שתף קטע נבחר

בריטניה: הצעה לחרם אקדמי מאורגן על ישראל

לפי הצעת החלטה שתועלה בכינוס המוסדות האקדמיים, החרם יוטל על כל מוסד ישראלי, פרט לאלו "שיגנו את המדיניות הגזענית של ישראל בשטחי הרשות". מרצים בכירים מאמינים כי ההצעה תאושר ומבהירים: "מדובר באמצעי לחץ לגיטימי על ישראל"

נציגיהם של מוסדות אקדמיים מובילים בבריטניה מתכננים להטיל חרם אקדמי מאורגן על מוסדות להשכלה גבוהה מישראל שיסרבו לגנות את פעולות ישראל בשטחים. כך מדווח הבוקר (יום ג') העיתון הבריטי "גרדיאן". עד כה, הוחרמו מרצים ישראלים מסוימים במוסדות מסוימים, אך אם יקרום המהלך עור וגידים, יהיה זה חרם מאורגן חסר תקדים מסוגו.  

 

לפי הדיווח, המועצה העליונה של "איחוד המרצים באוניברסיטאות בבריטניה", שתתכנס ב-20 באפריל, תדון במהלך הכינוס בשאלה האם יש להחרים את אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בר-אילן, ואת האוניברסיטה העברית בירושלים, שלטענת חברים במועצה, מצדדות בפעולות ישראל בשטחי הרשות.

 

לפי נוסח ההצעה שתועלה לדיון והצבעה במהלך הכינוס: "חרם יוטל על כל המוסדות האקדמאים הישראלים, פרט לאלו המתנגדים למדיניותה הקולוניאלית והגזענית של ישראל בשטחי הרשות הפלסטינית".

 

בכינוס המוסדות האקדמאים שנערך לפני כשנתיים, עלתה להצבעה הצעה דומה שלא זכתה לאישור רוב חברי המועצה. אולם, מארגני הכינוס מאמינים כי השנה ההצעה תאושר.

 

סו בקוואל, מרצה בכירה באוניברסיטת בירמינגהאם ואחת מיוזמות ההצעה, אמרה כי אין לה ספק שההצעה תאושר. "אנחנו מאורגנים טוב יותר השנה מאשר לפני שנתיים", אמרה, "אחת הסיבות לכך שלא הצלחנו להעביר את המהלך בפעם שעברה היא שאז עדיין לא הייתה קריאה ברורה לחרם מצד הפלסטינים, אבל היום קריאה כזו כבר קיימת".

 

הפלסטינים קראו להטלת חרם אקדמאי על ישראל בשנה שעברה, והצליחו להחתים על נוסח ההצהרה כ-60 מוסדות להשכלה גבוהה וארגונים שונים בגדה המערבית וברצועת עזה.

 

נשיא המועצה שוקל להעלות הצעה נגדית

 

גרבי בהאטחרייה, אחד מהחברים בנשיאות המועצה, אמר כי יתמוך בהצעה לחרם על ישראל. לדבריו, "דברים אינם משתפרים עבור עמיתנו הפלסטינים, ואנו מאמינים שלחץ בינלאומי הוא דרך יעילה ולא אלימה לתמוך במאבקם".

 

"אני מאמין שבתוך האקדמיה הבריטית קיימת הרבה דאגה למה שקורה בפלסטין", הוסיף, "אנו מוטרדים מקריסת מערכת החינוך הפלסטינית, וקיימת הרבה תמיכה פוטנציאלית לתמיכה בחרם על ישראל".

 

נשיא המועצה טרם החליט כיצד להגיב להצעת ההחלטה, אבל מקורות המקורבים אליו אמרו כי הוא חושב להגיש הצעה נגדית, ובה יאמר כי "הפתרון לסכסוך במזרח התיכון יגיע רק דרך דיאלוג פתוח, ולא דרך הצבת מחסומים".

 

העיתון חושף עוד כי מוסדות רבים בבריטניה מסרבים לשתף פעולה עם מוסדות מחקר מתקדמים בישראל ומנמקים את החלטתם בכך שהם מתנגדים למדיניותה של ישראל בשטחי הרשות.

 

לפי הדיווח, בשנה האחרונה דחו מוסדות בריטיים כתריסר בקשות למלגה של הקרן הישראלית למדע. באחד ממכתבי הדחייה נכתב כי "המוסד תומך בחרם האקדמאי על ישראל כאמצעי להביע מחאה לגיטימית נגד חוסר הכבוד של ישראל לזכויות האדם של הפלסטינים, ונגד המשך הכיבוש הלא חוקי של אדמות פלסטיניות".

 

זו אינה הפעם הראשונה שבה קוראים אנשי אקדמיה להטיל חרם על אוניברסיטאות ישראליות. כבר בסוף השנה שעברה נמתחה ביקורת חריפה על בית הספר ללימודי אפריקה והמזרח באוניברסיטת לונדון, שהסכים לארח כנס בו השיקו אנשי האקדמיה את הקמפיין להפסקת הקשרים עם אוניברסיטאות בישראל.

 

ארגונים יהודיים האשימו את מארגני הכנס, השדולה הפלסטינית בבית הספר, בליבוי השנאה. זאת לאחר שאלו קראו לכנס "התנגדות לאפרטהייד הישראלי: אסטרטגיות ועקרונות".

 

האוניברסיטה העברית בירושלים שלחה את תגובתה לעיתון ואמרה כי היא דוחה את הטענות של המוסדות האקדמאים בבריטניה, לפיהן החרימה אדמות מפלסטינים. 

 

דיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטה, פרופסור נחמן בן יהודה, אמר לעיתון כי החרם יזיק לאוניברסיטה העברית. לדבריו, "אני מאמין כי אם האוניברסיטה או המדינה עשו משהו לא נכון, יש לבקר אותם. אבל אין טעם לבקר אותנו על משהו שלא עשינו. להגיד לנו 'אנחנו לא מדברים איתכם יותר', זה לפעול נגד משהו מאוד בסיסי ביחסי הגומלין שבין מוסדות אקדמאים. אנחנו פותרים את בעיותינו באמצעות דיאלוג".

 

אוניברסיטת חיפה אמרה בתגובה לעיתון כי היא דוחה גם היא את האשמות המועצה, לפיהן היא מצנזרת מחקרים אקדמאים שמחבריהם מביעים ביקורת על ישראל. מהאוניברסיטה נמסר כי היא "תומכת ללא השגות בזכות לחופש אקדמאי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטת חיפה. תוחרם?
צילום: לע"מ
מומלצים