שתף קטע נבחר

אסד: הכוחות הסוריים ייסוגו מלבנון בהדרגה

מי שציפה להודעה דרמטית על נסיגת הכוחות הסוריים מלבנון, התאכזב. נשיא סוריה, בשאר אסד, נאם בפרלמנט בדמשק והודיע על "הזזת" הכוחות לאזור בקעת הלבנון בשלב הראשון ואחר כך לאזור הגבול. ארה"ב: "ההודעה לא מספיקה. כשאנחנו אומרים נסיגה מלאה, אנחנו מתכוונים לכך". אחד מראשי האופוזיציה בלבנון, המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט: "אנחנו דורשים להציב לוח זמנים לנסיגה"

נסיגה מלאה או "הזזת כוחות"? נשיא סוריה, בשאר אסד, הודיע הערב (שבת) בנאומו בפני מועצת העם (הפרלמנט) בדמשק על כוונתו להסיג את כוחותיו לאזור בקעת הלבנון, ולאחר מכן לאזור הגבול הסורי-לבנוני. "סוריה לא תישאר בלבנון אפילו יום אחד נוסף, אם יהיה קונצנזוס לבנוני שידרוש זאת", אמר אסד. השרה הסורית בות'יינה שעבאן הבהירה מאוחר יותר שהחיילים הסורים ייסוגו לתחום סוריה. הממשל האמריקני הגיב: "הודעת הנשיא אסד אינה מספיקה".

 

אסד ייוועד ביום שני עם הנשיא הלבנוני, אמיל לאחוד, ועם המועצה העליונה לסוריה וללבנון. "בכך תמלא סוריה אחר התחייבויותיה כלפי לבנון במסגרת הסכם טאיף ואחר החלטה 1559 של מועצת הביטחון", אמר אסד, שלא ציין את מועד הנסיגה. לדבריו, סוריה אינה מתנגדת לנסיגה מלבנון, אך באותה הנשימה הבהיר שהאינטרס העליון של סוריה הוא ביציבות בלבנון, ולכן איננה נסוגה לפי שעה.

 

מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה הודעת תגובה ובה נאמר: "כפי שהנשיא בוש אמר ביום שישי, כאשר ארה"ב וצרפת אומרות נסיגה, הן מתכוונות לנסיגה מלאה, ולא לחצי נסיגה".

 

עוד נאמר בהודעה האמריקנית: "העולם עוקב אחר הנעשה בלבנון, בייחוד בבירות. ממשלות סוריה ולבנון חייבות לכבד את רצון העם הלבנוני, והלבנונים חייבים להביע את עצמם, באופן חופשי מאיומים באלימות".

 

גם האופוזיציה בלבנון הגיבה לדברי אסד בספקנות רבה. אחד מראשי האופוזיציה, המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, אמר: "זו התחלה חיובית. אנחנו דורשים להציב לוח זמנים לנסיגה".

 

פרופ' חיבי מלאת, יועץ לאופוזיציה, אמר בתגובה לרשת CNN: "הבעיה עם הנסיגה היא שלא ברור לאן נסוגים. אנשים ימשיכו להישאר ספקנים ולראות איך מתבצעת החלטה 1559. כלום לא קורה כרגע. אני חושב שזה מאכזב. אסד ידע שיש הרבה לחץ והיה חייב להסיר את הביקורת שנמתחה עליו. אנשים מרגישים מרומים, כאילו הם לא קיימים. הוא מתעלם מרמת הכעס בלבנון וזה מצער. המתח ברחוב הלבנוני יגבר, והלחץ הבינלאומי יגבר".

  

לדברי אסד, החלטה 1559 של מועצת הביטחון שקוראת לנסיגה מלאה מלבנון, "טומנת בחובה התערבות בינלאומית בענייני לבנון ופגיעה בריבונותה. אנחנו לא נגד נסיגה. התחלנו לסגת מאז שנת 2000. זו הסוגיה הפשוטה ביותר. אבל זה יחזיר אותנו לשנות ה-80 או לשנים שלפני כן". הוא ציין שהצבא הסורי דילל את כוחותיו מ-43 אלף חיילים ל-14 אלף חיילים.

 

בשעה שאסד נאם, התקבצו אלפי מפגינים בכיכר השוהדא בביירות והניפו את דגלי לבנון. חלקם הניפו שלטים שעליהם נכתב: "סוריה - החוצה". כלי רכב משוריינים של הצבא הלבנוני תפסו עמדות סמוך למטה המודיעין הסורי, סמל השליטה הסורית בלבנון. מנגד, התגודדו אלפי מפגינים מול בניין מועצת העם הסורית בדמשק, שם נשא אסד את נאומו. המפגינים הניפו את דגלי סוריה.

   

אסד פנה לאו"ם, ואמר: "אם אתם חושבים שאנחנו חושבים שאנחנו צריכים לסגת מייד, אז תקחו אתם אחריות". הוא ציין ש"בעיקרון, מה שחשוב זה המכניזם לנסיגה. אנו תמיד מוכנים לשתף פעולה עם האו"ם והחלטותיו... אם ההחלטה 1559 לא תיקח בחשבון את התנאים האובייקטיביים בלבנון, יהיו לה השלכות שליליות".

 

אסד אמר כי "אחת הבעיות הקשורות בהחלטה 1559 היא בסעיף המיוחד הקשור להתנגדות הלבנונית (חיזבאללה)". אסד ציין כי זה עניין עדין, שיש לדון בו ובהשלכותיו. הנשיא הסורי התייחס לחיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי: "סוריה מגנה בתוקף וגינתה את החיסול ואמרה כי הצורך לחשוף את הרוצחים הוא צורך סורי באותה מידה שהוא גם צורך לבנוני".

 

הוא הודה כי סוריה עשתה שגיאות במדיניותה בלבנון. "שיתפנו פעולה עם גורמים מסוימים בלבנון על חשבון גורמים אחרים, מה שיצר הצטברות של תגובות שליליות כלפי סוריה".

 

אסד: מוכן לחידוש תהליך השלום בלי תנאים

 

אסד התייחס ארוכות לסיכויי השלום עם ישראל ואמר שהחזרת השטחים שבהם מחזיקה ישראל היא המפתח להצלחת תהליך השלום במזרח התיכון: "סוריה מקבלת את הרעיון של מו"מ ללא תנאים מוקדמים, אך יש ליישם את החלטות ועידת מדריד, שאימצה את ההחלטות הבינלאומיות.

 

"ישראל הציבה תנאים מוקדמים... ישראל טוענת שיש לנו תנאים מוקדמים. כמגיעות לכאן משלחות זרות, הן מופתעות שאין לנו תנאים מוקדמים. אבל אנחנו מדגישים שבלי תנאים לא אומר בלי להתייחס לנקודות מסוימות ולהחלטות האו"ם. ישראל רוצה לחזור לנקודת האפס, וזה מצביע על חוסר רצינות.  

 

"לפי שעה, מה שחסר כדי שהתהליך המדיני ישוב להתקדם, הוא כוונה ישראלית אמיתית ורצינית לחידוש התהליך וגישה הוגנת של נותן החסות לתהליך. אנו הבהרנו לקהילה הבינלאומית כי אנו מוכנים לשוב למשא ומתן וכשתהיה כוונה ישראלית בכיוון, וכאשר נותני החסות ינקטו בגישה הוגנת, ניתן יהיה לחדש את התהליך".

 

אסד אמר שבשנתיים האחרונות מתנהלת נגד ארצו מערכה תקשורתית. "הואשמנו כי אנו שולחים נשק לעיראק. הואשמנו שאנו מחבלים במצב בעיראק. אמרנו - תנו לנו הוכחה אחת לכך, אבל לא עשו זאת. אנו עשינו את כל מה שניתן לעשות כדי לשמור על היציבות בעיראק". אסד דחה את ההאשמות שסוריה תומכת בטרור בעיראק: "אנחנו מתנגדים לשימוש בשטחה של סוריה למתקפות בעיראק. אנחנו תומכים ביציבות בעיראק".

 

בוש: תמיכת סוריה בטרור - המכשול העיקרי לשלום

 

גורמים מדיניים בירושלים אמרו בתגובה: "סוריה צריכה להוציא את כוחותיה במלואם מלבנון. קודם אנחנו רוצים לראות שהם באמת מוציאים את הכוחות. בכל מקרה, הם לא עושים את מה שהם עושים כי הם רוצים שלום, אלא משום שהם מפחדים ממתקפה עליהם". בהתייחס לדבריו של אסד לפיהם הוא מוכן לפתוח במשא ומתן מדיני עם ישראל ללא תנאים, אמרו בירושלים: "עמדתו של ראש הממשלה ידועה - אסד צריך להראות שהוא מוכן במאה אחוז לפתוח במשא ומתן. אסור לשכוח שרק לפני שמונה ימים יצא פיגוע מסוריה".

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, האשים את הממשל הסורי בכך שתמיכתו בטרור היא המכשול המרכזי לשלום כולל באזור: "התושבים הלבנונים שצפו בבחירות חופשיות בעיראק, דורשים עכשיו את הזכות להחליט על גורלם, חופשיים משליטה סורית. סוריה היתה כוח כובש בלבנון במשך כמעט שלושה עשורים והתמיכה של סוריה בטרור, נותרה המכשול העיקרי לשלום כולל במזרח התיכון". הדברים נאמרו בנאום הרדיו השבועי שלו, שהתייחס לשינויים המתחוללים במזרח התיכון.  

 

עם ההתנקשות בחייו של ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, שנחשב לאחד ממתנגדי האחיזה הסורית במדינה, החל המהפכה בלבנון. הזעם ברחוב על ההתנקשות תורגם לסדרה של הפגנות מחאה קשות נגד סוריה, ונגד נשיא לבנון, אמיל לאחוד, הנחשב לעושה דברה של דמשק.

 

כעבור שבועיים של הפגנות, בלחץ ההמון, התפטר ראש ממשלת לבנון, עומר כראמה, יחד עם הממשלה כולה. לראשונה בעולם הערבי הופלה ממשלה ללא שימוש בכוח. אבל גם לאחר הפלת הממשלה נמשך הלחץ הבינלאומי על סוריה. ארה"ב דרשה נסיגה מיידית ומלאה, וגם מדינות ערב הצטרפו לדרישה. הגדילה לעשות סעודיה, כאשר איימה על אסד בהרעת היחסים בין המדינות, אם לא תתבצע נסיגה.


פורסם לראשונה 05/03/2005 18:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נאומו של בשאר אסד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בעקבות רצח רפיק אל-חרירי
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הפגנה בביירות בעת הנאום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ביירות סערה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפגנת התמיכה בדמשק
צילום: רויטרס
מומלצים