שתף קטע נבחר

 

אין כסף להסדרת מעמד ילדי העובדים הזרים

ועדת השרים לענייני מינהל האוכלוסין התפזרה מבלי לקבל החלטה, בנוגע להצעה שעמדה על הפרק: להעניק מעמד של תושבות קבע לילדי העובדים הזרים שעומדים בקריטריונים מסויימים. משרד האוצר הודיע שההצעה יקרה מדי ותעלה עשרות מיליוני שקלים. גם משרד התמ"ת מתנגד. מוקד הסיוע לעובדים: "מצער ביותר שאפילו הסדר בלתי מספק ובעייתי זה לא התקבל"

ילדי העובדים הזרים הממתינים כבר מספר שנים להסדר מעמדם בישראל, ייאלצו, ככל הנראה, להמתין לפחות עוד מספר ימים. הבוקר (ד') בדיון שהתקיים בוועדת השרים לענייני מנהל האוכלוסין, החליטו נציגי הוועדה להתפזר מבלי להכריע בעניינם. אנשי משרד האוצר התנגדו להצעה להסדיר את מעמדם של ילדי העובדים הזרים, בשל עלותה.

 

הדיון עסק בהצעתו של שר הפנים, אופיר פז-פינס להעניק מעמד של תושבות קבע לילדי עובדים זרים השוהים בישראל על פי קריטריונים מסויימים. שרי האוצר והתמ"ת נעדרו מהדיון, אולם נציגיהם בוועדה הביעו התנגדות נחרצת להצעתו של שר הפנים.

 

לדברי נציגי התמ"ת, להצעה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על נושא הענקת מעמד תושבות לנתינים זרים השוהים בישראל, ויהיה קשה מאוד להגן בבית המשפט על עמדת המדינה לפיה לא יינתן מעמד זהה גם לילדי פלסטינים אשר נולדו בישראל והוריהם הגיעו ארצה לעבודה. זאת למרות שהצעת שר הפנים פותרת בעיה זו.

 

נציגי משרד האוצר התנגדו להצעה. לדבריהם עלות יישומה גבוהה מאוד, ותגיע לעשרות מיליוני שקלים לפחות. הענקת מעמד חוקי לילדי העובדים תחייב תשלומי ביטוח לאומי גבוהים והסדרים כספיים נוספים שהמדינה אינה יכולה להתמודד איתם.

 

נציגי משרד התעשייה והמסחר סבורים כי אם תאושר הצעת שר הפנים יגישו ארגוני זכויות אזרח וארגונים פלסטינים עתירות לבג"ץ בהן יטענו כי הסדר המעמד שקבע השר מפלה מבחינה גזענית בין ילד לילד.

 

כמו כן טענו נציגי התמ"ת, כי קבלת הצעתו של פינס תעודד אזרחים רבים ממדינות מצוקה להגיע לישראל צורך עבודה מתוך תקווה שיקימו כאן משפחות וילדיהם יזכו גם הם למעמד חוקי.

 

זאת למרות שהצעתו של פינס שוללת אפשרות זו, כיוון שנקבעו בה קריטריונים ברורים להענקת מעמד המתייחס אך ורק לילדים שכבר שוהים בארץ, ולא מתייחסת לילדים שיגיעו אליה בעתיד.

 

ממשרד התמ"ת נמסר: "ממשלת ישראל קבעה מדיניות מחמירה בכל הקשור לכניסת עובדים זרים והרחקתם מישראל של שוהים בלתי חוקיים. להערכת משרד התמ"ת, מדיניות זו נושאת פירות מבורכים ובין השאר תרמה לכך שאלפי ישראלים חזרו למעגל העבודה.

 

"הצעת ההחלטה בנושא הסדר שעה למתן מעמד לילדי שוהים בלתי חוקיים, הוריהם ואחיהם הנמצאים בישראל מהווה לדעת משרד התמ"ת נסיגה מהנחישות שהפגינה הממשלה עד כה והיא תביא להסדרת השארותם בארץ של אלפי שוהים בלתי חוקיים.

 

שר הפנים הודיע כי יפעל להרחבת בסיס ההסכמות בנושא זה, ולפיכך משרד התמ"ת לא ייתן פומבי לעמדתו מעבר לאמור לעיל עד שיסתיימו המגעים עם משרד הפנים".

 

לעומתם, השר מתן וילנאי (עבודה) הביע תמיכה בהצעה, אך פינס החליט לדחות את ההכרעה בשל היעדרותם של נציגי התמ"ת והאוצר ובשל העובדה כי היועץ המשפטי לממשלה לא היה נוכח בישיבה.

 

אכזבה בקרב ארגוני הזכויות

 

יואב ליס מהאגודה לזכויות האזרח הביע אכזבה מדחיית הדיון. לדבריו, האגודה עתרה לבג"ץ בדרישה להענקת מעמד חוקי לילדיהם של מהגרי עבודה.

 

"התנגדותם המפתיעה של האוצר והתמ"ת להסדר שהציע שר הפנים תמוהה ומקוממת. על ישראל למצוא פיתרון הומאני כולל לבעייתם הכאובה של הילדים ובני משפחותיהם, שקשרו את גורלם בגורל המדינה".

 

המוקד לסיוע לעובדים זרים מתח אף הוא ביקורת על התנהלות חברי ועדת השרים: "ההסדר שהוצע על ידי שר הפנים עשוי היה לפתור את בעייתם של פחות מ-300 מתוך 1,000 ילדי מהגרי העבודה שלומדים בבתי ספר בישראל.

 

"קבלתו של ההסדר היתה מעודדת את גירושם המיידי של 700 התלמידים הזרים האחרים מהארץ. עם זאת, מצער ביותר שאף הסדר בלתי מספק ובעייתי זה לא התקבל על ידי חברי ועדת השרים. לא ברור לנו כיצד חושבים החברים הנכבדים בוועדה לפתור את בעייתם של כל אותם ילדים שנולדו כאן, גדלו כאן וחשים עצמם ישראלים לכל דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
ילדי עובדים שגורשו (ארכיון)
צילום: דודו בכר
צילום: מאיר פרטוש
פינס. דחה את ההצבעה
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים