שתף קטע נבחר

סמלי המהפכה: סרט כחול וצעיפים אדומים

המובילות העיקריות של המהפכה בלבנון הן ללא ספק רשתות הטלוויזיה. אלו נותנות במה, לראשונה בעולם הערבי, להמוני אנשי האופוזיציה במחאתם. אחת הרשתות הפופולאריות בלבנון "אל מוסתקבל", שהיתה בבעלותו של אל-חרירי, קוראת לציבור לענוד על הדש סרט כחול. סמל נוסף הוא צעיפי אדום-לבן שלבשו אתמול חברי האופוזיציה בישיבת הפרלמנט. וגם: אחד האישים שייזכרו כסמל המהפכה - המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט

מהפכה בכחול-אדום: העולם הרחב בכלל והעולם הערבי בפרט עומדים בהשתאות מול המחאה העממית הרחבה בביירות שהצליחה להפיל ממשלה ללא ירייה אחת. למשטרים הערביים בהחלט יש סיבה לדאגה משום שהפעם אין מדובר בנשק הקונבנציונלי של מכוניות תופת או ירי רקטות, אלא בנשק לא קונבנציונלי במשקל כבד: ערוצי הטלוויזיה, שמנצחים על המהפכה בלבנון וקובעים את הסמלים שלה במהירות מדהימה.

 

מאז עלתה רשת "אל-ג'זירה" לאוויר בשנת 1996 נגרמו לא מעט משברים דיפלומטים בין קטאר, המחזיקה ברשת, לבין משטרים ערביים שהאשימו אותה בהסתת הציבור. אולם "אל-ג'זירה" כבר מזמן לא לבד במערכה. עם הזמן הצטרפו אליה רשתות "אבו דאבי", "אל-ערביה" ואחרות ומשברים דיפלומטיים אחרים לא איחרו לבוא.

 

ממש בימים אלה, סביב האירועים בלבנון פרץ משבר בין רשת "אל-ערביה" לסוריה. זאת לאחר ראיון ששידרה הרשת ביום שישי עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, בו הוא קרא לסוריה לסגת מלבנון עד אפריל, ולא – יישקלו נגדה סנקציות. דוברו של אנאן, פרד אקהארד, מיהר להכחיש את הדברים, ואילו סוריה האשימה את "אל-ערביה" בהסתה נגדה, דבר שהגיע על לידי איומים על העורך הראשי של הרשת.

 

ובאשר ללבנון, לא פעם אמרו בימים האחרונים בארץ הארזים שראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, תרם במותו ללבנון הרבה יותר מאשר תרם בחייו (והוא אכן תרם לא מעט, בעיקר בשיקומה של ביירות אחרי מלחמת האזרחים).

 

נראה כי תרומתו העיקרית של אל-חרירי היא החלטה עיסקית שקיבל לפני כמה וכמה שנים: חרירי, מי שידוע כקבלן ענק וכאיל הון, היה ידוע גם כטייקון תקשורת מצליח. הוא החזיק ברשותו תחנת טלוויזיה ועיתון מצליח בשם "אל-מוסתקבל" (העתיד) ואף תחנת רדיו. המוניטין של תחנת הטלוויזיה שמשודרת בלוויין למדינות ערב ולקהילות הערביות בחו"ל רק הרקיע שחקים בשנתיים האחרונות עם העלאת הגרסה הערבית של "כוכב נולד", שאף גרמה למתיחות בין לוב לרשות הפלסטינית בתוכנית הגמר, בו התמודדו נציגים משתי המדינות.

 

אותו ערוץ טלוויזיה ועיתון הם אלה שמנצחים היום על המהפכה הבלתי מזויינת שמובלת בלבנון. מאז הירצחו של חרירי, צירפו השניים פס שחור על הלוגו הכחול שלהם לאות אבל, וקראו לציבור לענוד על דש הבגד סרט כחול, לפי הצבע המזוהה איתם, לאות תמיכה בקריאה "לחשוף את האמת" מאחורי ההתנקשות.

 


הפס השחור כסימן לאבל על מות אל חרירי

 

השניים אף הוסיפו סמוך ללוגו שלהם את הסיסמא הממלכתית המלווה את הקמפיין – "למען לבנון". הערוץ, שמוביל משדרים מיוחדים מאז ההתנקשות בבוס אל-חרירי, לא חושש מהאח הגדול בסוריה. המגישים עונדים על דש הבגד את הסרט הכחול כאקט של התרסה מול סוריה, ואתמול, מייד עם הודעת ההתפטרות של ראש הממשלה, עומר כראמי, שידרו שירים על רקע תמונות השמחה מביירות. כל העת משדר הערוץ קליפים על רפיק אל-חרירי, האיש והחזון, שנקטל בדמי ימיו ומלווים עם זאת שידורים מיוחדים.

 

"אימהות רבות שואלות אותי כיצד להסביר לילדים על מותו של חרירי?", שואלת מגישת תוכנית הבוקר בערוץ את הפסיכולוגית שמתארחת באולפן. "זה נכון, יש בעיה כי הילדים רגילים שהרעים מתים וכאן מדובר באל-חרירי", מסבירה הפסיכולוגית. "אפשר להסביר להם שהוא נפל, אך דרכו לא נגמרה וכי הוא הגיע לגן העדן. הוא שאהיד ולכן אין פירושו של דבר שרק הרעים מתים".

 

אולם הסרט הכחול "למען חשיפת האמת", איננו הסממן היחידי של המהפכה בלבנון. מאז ההתנקשות רואים יותר ויותר את דגלי לבנון, פרחים אדומים, ואף

 צעיפי אדום לבן שנשאו אתמול בגאון חברי האופוזיציה בישיבה ההיסטורית בפרלמנט הלבנוני. על מחאה זו מנצחים אישים שהפכו לסמלים זמניים – המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, שאביו נרצח אף הוא על ידי הסורים לפני כעשרים שנה, ואשר לא הגיע אתמול לישיבה בפרלמנט מחשש לחייו, וכן אישי אופוזיציה אחרים.

 

ג'ונבלאט אף הסביר אמש היטב את השימוש בסמלים הממלכתיים: "אני לא רוצה לראות הנפת של דגלים מפלגתיים", הוא אמר לאחר הודעת ההתפטרות של כראמי. "מעתה, יש להניף רק את דגל לבנון".

 

"אלה אינם סמלים מסורתיים ואולי הסמלים היחידים שמאפשרים לכל חברי האופוזיציה להתאחד במכנה משותף נמוך", מסביר פרופסור אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב. "הרי פרט לקריאה לנסיגה סורית, חקירת נסיבות הרצח והרצון להשבת הריבונות הלבנונית כמעט שאין הסכמה בין כולם. בכל מקרה, זאת מהפכה תקשורתית שהתאפשרה תודות לקידמה. היא בהחלט עשויה להשפיע על מדינות ערב האחרות, אבל לא צריך לטפח ציפיות – מדינות ערב האחרות שונות מלבנון במרקם החברתי. בלבנון השסועה יכולה להתפתח מחאה שכזאת שספק אם תצמח בקרוב במדינות ערב האחרות".

 

אך האם המחאה תמשיך להיות עממית או שאולי תהפוך במהירות למחאה אלימה שמוכרת לנו ממקומות אחרים במזרח התיכון? "קשה לי להאמין", ממשיך פרופסור זיסר. "האופוזיציה בלבנון חכמה. לארגונים אלה אין מיליציות חמושות שיכולות לארגן פעולות צבאיות רציניות וממילא הם גם לא צריכים את זה – המומנטום שלם והעולם, בראשות ארה"ב וצרפת לצידם. זאת הייחודיות של לבנון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסרט הכחול והכיתוב: "האמת למען לבנון"
צילום: איי פי
מהפכת הארזים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ערוץ הטלוויזיה של חרירי מוביל את המאבק
צילום: רויטרס
מומלצים