שתף קטע נבחר

שר הביטחון: שוקל לקצר את שירות החובה

בכנס באוניברסיטת תל אביב הסביר שר הביטחון: "בהתאם למציאות החדשה אנחנו בוחנים מחדש את הסוגייה". במקביל התריע מופז מפני "שכבות בחברה שמאמצות נורמות אגואיסטיות ומעניקות לגיטימציה לצעירים לא לשרת בצה"ל". לדבריו, "מי שמשרת הוא לא פראייר וראוי להערצה"

"אנו בוחנים מחדש את סוגיית קיצור שירות החובה, זאת בהתאם למציאות החדשה ואני מקווה שאכן נוכל להגיע למצב כזה", כך גילה אמש (יום א') שר הביטחון, שאול מופז, במהלך כנס שעסק בנושא שירות החובה באוניברסיטת תל אביב. עוד ציין שר הביטחון כי הוא תומך ביישום תכנית השירות הלאומי "על מנת ליצור שוויוניות בחברה הישראלית".

 

שר הביטחון אמר כי בעבר, טרם פרוץ האינתיפאדה הנוכחית בהיותו רמטכ"ל, עמד להגיש המלצה דומה, אולם האירועים הביטחוניים הובילו אותו למסקנה כי לא ניתן בשלב זה לדון בשאלה, וכעת סוגייה זו נבחנת מחדש.

 

מופז הוסיף כי אינו רוצה להגיע למצב שאבות ישרתו לפני בנים, קרי, יותר אנשי מילואים ופחות חיילים בשירות חובה, ולכן באחרונה נערכה עבודת מטה הקשורה להורדת גיל הפטור של חיילי המילואים, כמו גם גיוסם לאימונים ולשעת חירום בלבד. עם זאת, ציין כי האפשרות לקצר את שירות החובה אולי אף בחצי שנה נבחנת בחדש.

 

מופז הדגיש בדבריו כי המודל הנוכחי שבו חלה חובת גיוס על כל האוכלוסייה הוא המודל הטוב ביותר. "אי אפשר לוותר על שירות חובה בצה"ל במתכונתו הקיימת. לשירות זה יש ערך חיוני, הן בהיבט הביטחוני והן בהיבט החברתי. כל מי שחושב שניתן לאמץ בתקופה זו מודלים אחרים שנהוגים בצבאות זרים, הדבר אינו מציאותי", אמר מופז.

 

"שכבות בחברה מאמצות נורמות אגואיסטיות"

 

שר הביטחון התייחס גם לאוכלוסייה שאינה נוטלת חלק בשירות, וציין כי שיעורה הולך וגדל משנה לשנה: "ישנו סחף שהולך וגדל בקרב אלה שאינם מתגייסים, ואיני מדבר על החרדים ובני המיעוטים, אלא שכבות אחרות בחברה שמאמצות נורמות אנוכיות ואגואיסטיות".

 

לדברי מופז, "מה שמטריד זו הלגיטימציה והיחס הסלחני לה זוכים משתמטים אלה בחוגים מסוימים באוכלוסייה. חוסר שיוויון זה בין מי שנושא בעול לבין מי שבוחר שלא לעשות כן הוא מקומם וזורע אי נוחות, זאת מציאות אנטי-חינוכית ובלתי צודקת העלולה לפגוע במורל המשרתים ויש לצמצם אותה. מי שמשרת אינו 'פראייר' כשפת הרחוב, אלא הוא חוט השדרה המאפשר לחברה כולה להתקיים וראוי להערצה".

 

שר הביטחון התייחס בדבריו גם לעבודת המטה שנעשתה ברשות האלוף (מיל') דוד עברי הדנה בסוגיית השירות הלאומי האזרחי. מופז הדגיש כי שירות זה במגוון מטרות חינוכיות וחברתיות יוטל על כל אלה שאינם יכולים לשרת בצה"ל מסיבה רפואית או מנטלית.

 

הוא דחה את הטענה כי השירות הלאומי האזרחי ישמש כמפלט לאלה שאינם רוצים לשרת בצה"ל והבהיר כי הצבא הוא זה שיקבע מי אינו מתאים לשרת בשורותיו ויפנה אותו לשירות חלופי זה, שאומנם עדיין לא ייצור שיוויון מלא בין אלה המשרתים לבין אלה שלא, אך יש בו מן האפשרות לצמצם את הפערים, ולהטיל גם על אלה שאינם לובשים מדי זית לתרום לעצמם ולחברה הישראלית.

 

שר הביטחון הוסיף בדבריו כי יש לתגמל עד כמה שניתן את האוכלוסייה שמשרתת בצה"ל, בדגש על לוחמים. לדבריו, תגמול זה נעשה בצורות שונות בעיקר בנושא של הענקת זכויות שונות בלימודים אקדמיים ובהשלמת בגרויות. אולם לדבריו, הוא אינו רואה אפשרות להעלות את המשכורת של המשרתים בקרוב בגלל קשיים תקציביים.


פורסם לראשונה 06/03/2005 21:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם פרום
מופז. יקצר את השירות?
צילום: יותם פרום
צילום: יעל בר הלל, דובר צה"ל
חיילים בתרגיל. "לגיטימציה להשתמטות"
צילום: יעל בר הלל, דובר צה"ל
צילום: משה מילנר, לע"מ
עברי. תוכנית שירות לאומי
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים