שתף קטע נבחר

 

רשמית: יריחו עברה לפלסטינים

קציני צה"ל נעתרו לבקשת הפלסטינים וחתמו על מסמך משפטי, לפיו הועברה השליטה ביריחו לידיהם. צה"ל הכניס תיקונים קלים במסמך. בכך התאפשרה העברת השליטה הרשמית לידי הפלסטינים. מוקדם יותר סיירו בשטח קצינים ישראלים ופלסטינים. כוחות צה"ל הסירו מחסום שהוצב בדרך מרמאללה ליריחו

עכשיו זה סופי: ישראל העבירה אחר הצהריים (יום ד') את השליטה הביטחונית על יריחו לידי הפלסטינים. העברת השליטה נדחתה מעט, והתאפשרה לאחר שצה"ל חתם על המסמך המשפטי שאותו הציגו הפלסטינים בדרישה להעביר להם את האחריות הבטחונית על העיר יריחו.

 

צה"ל השלים בצהריים להעביר את האחריות הביטחונית לידי הפלסטינים, אך אז הציגו הפלסטינים מסמך משפטי, בדרישה שאלו יחתמו עליו. לאחר פגישה בין מפקד חטיבת הבקעה, אלוף-משנה מוטי אלמוז ומקבילו הפלסטיני. לאחר תיקונים קטנים במסמך, חתם הצבא. קצינים ישראלים ופלסטינים יצאו מוקדם יותר לסיור משותף בשטח.


מעבירים את שרביט הפיקוד (צילום: איי.אף.פי)

 

כוחות צה"ל הסירו מחסום שהוצב בדרך מרמאללה ליריחו. בצד הפלסטיני מתחו ביקורת קשה על ההנהגה בטענה כי מיהרו להגיע להסכם ולמעשה הערים נמצאות בכתר ובשטח אין שינוי משמעותי.

 

אמש, בצל המחלוקת על שחרור משלחי רוצחי זאבי, נועדו מפקד חטיבת הבקעה, אלוף-משנה מרדכי אלמוז ועמיתו הפלסטיני, מפקד החטיבה באזור יריחו, והגיעו לסיכום עקרוני על העברת העיר לשליטה פלסטינית.

 

בהתאם לסיכומים עליהם הוחלט שלשום, בפגישתו של שר הביטחון שאול מופז עם שר הפנים הפלסטיני נאסר יוסף, הוסכם כי כביש 90 יישאר באחריות ביטחונית ישראלית. זאת למרות שהפלסטינים דרשו כי קטע הכביש שעובר דרך הכפר עוג'ה יעבור לאחריותם.

 

עם זאת הוחלט כי במקרים של הפרות סדר בכפר עוג'ה יטפלו הפלסטינים. בנושא המחסומים הוסכם כי כולם יישארו במקומם למעט המחסום המערבי, שיוזז על מנת לאפשר לפלסטינים גישה מיריחו לרמאללה. 

 

בפגישה סוכם עוד כי עשרים מבוקשים פלסטינים המתגוררים ביריחו יפורקו מנשקם ובעוד כחודש, לאחר שהפלסטינים יחלו במימוש מלא של האחריות הביטחונית על העיר, תיערך פגישה נוספת בין האישים על-מנת לשקול בקשות נוספות שיעלו הפלסטינים.

 

בפגישה בין מופז ונאסר סוכם גם כי השליטה הביטחונית על טול כרם תעבור לפלסטינים בתחילה השבוע הבא ולאחריה תועבר השליטה ככל הנראה גם על קלקיליה.

 

ביקורת על יוסף: כלום לא השתנה

 

אולם בצד הפלסטיני לא ממהרים לחגוג. בכירים פלסטינים תקפו את שר הפנים הפלסטיני נאסר יוסף על כך שהסכים לקבל את יריחו מבלי שצה"ל יפנה ויסיר את כל המחסומים שמסביבה. מקורות ביטחוניים פלסטיניים טוענים כי למעט מחסום אחד לא משמעותי, ישארו רוב המחסומים המכתרים את העיר על כנם, בעיקר המחסום שמחבר את יריחו לירושלים ורמאללה.

 

מקור ביטחוני פלסטיני אמר כי יוסף והצמרת הפלסטינית רצו הסכם בכל מחיר, וכי התנאים בשטח זהים לאלה שגרמו לפיצוץ שתי פגישות ביטחוניות בשבוע שעבר. "אם זוהי העיר שאנו מקבלים מדוע היינו צריכים לחכות את כל השבוע האחרון", אמר המקור.

 

לדבריו המודל של יריחו עלול להוות תקדים ודוגמה שליליים להמשך המגעים מול ישראל. "כל המדיניות הנוכחית שלנו התבססה הפעם על ניסיון להביא שינוי באופי הנסיגות הישראליות, ושהן תלוונה בהסרת מחסומים כך שהעיר שממנה יצא הצבא לא תמשיך להיות מכותרת. איננו מעוניינים עוד בשליטה במרכזי ערים כאשר מסביב לערים האלה צה"ל ממשיך בפעילות הרגילה, עם המחסומים והבידוקים. האוכלוסייה לא רואה כל שינוי".

 

בתוך כך, אולם ללא קשר ישיר למחלוקת הפנים-פלסטינית על יריחו, הודיע שר הפנים יוסף על העברתם מתפקידם של מפקדי ארבע אזורים פלסטינים. בנוסף למפקד אזור יריחו אחמד עיד הודחו מתפקידם מפקד הכוחות בבית לחם, ברמאללה ובסלפית שבשומרון. קצינים צעירים ובעלי דרגות נמוכות יותר מילאו את מקומם של הארבעה.

 

תקופת מבחן לפלסטינים

 

עם העברת האחריות הביטחונית על יריחו מתחילה תקופת מבחן רגישה ומורכבת בה תבחן מערכת הביטחון הישראלית את הפלסטינים בדקדקנות. הפלסטינים טענו כל הזמן כי לא יוכלו לממש את התחייבויותיהם לפירוק תשתיות טרור ולפעולה אקטיבית מול ארגוני הטרור, משום שהאחריות הביטחונית הייתה של ישראל. כעת, משהועברה האחריות הביטחונית, מצפים בישראל לפעילות יזומה של הפלסטינים נגד ארגוני הטרור ולתוצאות בשטח. בישראל אמרו כי לדבר תהיה השפעה ישירה על המשך תהליך העברת הערים הפלסטיניות בגדה לידי הרשות.

 

ואולם סימן מבשר רעות הגיע עוד אתמול, כשבמקביל לפגישות התיאום נפצע הולך רגל תושב קריית ארבע באורח קל עד בינוני בפיגוע ירי בציר שבין קריית ארבע לחברון (סמטת ארז). כוחות צבא הוזעקו למקום. הכוחות החלו בסריקות אחר היורים והאיש שפונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים "הדסה" עין-כרם.

 

שיחות קהיר: בינתיים אין הסכמה

 

בקהיר, מנגד, הסתיים סבב המפגשים הראשון בין הפלגים הפלסטינים. המפגשים עסקו בסדר היום של הדיאלוג והדובר העיקרי בו היה מפקד המודיעין המצרי, השר עומר סולימאן, ששם דגש על הצורך להגיע להסכם הודנה לקראת תוכנית ההתנתקות הישראלית מהרצועה.

 

סולימאן קרא לפלגים להגיע להסכם עם מחוייבות, כדי שניתן יהיה להצליח במגעים מול ישראל. גם יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), הדגיש את חשיבות הסכם הפסקת האש ואמר כי הרגיעה שעליה הכריזו הפלגים הפלסטינים ושאותה הם מיישמים בפועל הביאה לתמיכה גדולה של הקהילה הבינלאומית בפלסטינים לתמיכה בדרישותיהם והביאה לכך שמתנהל מו"מ רציני עם ישראל לגבי הנסיגה מן הערים הפלסטיניות ולגבי סוגיות נוספות, בהן סוגיית אסירים.

 

כמעט כל הפלגים, ובראשם החמאס והג'יהאד האיסלאמי, שבו על עמדתם לפיה גם בסבב הנוכחים הם אינם מתכוונים לתת לישראל "הודנה בחינם". סולימאן קרא לפלסטינים להתאחד, ללכד את שורותיהם ולבנות מחדש את הבית הפלסטיני ברמה הביטחונית והפוליטית.

 

הדיאלוג בין הפלגים והרשות הפלסטינית נסב בעיקר סביב נייר עבודה שאותו מכינה מצרים ושבמרכזו הסכם הפסקת אש ארוך טווח. בסבב הנוכחי משתתפים 13 פלגים פלסטינים. החשובים ביניהם הם הפתח, החמאס, הג'יהאד האיסלאמי, החזית העממית, והחזית הדמוקרטית. כמעט כל הארגונים החשובים מיוצגים באמצעות מנהיגיהם.


פורסם לראשונה 15/03/2005 21:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השוטרים הפלסטינים חוזרים לשטח
צילום: רויטרס
צילום: דן בלילטי
מופז. סיכם על ההעברה
צילום: דן בלילטי
צילום: עטא עוויסאת
הכלא ביריחו. רוצחי זאבי ישוחררו?
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי אף פי
אבו מאזן עם מופז
צילום: איי אף פי
מומלצים