שתף קטע נבחר

יום בכפר סבא: אומרים שהיה כאן שמח

בן גוריון עבד בטורייה, שיינפין נטע אקליפטוסים, הוכמן תיקן נעליים. הימים הראשונים של כפר סבא נחשפים בסיור בין האתרים ההיסטוריים בעיר

באיזה מקום ברשימת הטיולים המתוכננים שלכם ברחבי הארץ הייתם משבצים את כפר סבא? בטח לא בעשירייה הראשונה. דווקא השנה, במלאות 102 שנים לעיר השרונית, כפר סבא נזכרת בעברה ומציעה לציבור המטיילים סיורים משפחתיים בנבכי ההיסטוריה המקומית.

 

השם כפר סבא נזכר לראשונה אצל יוסף בן מתתיהו ובתלמוד מתואר המקום כיישוב של יהודים ושל שומרונים. ראשיתה של כפר סבא המודרנית ב-1892, אבל רק ב-1903 החלה בניית בתים למגורים. בסוף מלחמת העולם הראשונה היה היישוב בקו החזית, ובמאורעות 1921 נמלטו התושבים לפתח תקווה. אחרי שתי טראומות רצופות, ובזכות גל של מתיישבים בעלי אמצעים, הפך המקום למושבת הדרים משגשגת.

 

בימי מלחמת העצמאות היתה כפר סבא שוב בקו החזית והותקפה קשות על ידי ערביי הסביבה, כולל תושבי כפר סאבא. ב-13 במאי 1948 כבשו כוחות של חטיבת אלכסנדרוני את הכפר הערבי ב"מבצע מדינה". מאז התפתחה המושבה והיום חיים בעיר יותר מ-80 אלף תושבים.

 

תחנה 1: עתיקות מלפני 3,000 שנה

 

גולת הכותרת של הסיור ההיסטורי בכפר סבא היא התערוכה המיוחדת "עבר מקרוב - המיקרוסקופ בשירות הארכיאולוגיה", במוזיאון הארכיאולוגי בבית ספיר

 במרכז העיר. בהכנת המוצגים השתתפו היסטוריונים ובלשנים, חוקרי מקרא ובוטניקה, מומחים לקרמיקה וגיאולוגים. למבקר בתערוכה מזומנת הצצה נדירה, דרך עין המיקרוסקופ, בחפצים עתיקים מלפני 3,000 שנה. בין הממצאים: מכתבים עשויים חרס בכתב יתדות, ידית כתובה כתב עברי קדום, מטמון כלי עץ מעין גדי, פרוסות עצים עתיקים שבהם ניכרות טבעות בנות אלפי שנים, קורות עץ מארמון הורדוס, קורות ארז לבנון ממסגד אל-אקצה בירושלים, ועוד.

 

בחצר סמוכה שלושה פסיפסים גדולים שמקורם בתל רחוב שבעמק בית שאן, בבית כנסת מהתקופה הביזנטית. על רצפת הפסיפס הכתובת הארוכה ביותר שהתגלתה עד היום בארץ - 365 מילים. בנוסף לתצוגה, מוקרנת תוכנית אור-קולית ומתקיימות סדנאות של ניפוח זכוכית, יצירת פסיפס וסדנה בחומרי עץ וחרס.

 

לפני שמתחילים בסיור הרגלי במרכז העיר, כדאי להציץ באולם הראשונים בבית יד לבנים. באולם מוצגות תעודות, חותמות וכן פרוטוקולים וקטעי עיתונות השוזרים את סיפורה של המושבה כפר סבא.

 

תחנה 2: הארמון

 

בית עתיק שנשמר בצורתו המקורית, על עמודיו המגולפים, מאז נבנה

 בשנת 1920 על ידי בן ציון ושרה אהרונוביץ'. במקור זה היה בית קיץ שנבנה על גבעה וחלש על הפרדסים, אלה שנגדעו עם השנים לטובת "קניון ערים". בגינה היו וושינגטוניות ומסביב נבנתה בריכת שחייה ומגרשי טניס. עם המשבר בענף הפרדסנות בסוף שנות ה-30, חלק מהפרדסים נתרמו לעיריית כפר סבא, ובמקום הוקם בית חרושת "מיצרון" לתעשיית שימורים. בבאר ששכנה בחצר הבית הוסתר סליק של ההגנה בקיר כפול.

 

תחנה 3: בית הראשונים

 

בית הח'אן הוא בית העירייה הנוכחי, שקירותיו ידעו ימים קשים בהיסטוריה של היישוב היהודי. בנייתו בתחילת המאה ה-20 מומנה ממיסים שנגבו מבעלי הנחלאות, בעקבות תלונות של הפועלים על תנאי המחייה ביישוב. החלוץ דוד בן גוריון דווקא היה מרוצה וכתב לאביו כי "האוויר צח ובריא כאן יותר מבפתח תקווה... יש לקוות כי בקרוב תהיה פה מושבה גמורה".

 

בצורתו הראשונית המבנה הכיל שלוש אורוות, שני חדרי מגורים וחדר ששימש כמסעדה. באמצע שנות ה-20 הפך בית הראשונים לבית ספר ובשנות ה-30 שימש כתחנת נוטרים, סניף דואר ובית ועד היישוב (המבנה מצוי במרכזו של גן שיינפין, על רחוב ויצמן).

 

תחנה 4: שני אקליפטוסים

 

בחצר הח'אן נטע יצחק שיינפין, הפועל הראשון שהגיע לכפר סבא, שני

 אקליפטוסים ענקיים מרהיבים ביופיים, שמבט מקרוב על שכבות הגזעים שלהם מספר את סיפורם עתיר השנים.

 

עם מותו של שיינפין מעקיצת לימון שגרמה לו להרעלת דם ולטיפוס, הוחלט לקרוא על שמו את הגינה עם שני האקליפטוסים הסמליים שמטפסים לשמיים.

 

תחנה 5: צריף הסנדלר

 

מול בית דרויאן, שהפך לארכיון לתולדות העיר, שוכן לו צריף שנבנה על ידי העירייה ב-1958. הצריף הושכר לסנדלר יהושע הוכמן, אב לחלל צה"ל שהיה פעיל במקום עד לפני שלוש שנים. הצריף, שסביבו התקיים השוק המקומי, בנוי עץ ותכולתו המקצועית מעניקה אווירה מיוחדת. ביום הולדתו ה-95 ביקשה המשפחה לשמר את הצריף ולהופכו לחדר תצוגה שבו יסופר על מלאכת הסנדלרות בארץ ישראל הישנה.

 

תחנה 6: מסעדות לקינוח

 

קרוב מאד לאזור למקומות המתוארים כאן יש כמה אופציות קולינריות ראויות. בשדרות ירושלים - מדרחוב מטופח הנושק למוזיאון - מצאנו כמה מסעדות מעניינות, ויש עוד לא מעטות:

 

"בראון קפה", בית קפה סולידי בסגנון אירופי שמגישים בו ארוחות קלות, סלטים,

 פסטות ועוגות במחירים סבירים (לא כשר), טל' 7667526 09; "פיצה טנגו", בר-מסעדה דרום אמריקני. כל הפיצות, כמו גם האמפנדה בשר, נאפים במקום (לא כשר), טל' 7675735 09; "חירו", טאפאס בר ספרדי באווירה של מסעדה ספרדית טיפוסית עם פוסטרים של לוחמי שוורים על הקירות ומוסיקה ברזילאית (כשר). הכרמל 18, בקצה המדרחוב. טל' 7663813 09.

 

האופציה המודרכת

 

שלמה מוסמן יוביל סיורים לכל המשפחה באתרי כפר סבא (בסימן היסטוריה, רכילות, אגדות ושירה) בשבת 16 באפריל וראשון 1 במאי. יציאה ב-10:00, סיום ב-13:00. מפגש במוזיאון הארכיאולוגי, שדרות ירושלים 35. מחיר: 40 שקל ליחיד, 30 לבאים בקבוצה/משפחה. הנחות לתושבי כפר סבא. טל' 7649262 09.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בקרוב תהיה פה מושבה גמורה". כתב החלוץ בן גוריון
צילום: לע"מ
כפר סבא. מיישוב שומרוני לעיר בת יותר מ- 80 אלף תושבים
צילום: לע"מ
מומלצים