שתף קטע נבחר

 

נדחתה ההצבעה בממשלה על תוכנית פארק איילון

הסיבה: התנגדות האוצר; השר שמחון הודיע לממשלה כי יש חשיבות חברה באישור התוכנית בדחיפות עקב התרומה הצפויה מ"קרן ברכה". רה"ה הבטיח כי יערך משאל טלפוני בין השרים, ייתכן עוד השבוע

ההצבעה אל אישור תוכנית פארק איילון, שהיתה אמורה להתקיים היום בממשלה, נדחתה עקב התנגדות האוצר. השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, ציין כי יש חשבות גדולה באישור התוכנית בדחיפות בשל התרומות שאמורות להגיע למימושה מ"קרן ברכה". עקב כך החליט רה"מ שהאישור ייעשה טלפונית, ייתכן עוד השבוע.

 

פארק איילון אמור להיות הפארק המטרופוליני הגדול בגוש דן. אשתקד כבר בוטלה התוכנית לבנות יחדיות דיור בתחום הפארק.

 

הפארק ישתרע על כ-8,000 דונם ויכלול את אתר הפסולת חיריה, שיעבור הליך שיקום. למרגלותיו יוקם פארק למיחזור פסולת והוא אף יכלול שטחים מבית הספר החקלאי מקווה ישראל. התוכנית כוללת גם טיפול בזיהום הנחלים איילון ושפירים.

 

עלות הפרויקט נאמדת בכ-100 מיליון דולר והקמתו אמורה להסתיים בשנת 2020. לצורך בנייתו הוקמה מינהלת על-ידי ראשי הרשויות מתל-אביב, רמת-גן, גבעתיים, בני-ברק, חולון, בת-ים, אזור ורמת אפעל.

 

השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, אמר טרם הגשת התוכנית לממשלה, כי הוא מצפה מכל משרדי הממשלה להתגייס למימוש התוכנית וכי פארק איילון ישמש ריאה ירוקה עבור תושבי תל-אביב והסביבה.

 

חברת הזרע, החוכרת שטחים באזור המיועד להקמת הפארק, אמרה בתגובה כי היא "מברכת על כוונת הממשלה לקדם את הקמת פארק איילון. הקמת הפארק ללא דיור לצידו תהיה בבחינת החמצה היסטורית למשוך לדרום תל-אביב אוכלוסייה צעירה ובכך לצמצם את הקיטוב החברתי והתכנוני העמוק בין צפון העיר לדרומה".

 

הירוקים נגד הבנייה למגורים

 

בחודש נומבמבר 2004, אישרה ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה (ולנת"ע - ועדה לתכנון נושאים עקרוניים), את התוכנית להקמת פארק איילון, ללא בנייה למגורים בשטחי הפארק.

 

התוכנית הופקדה לפני כשלוש שנים והוגשו כ-20 התנגדויות לגביה. חלק מהן נגעו לנושא הבנייה למגורים, כאמצעי למימוש עלות ביצוע הפרוייקט. הוועדה קבעה כי הצעת הבנייה שהועלתה על ידי חלק מהמתנגדים לא כללה פירוט של המנגנון המדויק להקצאת רווחי הבנייה לטובת הפארק, וכי אין עדיין שום ניסיון בהפעלת מנגנון שכזה בישראל.

 

ביולי 2002 חתם המינהל על הסכם יוצא דופן עם חברת הזרע, ולפיו רשאית החברה לתכנן על שטח המוחכר לה לצורך גידול זרעים - כ-1,100 דונם במרכז הפארק המתוכנן - פרוייקט נדל"ני ענק בהיקף של יותר -10,000 יחידות דיור ומאות אלפי מטרים רבועים למסחר ותעסוקה.

 

ההרשאה לא רק שהעניקה לחברת הזרע את הזכות ליזום שינוי ייעוד של הקרקע, מגידול זרעים לבניית דירות, שהקירבה לפארק הענק תעלה את ערכן, אלא אף שידרגה באופן דרמטי את מעמדה כצד בהליך ההתנגדויות לתוכנית הפארק.

 

עקב כך עתרו בנובמבר 2004 עמותת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בטענה, בין השאר, כי החלטות מינהל מקרקעי ישראל בנוגע לחברת הזרע מעוררות תמיהה והתקבלו בחוסר סמכות.

 

בסופו של דבר, החליטה כאמור ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה שלא תתבצע בנייה למגורים בפארק המתוכנן.


פורסם לראשונה 16/04/2005 17:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחומי פארק איילון
צילום: גילי סופר
חירייה. פרוייקט מיחזור
צילום: אורן יהודה
מקווה ישראל. סמוך לפארק
צילום: גילי סופר
מומלצים