שתף קטע נבחר

הפשיטה: נעצרו 8 עובדי "תעשיות אלקטרוכימיות"

כוחות גדולים של משטרה סייעו לאנשי האגף לחומרים מסוכנים במשרד לאיכות הסביבה לפשוט על מפעל "תעשיות אלקטרוכיומיות" בעכו, במטרה לרוקן אותו מהחומרים המסוכנים. שמונה עובדים נעצרו לאחר שמנעו כניסת משאית שאמורה לסייע בפינוי החומרים. העובדים: "לא נזוז מכאן". בעבר איימו העובדים לפוצץ את עצמם עם החומרים, אם ינסו להוציאם

אנשי האגף לחומרים מסוכנים במשרד לאיכות הסביבה, בסיוע כוחות משטרה גדולים, החלו הבוקר (א') להוציא את החומרים המסוכנים הנמצאים במפעל תעשיות אלקטרוכיומיות בעכו. שמונה עובדים במפעל נעצרו לאחר שסרבו לאפשר את כניסתה למפעל של משאית ועליה בלוני חנקן, שאמורה היתה לסייע בפינוי החומרים. 

 

לטענת המפגינים, השוטרים הפעילו נגדם כוח ובמקרה אחד אף פגעו באחד מהם. במשטרה טוענים כי "השוטרים נהגו באיפוק ולא פגעו במפגינים".

 

עובדי המפעל איימו בעבר לפוצץ את עצמם יחד עם החומרים, אם כוחות משטרה ינסו לרוקן את המפעל מתכולתו.  

 

אנשי המשרד לאיכות הסביבה והמשטרה החלו להיערך לפשיטה בשעה 4:45. מיד עם פינוי נציגי העובדים, התפרשו בשטח המפעל אנשי האגף לטיפול בחומרים מסוכנים, בליווי המשטרה הירוקה ומאבטחים והחלו בהיערכות לפינוי החומרים המסוכנים הנמצאים במקום.

 

נכון להיום, נותרו בשטח המפעל כ-250 טון של חומר מסוג VCM המשמש כחומר גלם בתעשיית ה- PVC. החומר הינו דליק, רעיל ועלול להתפוצץ.

 

"רוצים להעביר את החומרים לטורקיה"

 

סמנכ"ל תעשיות במשרד לאיכות הסביבה, ד"ר יוסי ענבר, המנהל את המבצע מטעם המשרד, סיפר כי לא הייתה בידיהם ברירה אלא לנהל את המבצע באישון ליל כפי שנוהל, מכיוון שידעו כי הפועלים המצויים בפנים לא יאפשרו להם לפנות את החומר. "אנחנו לא אלו שאמורים לנהל איתם את המשא-ומתן, ואני מניח שמי שידאג לפועלים בעתיד הם אותם גופים שדאגו להם עד כה".

 

ד"ר ענבר אמר כי המבצע החל "ללא הפעלת כוח", כדי שיוכלו לבצע את אשר הוטל עליהם בצו בית-המשפט. "בתוך המפעל יש חומר שנקרא VCM. זהו חומר גלם לתעשיות PVC. מדובר בחומר שיכול להתפוצץ, מסרטן ומאחר והמערכות במפעל כושלות, חייבים לפנות אותו לפני שיקרה פה אסון. בימים אלו, נמצא קונה לחומר. מדובר בחברה טורקית שמבקשת לרכוש אותו".

 

לדבריו, "כדי לפנות את החומר, נמצא במפעל צוות שמכשיר את הפינוי וחברת הנדסה שמתמחה בטיפול בחומרים הללו. הפינוי ייארך זמן, ובסופו של דבר יועבר החומר לאונייה שתעביר אותו לטורקיה".

 

המשרד לאיכות הסביבה הקים חדר פיקוד קדמי סמוך לשטח המפעל, שיפעל עד לסיום פינוי כל החומרים המסוכנים מהמפעל. במקום נמצאים כל העת כוחות הצלה.

 

חבר בוועד: לא נזוז מכאן

 

עובדים במפעל אמרו ל-ynet: "ניהלו פה מבצע כאילו הגיעו לעצור את בן-לאדן. המשרד לאיכות הסביבה לא חושב במונחים אנושיים, ומעדיפים לזרוק אותנו לכלבים".

 

לצורך המבצע, הובאו למקום עשרות משוטרי המחוז הצפוני ואנשי ימ"מ, שפשטו על המפעל באישון ליל. "הם הגיעו לכאן בשעה ארבע ושלושים בלילה, דפקו לנו על הדלת. כשפתחתי, ראיתי 15 אנשי ימ"מ, עם נשקים, סכינים ומסיכות. הם לקחו אותנו לתוך חדר, וסגרו אותנו בפנים", סיפר מרדכי בן-שטרית, אחד משבעת העובדים ששמרו על החומרים שבמפעל. "הרי אנשי המשרד לאיכות-הסביבה שמו אותנו פה, והם משלמים לנו כסף כדי שנשמור על החומרים האלה. אנחנו לא נמצאים כאן מרצוננו".

 

העובדים החליטו להישאר בכניסה למפעל, ולא לזוז משם עד שהאוצר לא ינהל משא-ומתן. "לא יכול להיות שהממשלה תקבל החלטות ולא תכבד אותן, מצער מאוד שמדינת ישראל נוהגת בעובדיה בצורה בזויה כל-כך. אפשר לחשוב שניהלו כאן הלילה מבצע נגד חיזבאללה", אמר יו"ר ההסתדרות במרחב גליל מערבי, אשר שמואלי.

 

אחד מחברי הוועד של המפעל, מוריס ברדוגו, אמר ל-ynet בהתייחסו לפשיטה: "אנחנו לא נזוז מכאן, עד שלא יבואו הגורמים הרלבנטיים ויפתחו איתנו במשא-ומתן. אם לא נמות מהחומרים המסוכנים של המפעל, העובדים כאן בסוף ימותו משיברון לב".

 

העובדים כבר החלו לפעול במישור המשפטי, במאמץ להגיש עתירה ולעצור את פינוי החומרים המסוכנים. "חשוב לנו שיבינו אותנו כהלכה. אנחנו הראשונים שמבקשים לפנות את החומרים המסוכנים מכאן, אך לא ייתכן שיעשו זאת מבלי לדאוג לגורלנו" אמר ברדוגו.

 

"אנחנו לא נאפשר את פינוי החומרים, עד שלא יגיעו לכאן הגורמים הרלבנטיים וינהלו איתנו משא-ומתן. לא יכול להיות שאחרי עשרות שנות עבודה וותק וקבלת מחלות קשות, יזרקו אותנו לכלבים. מישהו כאן צריך לתת הבטחה לגורלנו". עובדים זרמו למפעל בניסיון לחסום את הכביש והחלו ליידות אבנים.

  

"סרטן, עקרות ואשפוזים פסיכיאטריים"

 

בחודש אוקטובר 2003 אירעו מספר תאונות קשות במפעל בתקופה קצרה. המשרד לאיכות הסביבה הוציא צו סגירה למפעל, ובעקבות זאת - המפעל פשט את הרגל.

 

העובדים לא קיבלו את שכרם תקופה ארוכה וניהלו משא ומתן משפטי, שבשיאו קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה שהבעלות והאחריות על המפעל יעברו למשרד לאיכות הסביבה. למרות המאמצים, טרם הסתיימו המגעים על הפיצויים לעובדים, והם החזיקו בחומרים המסוכנים, בהם עשרות טונות של חומר נפיץ כקלף מיקוח במו"מ.

 

השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, הכריז לפני כחודשיים כי פינוי המפעל הוא משימה ממשלתית. הוא הבטיח שלאחר פינוי המפעל וטיהור הקרקע, שעליה הוקם, יוחזר המקום לציבור וישמש כחוף רחצה ואזור נופש.

 

בתחילת השנה פורסמה ב"ידיעות אחרונות" כתבת תחקיר על הנזקים הסביבתיים והבריאותיים העצומים שגרם המפעל לסביבה ולעובדים במהלך השנים.

 

מאות מעובדי המפעל חלו במחלות קשות לאחר שנחשפו במשך שנים לחומרים מסוכנים ללא הגנה, ציוד מתאים ופיקוח. מהתחקיר עלה שרבים מהעובדים עברו הרעלות חוזרות ונשנות של כספית, אבל במקום לקבל טיפול נשלחו בהוראת ההנהלה ל"איוורור" במתקן אחר במפעל, שם נחשפו לגז הרעיל VCM, המוכר כמסרטן של הכבד. לאחר תקופת צינון הוחזרו לעבודה בכספית.

 

כמו כן, עובדים שנשלחו לנקות מכלים באחד המתקנים התעלפו בשל החשיפה לגזים רעילים, ונמצאו רק אחרי שעות בקרקעית המכל בידי חבריהם. התוצאות האיומות היו: סרטן, עקרות ואשפוזים פסיכיאטריים.

 

רופא תעסוקתי שבדק את העובדים קבע אז: "לא מצאתי אפילו עובד אחד בריא". ההנהלה, מצדה, טענה כי פעלה כנדרש. 


פורסם לראשונה 27/03/2005 07:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
תעשיות אלקטרוכימיות
צילום: גיל נחושתן
מומלצים