שתף קטע נבחר

"בגלל ההתנתקות צה"ל לוקח לנו אדמות"

כך טוענים אנשי קיבוץ נירים. התושבים, שמתכוננים לפנות בנושא לבית המשפט, מנסים למנוע הפקעת חלק מאדמותיהם לטובת הקמת בסיס צבאי. לטענתם, "הגידולים החקלאיים מהם אנו מתפרנסים ייפגעו". ממנהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "נותרה רק שאלת הפיצוי הכספי"

תושבי קיבוץ נירים יעתרו הבוקר (יום ד') לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, זאת על-מנת למנוע הפקעת 700 דונם מאדמות הקיבוץ להקמת בסיס צבאי שיוקדש לביצוע תוכנית ההתנתקות. רכז המשק, הורציו ויניצקי, טען שמדובר בפגיעה ברכושם של תושבי הקיבוץ, שמגדלים בשדות אלה חמניות, בוטנים ותפוחי אדמה מהם מתפרנס המשק.


הפרשה החלה לפני חודשים ספורים, כאשר צה"ל בחן חלופות להקמת בסיסיו לקראת ההתנתקות ולאחריה. אחד האתרים שנבחרו היה בשדות קיבוץ נירים, הנמצא קילומטר אחד ממזרח לגדר רצועת עזה. השטח בן 700 הדונמים נושק לרצועה ומשמש היום לגידולי חקלאות.


מנהל מקרקעי ישראל פנה למזכירות הקיבוץ וניהל משא ומתן על החזרת האדמות, המוחכרות למשק ל-49 שנים. מו"מ זה לא הסתיים, ואתמול בבוקר הגיע מכתב ממנהל מקרקעי ישראל למזכירות המשק בו נתבע הקיבוץ להעביר לאלתר את האדמות לידי המדינה. על-פי מכתב זה יעלו דחפורים כבר היום על השטח כדי להכשירו להעברת בסיסי צה"ל למקום.


"היינו אמורים לקבל הודעה מוקדמת של 30 יום, כך קובע החוק, אך הדבר לא נעשה", אמר ויניצקי. "השדות האלה משמשים אותנו להכנסות ולקיום שוטף. אין לנו הכנסות ממקורות אחרים. כבר 56 שנים אנו מעבדים את השטחים האלה. הנזק הכספי הממוצע הוא כ-1,000 שקל לדונם לשנה אבל בינתיים אין מי שיפצה אותנו".


לדבריו, "התושבים בקיבוץ, הקיים מאז 1949, מרגישים פגועים מאוד. עד 1967 הם היו ישוב עימות לכל דבר, וכך יהיה גם  לאחר ההתנתקות. אנו תומכים במדיניות הממשלה לצאת מעזה, אבל יש לנו חששות כבדים. לא ייתכן שיפגעו בנו בצורה כזאת. אנו סמוכים ובטוחים שגם במנהל מקרקעי ישראל וגם במשרד הביטחון יימצא השכל הישר וישבו איתנו ויסגרו את העניין לטובת כל הצדדים".


ממנהל מקרקעי ישראל נמסר כי מזה מספר חודשים מתקיים מו"מ בין משרד הביטחון לקיבוץ ולארגון. הקיבוץ ידע שב-15 במארס עליו לפנות את השטח וכי הלו"ז אינו גמיש מסיבות מובנות. לפני כשבוע, לבקשת הקיבוץ, הוחלף איתור הקרקע אשר נועד להקמת המחנה ונותרה פתוחה רק שאלת הפיצוי הכספי.


עוד נמסר ממנהל מקרקעי ישראל שלקיבוץ נירים יש שטחים מעבר לשטחי המשבצת המוגדרים להם בגודל של כ-10,000 דונם. שטחים אלה ניתנו למשק למטרות עיבוד עונתי בלבד. דוברת המנהל, אורטל צבר, מסרה ל-ynet שהמנהל יקצה לטובת ההתנתקות כ-12,000 דונמים בסך הכל, אשר ישמשו להקמת מחנות צבאיים ולסלילת צירי תעבורה.


ממשרד הבטחון נמסר כי "גורמים במשרד הביטחון וצה"ל נפגשו לאורך תקופה עם קיבוץ נירים במטרה להגיע להסכמות.

דיונים אלו מתקיימים גם היום מתוך כוונה להגיע לפתרון מוסכם על גובה הפיצויים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השטחים יופקעו (אילוסטרציה)
צילום: לע"מ
מומלצים