חיזבאללה הטיס מזל"ט שצילם את נהריה ועכו
מקורות בחיזבאללה הודיעו כי מזל"ט הביון הוטס בצפון הארץ מעל 18 יישובים ושתי ערים ושב בשלום לבסיסו. גורמים בצה"ל אישרו את הדיווחים אך ציינו כי המזל"ט שהה שניות ספורות באוויר ועם זיהויו הוקפצו מטוסי ומסוקי קרב. "זה איום זניח בכל קנה מיד", אמר קצין בכיר. בנובמבר אשתקד התרחש אירוע דומה. צה"ל: הלקחים הופקו אך לא ניתן למנוע ב-100% חדירה. רק היום התייחס השר מופז לזירת הצפון: בידי צה"ל מידע לפיו חיזבאללה חותר "להדליק את הגזרה"
ערב פגישת בוש-שרון גונב חיזבאללה את ההצגה: גורם בחיזבאללה דיווח הערב (יום ב') כי מטוס ביון זעיר של הארגון הוטס בצפון הארץ, באזור הגליל המערבי. הגורם ציין כי "מטוס ביון מסוג מרסאד של ההתנגדות האיסלאמית טס מעל ההתנחלויות הישראליות וחזר בביטחה לבסיסו". גם רשת הטלוויזיה של חיזבאללה, אל-מנאר, דיווחה על האירוע.
מהדיווחים של חיזבאללה עולה כי המזל"ט צילם את הערים נהריה ועכו וכן 18 ישובים בצפון הארץ. לפי הארגון, המזל"ט טס במשך 18 דקות בסביבות השעה 17:15. הטיסה היתה למרחק של כ-10 ק"מ בתוך ישראל. לא נמסר אילו אתרים צולמו והאם מדובר בגיחות מעל למוצבים ביטחוניים או בסיסים של צה"ל.
המטוס צילם ב"שמי פלסטין הכבושה", נאמר, "בתגובה להפרות החוזרות ונשנות של מטוסי האויב וחדירותיהם הלא-חוקיות למרחב האווירי הריבוני של לבנון".
מספר מתושבי הגליל המערבי טילפנו לצה"ל וטענו כי הבחינו במזל"ט. אחד מהם סיפר כי ראה אותו מעל לישוב שומרה הנמצא על גדר הגבול, בין ישראל ללבנון. אחרים סיפרו כי הבחינו במזל"ט מעל נהריה, חולף מעל אזור בית החולים וממשיך לכיוון קיבוץ לוחמי הגטאות.
צה"ל: מאז האירוע האחרון הופקו לקחים
בפיקוד צפון ובחיל האוויר בדקו תחילה את הדיווח אך מאוחר יותר אישרו גורמים בצה"ל כי כלי טיס אכן חדר לשטח ישראל. הגורמים אמרו כי המזל"ט שהה ככל הנראה זמן קצר מאוד, המוערך בשניות, מעל אזור הגליל המערבי. עם זיהויו הוקפצו מטוסי קרב מסוג אף-16 וכן מסוקי קרב והמזל"ט חזר מייד לשטח לבנון. "זה ניסיון של חיזבאללה לעורר תודעה ויחסי ציבור לארגון. אין בכך כל פגיעה מעבר לכך בישראל".
הגורמים הדגישו כי "מאז האירוע בנובמבר 2004 הופקו לקחים והמטרה שלנו היא למנוע כל פגיעה באזרחי ישראל. אירוע כגון זה לא מהווה סיכון ממשי". עם זאת ציינו כי גם כיום לא ניתן למנוע במאה אחוז חדירה של כלי טיס מסוג זה לשטח ישראל.
קצין בכיר בחיל האוויר ציין כי עדין אין תמונה מלאה באשר לאירוע אך מאפייניו דומים לאירוע שהתרחש בנובמבר 2004. בעקבות האירוע שאירע בשנה שעברה שיפר צה"ל את מערך הבקרה כך שיוכל לאתר כלי-טיס זעירים יותר הנכנסים לשטח ישראל.
במקרה זה אותר המזל"ט על ידי המכ"מים של המוצבים שנמצאים בגבול הצפון. עם גילויו הוזנקו מטוסי קרב מבסיס רמת דוד אך הם לא איתרו אותו. אילו היו מאתרים אותו היה נערך ניסיון יירוט. בצה"ל לא מכנים את האירוע ככישלון. הקצין הבכיר הוסיף עוד כי ישנו קושי לגילוי כלי-טיס זעירים מעין אלה, אך עם זאת מדובר ב"סוג איום זניח בכל קנה מידה והמטרה היתה לעורר מסר תודעתי מדיני בלבד".
רק היום התייחס שר הביטחון לזירה הצפונית בדבריו בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת. השר מופז שם דגש מיוחד על חיזבאללה, שלפי מידע שמצוי בידי צה"ל חותר "להדליק את הגזרה" ולהביא להתלקחות מחודשת בגבול הצפון.
נסראללה: המזל"טים יכולים לשאת פצצות
בנובמבר אשתקד אירע אירוע דומה אולם המזל"ט הלבנוני התרסק אז בטרם שב לבסיסו. חיזבאללה הודיע אז כי "בתגובה לחריגות האויב בשמי לבנון, מודיעה ההתנגדות האיסלאמית על כך שמזל"ט שלה חג מעל שמי צפון פלסטין לסדרת משימות מבצעיות, והמזל"ט שב לבסיסו בשלום".
עוד נאמר כי "הארגון יעשה שימוש במזל"ט, מסוג מרסאד 1 (מרסאד פירושו תצפית או מארב) בכל פעם שהאויב יחדור ויפגע בריבונות הלבנונית באמצעות מטוסיו".
בצה"ל אישרו בנובמבר את הדיווח אודות החדירה. על פניו, נראה אז כי מדובר בכישלון צורב לחיל האוויר, שחקר כיצד חדר המזל"ט והסתלק - מבלי שאיש הבחין בכך.
כשבוע לאחר התקרית אמר נסראללה כי ברשות הארגון "כמות מספיקה של מזל"טים משוכללים, אותם ייצר הארגון בכוחות עצמו במהלך השנים האחרונות, ואותם נשלח מתי שנרצה". נסראללה הזהיר כי המזל"ט מסוגל לשאת חומר נפץ בכמות של עשרות קילוגרמים, ומסוגל להגיע לכל נקודה בשטחי ישראל. "אם הישראלים יכולים לאסוף מודיעין באמצעות מטוסיהם שטסים בשמי לבנון, גם אנחנו יכולים לאסוף מודיעין ולצלם את ההתנחלויות שלהם ואת העורף", אמר.
התקרית היום מגיעה בעיצומו של ויכוח פוליטי בלבנון סביב סוגיית הנשק שבידי חזבאללה. בעקבות החלטת האו"ם 1559 הקוראת לנסיגת סוריה מהמדינה ולפירוק המליציות החמושות השונות, נשמעו קולות מחוץ ללבנון ובתוכה הקוראים להתפרקותו של הארגון מנשקו.
חיזבאללה, שאת עיקר כוחו שאב כתוצאה ממלחמתו בישראל ומהקונצנזוס שהיה בתקופת נוכחות צה"ל בדרום לבנון, החל בשנים האחרונות לאבד מהתמיכה העממית בכל הקשור להמשך חימושו.
בארגון טענו כי כל עוד חוות שבעא הן כבושות וכל עוד קיים איום ישראלי, לא יסכימו להתפרק מנשקם. עם זאת בימים האחרונים, בעקבות הגברת הלחצים על סוריה ולבנון, הודיע הארגון לראשונה מאז היווסדו כי יהיה מוכן לדון בסוגיית חימושו, אך זאת אך ורק אם תיסוג ישראל מחוות שבעא. הארגון הוסיף כי ישקול לצרף את אנשיו למערך המילואים של צבא לבנון.
לאחרונה קראו לחיזבאללה גורמים בלבנון ובעולם שלא לפגוע ביציבות הביטחונית באזור. הגורמים אמרו כי יש להשיב את הארגון למימדיו הלבנונים ולהפסיק את היותו גורם בזירה הבינלאומית והאזורית - רמז עבה למעורבותו באירועים בשטחים ובזירה העיראקית.
מזכ"ל חיזבאללה, השייח' חסן נסראללה, אמר כי לא ייתן לסוגיית הארגון להפוך לכלי מיקוח בין חלקי המערכת הפוליטית הלבנונית ואף ציין כי ארגונו "מייחל לכניסתם של האמריקנים ללבנון. הלוואי שיבואו". נסראללה הוסיף כי ארגונו "לא יחסוך את מכותיו" מהאמריקנים.