שתף קטע נבחר

ילדים, היום נלמד על "שתי גדות לירדן"

אחרי יום הרצל ויום זאבי הגיע גם יום ז'בוטינסקי. המטרה: להנחיל לדורות את מורשתו של מנהיג התנועה הרוויזיוניסטית, שהקדיש את חייו להקמת המדינה היהודית בארץ ישראל. היום עברה הצעת החוק בקריאה שלישית

אינפלציה של הצעות חוק להנצחת אישי ציבור: הכנסת אישרה אחר הצהריים (יום ד') בקריאה שנייה ושלישית את חוק ז'בוטינסקי. זאת לאחר שאושרו בעבר חוק הרצל וחוק רחבעם זאבי.

 

מטרת החוק היא "להנחיל לדורות את חזונו, מורשתו ופועלו של זאב ז'בוטינסקי, לציין את זכרו ולהביא לחינוך הדורות הבאים ולעיצוב מדינת ישראל, יעדיה ודמותה בהתאם לחזונו הציוני".

 

ח"כ רוני בר-און (ליכוד), יוזם החוק, הסביר: "ז'בוטינסקי היה מדור הנפילים של אבות הציונות והקדיש את חייו להקמת המדינה היהודית בארץ ישראל. הוא הטביע את חותמו על הציונות ועל דמותה של המדינה ברוח משנתו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל.

 

"תורתו של ז'בוטינסקי הניחה את התשתית למדינה ליברלית, מודרנית הנשענת על ערכי הדמוקרטיה, על דאגה לזולת ולמיעוטים בפרט. הצעת החוק נועדה לקרב את הנוער והציבור בכללותו לערכי הציונות כחלק מתהליך הקניית המורשת הציונית והנצחת זכרם ומורשתם של מנהיגי הציונות".

 

על-פי החוק, המטרות ייושמו בעזרת "יום זאב ז'בוטינסקי", שיצויין אחת לשנה, ובפעילויות חינוכיות במוסדות מדינה, בצה"ל ובבתי ספר, מלגות לתלמידים ותמיכות למוסדות ציבור הפועלים להגשמת מטרות החוק. לשם כך סוכם על הקמת מועצה ציבורית שתתכנן, תייעץ ותמליץ לראש הממשלה בנוגע ליישום החוק ולביצועו.

 

הצעת החוק מבוססת על חוק שהתקבל לאחרונה להנצחת זכרו של הרצל, חוק אשר מסמל את ההכרה והערכה של המדינה לאבות הציונות. 

 

ז'בוטינסקי (1880 - 1940), הוגה דעות ציוני, סופר ועיתונאי, היה מנהיגה ומייסדה של התנועה הרוויזיוניסטית. בימי הפוגרומים ביהודי רוסיה (מ-1903) היה מפעילי ההגנה העצמית באודסה. פעילות זו קירבה אותו לרעיון הציוני, ועד מהרה התבלט כאחד מאישיה המרכזיים של הציונות ברוסיה.

 

ז'בוטינסקי פעל עם טרומפלדור להקמת "גדוד נהגי הפרדות" הארצישראלי, ייסד והנהיג את תנועת הנוער בית"ר. ב-1925 יזם את הקמת מפלגת הציונים הרוויזיוניסטים (הצה"ר) והטביע את חותמו במצע המדיני והרעיוני שלה. היה מאבות האקטיביזם הציוני, והשפיע רבות על חזונן הפוליטי של מפלגות הימין בישראל לדורותיהן; במיוחד, מפלגת חירות ראתה עצמה כממשיכת דרכו.

 

הוא טבע את הסיסמה המפורסמת "שתי גדות לירדן: זו שלנו, זו גם כן." דמותו הציבורית של ז'בוטינסקי היתה יוצאת דופן ורבת גוונים: איש רוח מחונן, מנהיג לוחמני ונואם כריזמטי, נערץ על אנשיו ומעורר שנאה יוקדת באויביו. בצד פעילותו הפוליטית המשיך כל ימיו בכתיבתו הספרותית והעיתונאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ז'בוטינסקי. יום זיכרון
צילום: לע"מ
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
בראון. הקניית המורשת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים