שתף קטע נבחר

 

חאלד משעל: הרגיעה היא תכסיס של החמאס

בכנס שנערך באחרונה בקהיר, אמר ראש הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל: "הרגיעה בשטחים היא תכסיס וכי ההתנגדות תימשך כל עוד קיים כיבוש". מה יקרה בעזה בעקבות ההתנתקות? השיב משעל: "אני חושש שתהיה תקופה של מהומות סביב השלל והשלטון"

ראש הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל, אומר ש"הרגיעה בשטחים היא תכסיס וההתנגדות תימשך כל עוד קיים כיבוש". הדברים נאמרו בכנס שערך לפני כשלושה שבועות העיתון המצרי "אל-אהראם" והתפרסמו בסוף השבוע במסמך מיוחד שהפיץ מכון המחקר ממר"י לחקר התקשורת בעולם הערבי.

 

בכנס שנערך בקהיר בהשתתפות סופרים ומומחים לנושא הפלסטיני בעקבות הסכמת הפלסטינים ל"תהדיה" (הרגעה), התארח גם ראש הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל. משעל הביע חשש מהשתלטות של הרשות הפלסטינית והפתח על אדמות ההתנחלויות שיפונו והצהיר כי מבחינת החמאס אין מניעה שתוקם מדינה פלסטינית בגבולות 1967 כפתרון זמני.

 

על המטרות וההישגים של החמאס פירט משעל בדבריו באותו הכנס. "בזירה הפלסטינית רשמנו הישג. רצינו למנוע פיצוץ פלסטיני פנימי ששרון רצה בו. מטרתנו השנייה היתה להעביר מסר לקהילה הבינלאומית כי הבעיה איננה העם הפלסטיני וגם לא ההתנגדות הפלסטינית אלא הכיבוש. המטרה השלישית היתה מתן הזדמנות ומרחב פעולה לעשיית סדר בבית הפלסטיני והרביעית היתה להשיג באמצעות יוזמת ההרגעה הזדמנות לממש אינטרסים ישירים לעם הפלסטיני דוגמת שחרור האסירים".

 

אשר למונח החדש שנולד, "רגיעה" או "הרגעה" (בערבית - "תהדיה"), מסביר משעל את משמעותו. "לכל מונח יש משמעות מיוחדת ובחירתנו במונח הרגעה איננה מקרית. הפסקת אש ("הודנה") היא הסכם שתנאיו מקובלים על שני הצדדים, אך במצב הנוכחי אין תנאים כאלה. הצד הפלסטיני הוא הצד החלש. אנו מתייחסים להרגעה כאל יוזמה פלסטינית המותנית בכך שהצד האחר ימלא את התנאים".

 

"חמאס שולטת באגף הצבאי שלה והיא יכולה לשמור על המשמעת בקרב אנשיה. הרגעה פירושה הרגעה וכאשר מדברים על הסלמה יש הסלמה. ההרגעה לגבי החמאס היא תכסיס בתוך תוכנית ההתנגדות ואילו לגבי הרשות הפלסטינית ההרגעה היא צעד בדרך ליציאה מתוכנית ההתנגדות. עם זאת, אנו מעניקים הזדמנות... אנו מסוגלים לגלות סבלנות ולסבול, אך לא מתוך נקודת מוצא של מי שרוצה להשתחרר מהאינתיפאדה", הוא מבהיר.

 

"הפרויקט של חמאס הוא ההתנגדות. אין בהיסטוריה כיבוש שעזב ללא התנגדות. כל מו"מ ללא התנגדות הוא חסר תועלת", אמר משעל: "חמאס תהפוך לגוף פוליטי רק כאשר תוקם מדינה עצמאית. כל עוד קיים כיבוש - חמאס תשלב התנגדות עם פעילות פוליטית", הוא ציין כי לחמאס אין מניעה לקבל את גבולות 1967 כפתרון ביניים אך לא כפתרון של קבע.

 

חשש: אנשי הרשות יגנבו את קרקעות ההתנחלויות

 

אז מתי עלולה הרגיעה לקרוס. משעל מספק הסבר משלו: "ככל שנתקרב לסוף הקיץ ולסוף שנת 2005 תיווצר האווירה הבאה: ההסדר המדיני יונח מחדש ב'מקפיא' ואין לשלול את האפשרות ששרון יאשים את אבו מאזן שהוא המכשול בדרך לשלום כפי שערפאת נחשב למכשול. אבו מאזן שמע זאת ממני, צחק ואמר כי 'זה תרחיש צפוי ובלתי מפתיע'. השבתי: היזהר שלא ירעילו אותך כפי שהרעילו את ערפאת".

 

ומה עם תוכנית ההתנתקות? משעל חושש שאנשי הרשות ישתלטו על האדמות במקום לחלק אותם לציבור. "קיים חשש שיפרוץ סכסוך לגבי השלל", הוא מסביר. "החשש העיקרי איננו מהציבור הרחב, אלא מאנשי הרשות, אלה האמורים להיות שומרי (הנכסים שיפונו), הם עצמם הגנבים. כל אלה שלקחו אדמות בלי רשיון ובנו עליהן בקתות בחופי עזה הם אנשי הרשות ומנגנוני הביטחון. לפיכך, יש הסכמה אצל כל הגורמים הפלסטיניים כי לפתח או לרשות אין זכות בלעדית על הקרקעות הללו.

 

"אני חושש שאם ישראל תצא מעזה, והיא חייבת לצאת, תהיה תקופה של מהומות או בעיות שהסיבה להן היא סכסוך לגבי השלל והשלטון (ולגבי השאלה) מי ימלא את החלל. חמאס לא תהיה חלק מהסכסוך הזה, אך היא לא תאפשר שההחלטה בעזה תהיה מונופול של גורם אחד. היא תתעקש להיות שותפה לאחרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חאלד משעל
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הפסקת אש זמנית
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
רק רגיעה זמנית
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אבו מאזן.
צילום: איי פי
מומלצים