שתף קטע נבחר

סוכם: יריחו תועבר לפלסטינים מחר

בפגישה בהרצליה הצליחו הדרגים המדיניים לסכם את מה שהדרג הצבאי נכשל בו: שר הביטחון מופז ושר הפנים הפלסטיני יוסף סיכמו כי שלוש מערי הגדה יועברו בהדרגה לרשות הפלסטינית. הראשונה שבהן, יריחו, תועבר עוד השבוע. טול כרם תועבר בשבוע הבא. הפלסטינים הציגו גם תוכניות לקראת העברתה של קלקיליה, שתתרחש בשבועות הקרובים. במקביל יפרקו הפלסטינים מנשקם 20 מבוקשים ביריחו

יש סיכום: לאחר שבשבוע שעבר כשלו שתי שיחות בדרגים הצבאיים, נועדו אמש (יום ב') שר הביטחון שאול מופז ושר הפנים הפלסטיני, נאסר יוסוף, במטרה לסגור קצוות. השניים, שנועדו במלון בהרצליה, הגיעו לפתרון מוסכם על העברת השליטה הביטחונית בעיר יריחו לפלסטינים עוד השבוע - ביום רביעי.

 

טול כרם, לפי הסיכום, תועבר בתחילה השבוע הבא. כמו כן, השניים סיכמו ביניהם כי העברת השליטה על עיר שלישית - קלקיליה - תצא אל הפועל בשבועות הקרובים. הפלסטינים הציגו תוכנית ביטחונית לקראת העברת השליטה בעיר.

 

בפגישה בין שני האישים, שנמשכה למעלה משעתיים, הקפיד שר הביטחון מופז לשמור על עקרונות הביטחון שביקשה ישראל לשמר עם העברת האחריות לפלסטינים. כך למשל נקבע כי כביש 90 יישאר באחריות צה"ל, וכך גם מחסום הדי.סי.או יישאר באחריות ישראלית.

 

בפגישה בין שני השרים סוכם עוד כי עשרים מבוקשים פלסטינים המתגוררים ביריחו יפורקו מנשקם ובעוד כחודש, לאחר שהפלסטינים יחלו במימוש מלא של האחריות הביטחונית על העיר, תיערך פגישה נוספת בין האישים על-מנת לשקול בקשות נוספות שיעלו הפלסטינים. בפגישה עלה גם נושא שחרור עצירי "החזית העממית", אך מופז השיב בשלילה לפי שעה, ואסירים אלה יישארו בכלא.

 

עם העברת האחריות הביטחונית הפלסטינית על יריחו, תחל תקופת מבחן רגישה ומורכבת בה תבחן מערכת הביטחון הישראלית את הפלסטינים בדקדקנות. הפלסטינים טענו כל הזמן כי לא יוכלו לממש את התחייבויותיהם לפירוק תשתיות טרור ולפעולה אקטיבית מול ארגוני הטרור, משום שהאחריות הביטחונית הייתה של ישראל,.כעת עם העברת יריחו לידיהם, בישראל רואים בכך לקיחת אחריות מלאה. הדבר ישפיע בצורה ישירה על המשך תהליך העברת הערים הפלסטיניות בגדה לידי הרשות.

 

החיכוכים ברשות מנעו את ההעברה?

 

לאחר כישלון הפגישות בדרג צבאי, בשבוע שעבר אמרו בישראל כי הפלסטינים הציבו דרישות מרחיקות לכת, בין היתר בנושא הסרת המחסומים ברחבי יהודה, שומרון והבקעה על מנת לאפשר להם תנועה חופשית. הערב הצליחו הבכירים לסכם את מה שלא סוכם בדרג הצבאי.

  

בצד הפלסטיני האשימו אז את ישראל בכישלון הפגישות. מפקד הביטחון הלאומי הפלסטיני בגדה, הגנרל חאג' איסמעיל, אמר כי הפגישות נכשלו שכן הצד הישראלי סירב לקיים את ההבנות בין הצדדים בסוגיית המחסומים וסירב להסרת המחסומים ולאפשר תנועה חופשית של הפלסטינים ביריחו ובדרכים המובילות אליה.

 

היום אמרו גורמים שונים כי סלע המחלוקת שעמד על הפרק היה הסרת המחסומים לכיוון ירושלים והבקעה. בישראל טענו כי בקשה זו אינה עולה על הדעת בגלל הסיכון הביטחוני הטמון בה. אולם מתחת לפני השטח גורמי ביטחון הודו כי המחלוקת לא נגעה למחסומים בלבד, אלא גם לחיכוכים ביחסי הכוחות ברשות הפלסטינית.

 

בתוך כך הובילה שרת המשפטים, ציפי לבני, מפגש ראשון של הוועדה הישראלית-פלסטינית לשחרור אסירים, שנועדה בירושלים. לבני הציגה את הקריטריונים לשחרור. בפגישה השתתפו השרים ציפי לבני, בנימין בן אליעזר, דני נווה וגדעון עזרא, וכן נציב שירות בתי הסוהר, רב גונדר יעקב גנות ומנכ"ל משרד המשפטים, אהרן אברמוביץ'.

 

מן הצד הפלסטיני הגיעו שלושה בכירים, בהם כדורה פארס והישאם עבד אל-ראזק. הצד הישראלי הגדיר את הפגישה כ"חיובית ביותר". הפלסטינים הבהירו כי שחרור האסירים הוותיקים הכלואים בישראל מהתקופה שלפני שנת 1994 עומד בראש סדר העדיפויות שלהם. כמו כן, ציינו כי הם מעוניינים בשחרורם של נערים שטרם מלאו להם 18 וכן בשחרורן של נשים הכלואות בישראל. גם נושא שחרור האסירים עם "דם על הידיים" עלה בדיון.

 

בנוסף, הפלסטינים ציינו כי הם מבקשים להפגש עם כמה מהאישים הפלסטינים הבכירים הכלואים בכלא הישראלי. שר שהשתתף בפגישה אמר ל-ynet כי הפלסטינים לא ציינו את מי מהאסירים הם רוצים לבקר. שרת המשפטים, העומדת בראש הצוות הישראלי, הציגה בפני הפלסטינים את הקריטריונים לשחרור אסירים שעליהם החליטה הממשלה בעבר. בסוף הפגישה הוחלט לקיים פגישה נוספת כנראה עוד השבוע.

 

עוד הוחלט כי מנכ"ל משרד המשפטים יהיה בקשר הדוק עם אחד הפלסטינים, על מנת למנוע נתק בין הצדדים. שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, אמר ל-ynet בתום הפגישה: "היתה פגישה מאוד קונסטרוקטיבית. שני הצדדים הבהירו את הבעיות הקשורות לנושא, ועל מה לא ניתן להתפשר בגלל הרגישויות השונות. הסברנו לפלסטינים את הרגישויות הקשורות למחבלים עם דם על הידיים". יצויין כי ישראל שחררה לאחרונה 400 אסירים פלסטינים ואמורה, על פי החלטת ממשלה, לשחרר כ-400 אסירים נוספים בעתיד.

 

הבוקר בקהיר יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, עם ראשי הפלגים הפלסטינים. מוקדם יותר פורסם כי "יו"ר הרשות החל לדבר על ויתורים כואבים" ומתכוון להציג לפלגים הפלסטינים את זכות השיבה "בצורה מציאותית" בשיחות קהיר. על פי הדיווח ב"א-שרק אל-אווסט", בכוונת יו"ר הרשות להסביר לראשי הפלגים כי לא ניתן לממש את הזכות באופן קולקטיבי, ועדיף להתמקד בסוגיות המהותיות: ירושלים, האסירים וההתנחלויות.

 

ראש הממשלה אריאל שרון, אמר בפגישה עם ראש ממשלת הולנד, יאן בלקננדה, כי "הפסקת האש עליה עמלים הפלסטינים אינה מוותרת על אופציית הטרור, והיא אינה פתרון. לכך לא נוכל להסכים".

 

לדבריו, "הסכם פוליטי עם גופים איסלאמים קיצוניים כמו החמאס והג'יהאד האיסלאמי לא יכול להביא להיעלמותם. ככל שאבו מאזן ידחה את פירוק ארגוני הטרור הוא יתקשה לעשות זאת".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
מופז. הגיע לסגור קצוות
צילום: דן בלילטי
צילום: איי פי
יוסוף. הצליחו לסכם
צילום: איי פי
מומלצים