שתף קטע נבחר

שרון הזמין את המורדים ל"פגישת פיוס"

יום למחרת דחיית רעיון משאל העם ברוב גדול על ידי הכנסת, במערכת הפוליטית מחשבים את הצעדים הבאים. בימין מזהירים מהקצנה ואלימות, ובשמאל אומרים: דווקא אחרי שהמשאל נדחה, צריך לעזור למתנחלים שמעוניינים בכך לעזוב בכבוד. חיים רמון מציע בראיון עם ynet: להקים ועדת שרים ש"תצ'פר" את המתנחלים ותדאג שיקבלו יחס "יותר מאשר הוגן". בליכוד מתחילים לחשוב על איחוי הקרעים, ושרון הזמין את המורדים לפגישה

היום שאחרי. בבוקר שאחרי ההצבעה הדרמטית על חוק משאל העם בכנסת, נערכים היום (ג') במערכת הפוליטית לצעדים הבאים. בליכוד מנסים לאחות את הקרעים, בשמאל חושבים על הצעדים הדרושים ליישום ההתנתקות, ואילו בימין מזהירים מפני הקצנה של המתנחלים, שעלולים לחוש נבגדים ובודדים במערכה לאחר שחוק משאל העם נדחה ברוב גדול.

 

ראש הממשלה אריאל שרון זימן אליו לשעה 15:00 את המורדים, בניסיון להתחיל לאחות את הקרעים שנוצרו במפלגה בשל הוויכוח על ההתנתקות ועל משאל העם, ולשכנע אותם לתמוך בתקציב. בשיחות סגורות בשבועות האחרונים אמר רה"מ כי בכוונתו להיפגש עם מנהיגות המתנחלים ולפתוח איתם בדו שיח מחודש, לאחר נתק ארוך. לפני שבוע התקיימה פגישה בין רה"מ למורדים.

 

השר חיים רמון מהעבודה גילה בשיחה עם ynet כי בכוונתו לפעול להקמת ועדת שרים מיוחדת, שתטפל "באופן אישי" בקבוצות של מתנחלים ובמתנחלים בודדים, שיהיו מוכנים להתפנות מרצועת עזה ללא אלימות ויסכימו לפעול נגד ההתנתקות רק במסגרת החוק.

 

רמון אמר כי "יש הרבה מאוד בעיות והרבה צרכים, והאנשים האלה, צריך להתייחס אליהם יותר מאשר בהגינות. ועדת שרים שתטפל ישירות באנשים

יכולה לפתור הרבה בעיות, אם כי עדיין ישנן בעיות ביורוקרטיות שיש לפתור".

  

רמון הבהיר כי ועדת השרים שהוא קורא להקמתה צריכה לטפל לא רק בהיבטים הכלכליים והחומריים הקשורים לפינויים של המתנחלים, אלא גם להיבטים הפסיכולוגיים. לדבריו, "ישנן הרבה בעיות הקשורות להתנתקות, גם בפן האישי וגם ברמה הנפשית. הקמת ועדת שרים דווקא אחרי שהתברר כי המאבק הפוליטי תם, הכנסת יכולה לסייע. ההוכחה הטובה ביותר שוועדה כזו יכולה להצליח היא פעילותם של חברי הכנסת חיים אורון, רוני בריזון ובייגה שוחט בוועדת הכספים של הכנסת, שפעלו לעמן הגדלת הפיצויים למתפנים".

 

חבר הכנסת מיכאל רצון, מראשי המורדים בליכוד, אמר הבוקר בשיחה עם ynet כי "יכול להיווצר מצב שבו האנשים האלה ירגישו בודדים, והם עלולים להגיע למצב של פעילות קיצונית יותר ואלימה. צריך לנסות ולמנוע את זה".

 

ראשי מועצת יש"ע נועדים בשעה זו במשרדיהם בירושלים כדי להחליט כיצד להמשיך את מאבקם נגד ההתנתקות. אתמול, לאחר שלא עבר חוק משאל העם הודיעו ראשי יש"ע כי הם מתכוונים להפנות את מאבקם לציבור לצאת לרחובות ברחבי הארץ ולגוש קטיף וצפון השומרון. ביום חמישי צפויים ראשי יש"ע להיפגש עם השר לביטחון פנים, גדעון עזרא.

 

ערוצי הידברות עם המתנחלים קיימים כבר עתה. כך, למשל, ח"כ יולי תמיר מן העבודה וח"כים אחרים ניסו לייצר דיאלוג עם המתנחלים.

  

ברמה הפוליטית, נראה כי עד לאחר העברת תקציב המדינה לא צפויים שינויים דרמטיים ביחסי הכוחות. חברי הכנסת המורדים בליכוד צפויים לפי שעה להצביע כגוש אחד נגד התקציב, כפי שהתחייבו בעבר.

 

ואולם, כבר בשבוע שעבר החלו ח"כים בקרב המורדים לדבר על כך כי לאחר שהתקציב יעבור יהיה צורך במהלך של "הערכה מחדש" של המצב ושל המציאות הפוליטית שנוצרה לאחר שחוק משאל העם נפל והתקציב יעבור.

 

בסביבתו של ראש הממשלה אריאל שרון מקווים ומעריכים כי קבוצת המורדים תתפרק, לפחות בחלקה, וחברי הכנסת המרכיבים את הקבוצה הזאת,

לפחות בחלקם, ינסו למצוא את הדרך להישאר בתוך הליכוד שיצטרך לעבור תהליך של "איחוד מחדש" בעקבות שנה וחצי טראומטיות שבהן הליכוד התפלג כמעט לגמרי.

 

שרון ומקורביו אומרים בתקופה האחרונה כי מייד לאחר העברת התקציב ייבצע שרון פעילויות בתוך התנועה שלו כדי לאחות את הקרעים, וליצור תחושה שהליכוד מאוחד. במפלגת השלטון הגדולה ברור לכולם כי לאחר שתוכנית ההתנתקות תצא לפועל, המציאות הפוליטית תשתנה והמשימות והמטרות של המפלגות יעברו שינוי גם הן.

 

הציפיות הן שהימין יתרכז בשימור ההתנחלויות ביש"ע, ואילו מפלגות השמאל ידרשו תהליך מתמשך שבמסגרתו יפונו התנחלויות נוספות.

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
רמון. לצ'פר המתנחלים
צילום: שאול גולן
רצון. מזהיר מהקצנה ואלימות
מומלצים