שתף קטע נבחר

 

טכנוראש: הרובוט חצה את ים סוף ומילא כוסית יין

הזוכה בתחרות ה"טכנוראש" הרביעית, שנערכה אתמול בטכניון, הוא פלג הראל, סטודנט להנדסת מכונות, שהצליח לבנות רובוט חוצה ימים, שמסוגל גם למזוג יין לכוס, ולהניחה על שולחן "ליל הסדר", והכל בעזרת מנוע של קלנועית

פלג הראל, מהפקולטה להנסדת מכונות, הוא הזוכה המאושר של תחרות "טכנוראש 4", שנערכה אתמול (ג') בטכניון בחיפה. הסטודנט בן ה-29, שהציג את "המגשר", הצליח לגבור על הפייבוריט, "מיס תבל", של אריה הומינר, וטל רום, שזכו בשנה שעברה בפרס, והסתפקו השנה במקום השני.

 

האתגר שעמד השנה בפני משתתפי התחרות, שזכתה לכותרת "פסחולוגיה", היה בסימן חג הפסח, והמשימה שניצבה בפניהם היתה לחצות מכשול מים (ים סוף כמובן), להניח כוסית יין על שולחן פסח ולמלא אותה בכמה שיותר יין, כל זאת, ללא מגע יד אדם ובזמן הקצר ביותר האפשרי.

 

"הים", בריכה בגודל 1*1 מטרים ועומק של כ-20 ס"מ, מוקם במרחק של שני מטרים מקו הזינוק, ובהמשך, במרחק של מטר מהבריכה, נמצא "שולחן פסח", שגודלו 1*1 מטרים, והוא בגובה פני הקרקע. המטרה היתה לאסוף את כוס היין, שעשויה פלסטיק, ולתוכה למזוג יין מבקבוק 750 מ"ל סטנדרטי, כאשר כל הכבודה הזו צריכה להגיע בשלום אל השולחן, במהירות האפשרית.

 

הכל הודות לקלנועית

 

מתוך 61 ההצעות שנשלחו, עלו לחצי הגמר 42, ולגמר הגיעו לבסוף 18 צוותים (מתוכן גם שלוש קבוצות של בתי ספר תיכוניים), שאת כולם עקפו הראל ו"המגשר", שחצה את "הים", מזג את היין, הניח את הכוסית על שולחן הסדר תוך מספר שניות, וזיכה את יוצרו בפרס בסך 10,000 שקלים.

 

"מצאתי פתרון פשוט ובניתי מכשיר חזק שיעמוד בכל הפתעה בלתי צפויה", אמר הראל. הרובוט שלו נבנה מגשר אופקי באורך 1.4 מטרים, שגישר על "ים סוף", וממשאבה חשמלית עם טיימר, שמילאה את כוסית היין. הכוסית הונחה על השולחן בעזרת מנגנון, שפורק משמשה אוטומטית של מכונית.

 

המנוע עליו מבוסס המכשיר נלקח מ"קלנועית" חשמלית, ומלמד גם על מוצאו של הזוכה, יליד קיבוץ גן שמואל. נוסף על כך, נעזר הראל בחלקי אופניים ובארבעה גלגלי עגלת תינוקות.

 

בעיות הנדסיות אמיתיות

 

התחרות המסורתית מתקיימת זו השנה הרביעית לזכרו של ההוגה שלה, סרן ניב-יה דורבן ז"ל, בוגר הטכניון וקצין מצטיין בחיל האוויר, שנרצח במרץ 2003 בתל אביב.

 

בכל שנה מוצגת בפני הסטודנטים משימה הנדסית מאתגרת ומקורית, שמקורה בבעיות הנדסיות אמיתיות, הדורשות פתרון. לביצוע המשימה נדרשים שליטה בחומר הנלמד, כישרון הנדסי, תבונת כפיים, התמדה, ובראש הרשימה - יצירתיות.

 

"התחרויות נולדו כדי להרחיק את הסטודנט מספרי הלימוד וממסך המחשב, לתת לו במה לביטוי יצירתי תוך התמודדות עם אתגר התחרות - בעיות הנדסיות מורכבות, באווירת כיף", כתב דורבן ז"ל בהתייחסו לתחרות שייסד.

 

נושאי התחרות בשלוש השנים הקודמות היו ללכוד ביצה תלויה מעל לקרקע ולהנחיתה בשלמותה לקרקע ("בולהיט", 2004), השלכת ביצה מגג הבנין ללימודי ארכיטקטורה בטכניון, שגובהו 40 מטר, מבלי שתתנפץ ("ביצקופטר", 1997), ובהנעת כלי רכב זעירים באמצעות שני נרות ("נרמוביל", 1999).

 

תחרות הטכנוראש, שמטרותיה טיפוח יצירתיות, מקוריות ויוזמה אצל הסטודנטים, קישור בין החומר הלימודי למציאות וכדומה, אינה נושאת אופי מסחרי, וממומנת על ידי ד"ר רוברט שילמן (ד"ר בוב), וחסויות שונות המתחלפות בהתאם לאופי התחרות בכל שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלג הראל והמגשר. חצה את ים סוף
מומלצים