שתף קטע נבחר

חשיפה: אתיופים לא יכולים להירשם לנישואין

זה אמור להיות היום המאושר ביותר בחייו של גדי מנתיבות: בשבוע הבא הוא צפוי להתחתן עם בחירת לבו, בוסנה. אולם ל-ynet נודע: הרב היחיד שהוסמך להוציא תעודות נישואין לבני העדה שובת כבר חודש וחצי במחאה על מחסור בתקציב וכוח אדם. הרב הדנה: "יש מאה וחמישה אלף עולים מאתיופיה ואני צריך לתת תשובה לכולם. כתבתי לראש הממשלה, לכל מי שצריך. אבל יש לי כבר שערות לבנות". ומה יעשו בני העדה שמבקשים להתחתן? למאיר שפיגלר, האחראי על שירותי הדת במשרד ראש הממשלה אין תשובה

"אנחנו לא מתייאשים. אנחנו מחזיקים אצבעות, ומקווים שאולי נקבל אישור ביום החתונה. בינתיים, עוד לא אמרנו שום דבר – לא להורים, וגם לא לאורחים", כך אומר גדי, בן 25 תלמיד ישיבת הסדר בנתיבות שאמור להתחתן ביום חמישי הבא עם בחירת לבו בוסנה. אולם כרגע, אין אפשרות לקיים את החתונה בשל העדר תעודת נישואין רשמית.

 

לא פחות מ-2,800 אורחים כבר קיבלו הזמנות לחתונה של גדי ובוסנה, אך אישור הנישואין נראה היום (ה') רחוק מתמיד, כי הרב היחיד בארץ שמוסמך לתת אישורי נישואין לבני העדה האתיופית, אליה משתייכים גדי ובוסנה – שובת מזה חודש וחצי, במחאה על מחסור בתקציב ובכוח אדם.

 

גדי, שעלה לארץ במבצע שלמה ב-1991, סיפר ל-ynet: "שלחנו הזמנות, יש צלם, יש תקליטן, ארגנו רשימת אנשים לשבת חתן, קנינו הכל – חליפה, בגדים שכרתי דירה והבאתי אליה רהיטים. לבוסנה כבר יש שמלה, ועכשיו אני לא יודע איך לאכול את עצמי. ההורים שלי בכלל לא יודעים מזה, אני לא יודע איך לספר להם שאנחנו עושים את כל ההכנות האלה לחינם, שאני יהודי בישראל ולא יכול להתחתן".

 

"רק הרב הדנה יכול"

 

גדי אינו היחיד שנתקל בבעיה – למעשה, הרב יוסף הדנה הוא "הרב הראשי" של קהילת יהודי אתיופיה בישראל, והוא מהווה עבורם את הסמכות העליונה בכל הקשור למתן שירותי דת. הרב הדנה הוא היחיד שקיבל אישור מהרבנות הראשית לרשום נישואין לבני העדה.

 

לרב משרדים ביפו ובירושלים, וצעירים אתיופים רבים צובאים עליהם בבקשה להירשם לנישואין. הרב פועל כיום ללא תקן מאז פירוק משרד הדתות והרב הראשי מצגר פנה בעניין למנכ"ל משרד ראש הממשלה.

 

הרב דוד אסולין, ראש ישיבת ההסדר בנתיבות בה לומד גדי, ומי שאמור לערוך את חופתם של גדי ובוסנה ביום חמישי הבא, מסביר כי לרב הדנה סמכות בלעדית: "רק אצל הרב הדנה נרשמים אתיופים לנישואים. הוא בודק שאכן מדובר באנשי העדה האתיופית, ביהודים. ובנוסף, אצל האתיופים יש נוהג שלא מחתנים בני משפחה אלא בתוך חמישה עד שבעה דורות, וגם את זה הרב הדנה בודק. למיטב הבנתי, הוא עובד ללא תנאים בכלל וכל יהודי אתיופיה עוברים דרכו. סיפרו לי שמחכים שעות בתור בכניסה למשרד שלו, ברחוב. בינתיים אין לגדי פתרון, ואנחנו מקווים שיהיה כי במצב הנוכחי אי אפשר לחתן אותו".

 

גדי מספר על התהליך: "הלכתי למועצה הדתית ופתחתי תיק נישואין לפני יותר מחודש. אמרו לי שממתינים לאישור של הרב הדנה. מאז אני מנסה להשיג אותו, דרך הנייד שלו ודרך המשרד. אבל הוא לא עונה, ויום יום אני רודף אחריו. זה בלתי-נסבל, זו עוגמת נפש קשה מאוד. הייתי שלוש פעמים במשרד שלו והוא לא היה. מצאתי את המזכירה שאמרה לי שהרב שובת, וגם יש פתק שאומר שאין מענה לטלפונים ואין קבלת קהל. ישראלי שהולך למועצה דתית, לא צריך לעבור את מה שאני עובר".

 

ואכן, היום הצלחנו להשיג את הרב הדנה שאישר לנו כי הוא שובת, אף-על-פי שישנם מקרים שבהם הוא מטפל כי הוא מבין את מצוקת האנשים. "לצערי, אני עובד עם עוד פקידה אחת. מעל מאה אלף עולים מאתיופיה מפוזרים בכל הארץ, ואני צריך לתת תשובה לכולם: רישום נישואים וכל בעיה אחרת. אני מקבל עשרות פניות ביום, במשרד שלי עומדים אנשים בחוץ כי יש שני חדרים ואין מקום. עכשיו עברתי למשרד חדש, שרק השבוע נפתח, אבל עד היום המשרד היה מאוד מוזנח ובלי תנאים מינימליים".

 

אבל הבעיה האמיתית של הרב הדנה אינה במשרד מרווח או לא מרווח, אלא – הבעיה נעוצה בעובדה שהוא מופקד לבדו על כל העדה האתיופית בארץ: "אי אפשר לתת תשובה לכל פונה ולכל מי שצריך אותי. בנוסף, הרב הראשי של יהודי אתיופיה צריך להסתובב בארץ, ולבוא בדברים עם כל אדם ולא רק לשבת במשרד ולפתור בעיות. באים אלי אפילו מאילת, וזה לא יכול להיות ככה. במדינה מתוקנת, ובחברה מתוקנת זה לא יכול להיות. אני לא מספיק, אני פשוט לא עומד בעומס".

 

גדי דווקא מבין ללבו של הרב השובת: "אני הבנתי שהוא שובת בגלל בעיות תקציב וכוח אדם. אני מבין אותו ולא כועס. אמנם זה כואב לי, אבל בן אדם אחד לא יכול ולא צריך לטפל בכל-כך הרבה אנשים. אני מבין אותו, למרות שזה פוגע בי".

 

"כתבתי לכולם, יש לי כבר שערות לבנות"

 

הרב הדנה מספר ל-ynet כי הודיע לגורמים הרלבנטיים על כוונתו לשבות בטרם החל את השביתה, וכבר פנה עם הבעיה לגורמים המוסמכים, אך לא נענה למעט בעיית המשרד, שכאמור, נפתרה. "אני פניתי עם העניין הזה למשרד ראש הממשלה והודעתי לפני שיצאתי לשביתה. הם אומרים שהם מטפלים, אבל לי כבר יש שערות לבנות. אני רוצה לראות בפועל שהציבור שעליו אני מופקד יקבל את המינימום. כתבתי לרה"מ, לסמנכ"לית האחראית, לכל מי שצריך. ענו לי שקיבלו את המכתב, ושהדבר מטופל. אני רוצה לראות תוצאות, יש לי קהל גדול ואני רוצה לטפל בבעיות שלהם אבל לא יכול".

 

לדברי הרב הדנה הרבנות הראשית תומכת בו ומעניקה לו גיבוי מלא. "אני חושב שחבל. האתיופים הם עדה שקטה שבאמת רוצה להשתלב, ומשתדלת לעשות זאת באמצעים שיש לה. הדבר הזה פשוט מכשיל את הקליטה שלה ואת התקוות של הנוער".

 

מאיר שפיגלר, האחראי על שירותי הדת במשרד רה"מ, מיהר היום לטפל בבעיה של גדי, בעקבות פניית ynet בנושא, אבל, גדי מסרב לקבל את העזרה. "אם הצליחו להשתיק אותי, זה לא פתרון. מדובר בנושא שנוגע להרבה הרבה אחרים שמתרוצצים בלי לקבל תשובה", מתעקש גדי.

 

מאיר שפיגלר אומר כי "הרב הדנה ממורמר על כך שלא נמצא סידור קבוע לו ולצוות עוזריו שמטפלים בכל הסוגיות שקשורות להכרה ביהדות עולי אתיופיה, בדיקת זכאותם לנישואים ובסופו של עניין – גם עריכת טקסי הנישואין שלהם. במסגרת הרפורמה שאמורה להיות בעתיד הקרוב מאוד בשירותי הדת, ניתן דגש לכל הסוגיות הקשורות לקהילה האתיופית, ובכלל זה לרב הדנה ולאמצעים שבעזרתם יוכל לספק שירותים לאתיופים בצורה סבירה וראויה".

 

הרב הדנה אומר בתגובה: "הוא אומר לי את זה והוא כבר אמר לי את זה, אבל לא קורה כלום. רק העבירו אותי למשרד אחר. ושוב – אם אין כוח אדם, לא עשינו כלום. אני לא חושב שיש התייחסות לנושא הזה. יש התעלמות טוטאלית מצד המוסדות והגורמים הרלבנטיים".

 

לשפיגלר אין תשובה 

 

ואכן, מאיר שפיגלר מתקשה היום לתת תשובה כיצד אמורים אתיופים שאינם פונים לכלי תקשורת ואינם מסוגלים להגיע אליו ולגרום להנחתת הוראה מלמעלה – להתחתן. "הרב הדנה התבקש שלא לנקוט בעיצומים או בשביתות, ולשרת נאמנה את הקהילה האתיופית. זאת משום שהמערכת פועלת באופן כנה להסדיר את הסוגיות הבעייתיות שעימן הוא מתמודד. לעניין טענתו שאינו יכול לטפל בקהילה במצבו ובתקציב שיש לו, אזי כל הנקודות הללו נפתרו. היום או שבוע הבא הוא אמור לעבור למקום מסודר במרכז תל אביב, גם לטענתו למתן השירותים ופעילותו. כך לגבי כוח האדם, ומבחינה תקציבית אין לו מניעה לספק שירותים. הדרישה שלו היא לעניין הסדרת הסטטוס שלו ומעמדו, וסוגיה זאת תמצא את פתרונה במסגרת שצוינה לעיל".

 

לשאלה, מה אמורים לעשות כרגע אתיופים שרוצים להתחתן, כמו גדי ובוסנה, ואינם מצליחים להשיג את הרב הדנה השובת, אומר שפיגלר: "אני אפנה שוב לרב הדנה ואוודא שניתן יהיה להשיגו, ושהוא יטפל בכל הפניות".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
גם האתיופים רוצים להתחתן
צילום: גבי מנשה
צילום: סי די בנק
"יש לי חליפה, לבוסנה יש כבר שימלה"
צילום: סי די בנק
צילום: קומפיוטרגרד
מאיר שפיגלר. תהיה רפורמה
צילום: קומפיוטרגרד
מומלצים