לשון מאזניים.

 

הגישה בישראל הרשמית היא שמדובר במפגן קוסמטי ולא מהותי, זאת בצד חשד שהפלסטינים ינסו לחלץ בוועידה הצהרות פוליטיות. "אנחנו בספק גדול אם ייצא מהוועידה משהו חדש", מסר גורם בכיר במשרד החוץ. לדבריו, "בצל פיגוע הטרור ביום שישי, השאלה היא בשביל מה הוועידה הזו טובה בכלל?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בלייר ואבו מאזן בלונדון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אנאן. בירך
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שרון. "אומץ לבו"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
רייס. רצף טריטוריאלי
צילום: רויטרס
מומלצים