שתף קטע נבחר

רק עכשיו הוחלט להזמין קרוואנים למפונים

כשלושה חודשים לפני התאריך המקורי לפינוי ההתנחלויות החליטה ועדת השרים המיוחדת לאשר הזמנת קרוואנים למפונים. עוד הוחלט שלא יוקמו יישובים נוספים בחולות ניצנים, ובמקום זאת יורחב היישוב ניצן. השר כץ הציע לדחות את ההתנתקות עד אחרי החגים אולם שרון ומופז דחו את ההצעה. שר השיכון, יצחק הרצוג, ביקר באזור ניצנים וגילה שהמתנחלים כבר מתכננים שם כפר נופש

92 יום למועד ההתנתקות (המקורי), ורק היום (ג') החליטה ועדת השרים לאשר הזמנת קרוואנים עבור המתנחלים שיפונו במסגרת תוכנית ההתנתקות. ועדת השרים לא דנה בדחיית מועד ההתנתקות, בשל היעדרם של נציגי מערכת הביטחון. הוועדה אישרה את הצעת שר השיכון, יצחק הרצוג, שלא לאשר בניית יישובים חדשים בחולות ניצנים, ובמקום זאת יורחב היישוב ניצן.

 

 

ועדת השרים גם החליטה שמנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי, יגיש הצעה לוועדה תוך יומיים עם רשימת קרקעות חקלאיות למפונים. תעשה הצבעה טלפונית.

 

בפתח הישיבה אמר ראש הממשלה, אריאל שרון: "בימים האחרונים הממשלה מואשמת בכך שלא עשתה מספיק הכנות. רבותי, כל מה שאנחנו עושים עכשיו זה מעבר להחלטות שכבר נתקבלו... זה סיוע נוסף שהחלטתי שצריך לתת למתפנים".

 

ראש הממשלה הדגיש כי הוא מייחס חשיבות עליונה לכך שהקהילות המתגוררות כיום באזור חבל עזה וצפון השומרון יעברו למקומות חדשים כקבוצות גדולות ומאוחדות. שר האוצר, בנימין נתניהו, ציין כי יתמוך בכל פתרון של מעבר בקבוצות, גם אם הדבר אינו כלכלי.

 

האחראי על המערך החברתי במינהלת סל"ע, דניאל שטרול, הציג לשרים ערכות הדרכה המחולקות למשפחות. שטרול סיפר כי בקרב המתיישבים הופצה חוברת מידע הכוללת את כל הפרטים החיוניים לקראת יישום ההתנתקות והודיע כי בתוך זמן קצר יחל לפעול מוקד טלפוני שיעמוד לרשות האזרחים 24 שעות ביממה ויספק תשובות לשאלותיהם.

 

שר החקלאות, ישראל כץ, אמר במהלך הדיון כי איש אינו מתווכח על יישום התוכנית אך הציע לדחותו עד לאחר החגים. ראש הממשלה ענה בתגובה כי "דחיית יישום התוכנית עלולה ליצור הרבה מאוד סיבוכים". שר הביטחון, שאול מופז, הוסיף כי "לוח הזמנים לפיו הפינוי יועבר לאוקטובר אינו מעשי".

 

בתום הדיון הנחה שרון את מנכ"ל משרדו, אילן כהן, לעשות כל שביכולתו על מנת להגיע להבנות עם המתיישבים. "אפשר להעלות מספר חלופות אפשריות ולהגיד למתיישבים שזה מה שיש, אבל אני חושב שנכון לעשות מאמץ ולנסות ולהגיע להבנות, גם אם זה דורש הרבה מאמצים. אני חושב שזו הדרך הנכונה ביותר", אמר ראש הממשלה.

 

רוצים גם כפר נופש

 

לפני הדיון בוועדה סייר שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, באשקלון ובאזור ניצן ושמע דברים קשים מארגוני הירוקים לגבי התיישבות באזור. כמו כן הוצגו בפניו תוכניות של עיריית אשקלון ליישוב המתיישבים באזור, בין השאר בקרוואנים. הרצוג התנגד וכך גם נציגי הארגונים הירוקים.

 

יואב שגיא, מראשי החברה להגנת הטבע ופעיל מרכזי בה, אמר: "אם יהיו שם קרוונים הם יהיו שם לעד, הם לא יזוזו משם. אסור שיתנהגו כמדינה בתוך מדינה יש אפשרויות רבות באשקלון ובסביבה, אשכול ועוד, אנו לא נגד המתיישבים חלילה וכל הדיבורים הללו הם דמגוגיה, אבל רוצים לקנות את השקט של המתיישבים באי השקט הסביבתי של הציבור בארץ וגורמי הסביבה". 

 

בביקורו של הרצוג התברר כי המתנחלים המיועדים לפינוי מעוניינים לעבור לאזור ניצנים ודורשים להקים במקום כפר נופש דוגמת זה הקיים בחוף קטיף, שיהיה שייך להם וינוהל על ידם.

 

"אין לנו בעיה עם העניין הזה", אמר ראש עיריית אשקלון, רוני מהצרי, "יש לנו שטח זמין בצפון העיר שבו יש חוף פתוח שיועד במקור לכפר נופש ודייג והוא יוכל לשמש את המתיישבים. עם זאת, נמשיך להתנגד לכל פגיעה בשטחים הירוקים של העיר". גם ראש העירייה הקודם ויו"ר פלאפון כיום, בני וקנין, הביע התנגדות, "צריך לקום ולהיאבק על כך אסור לקחת שטחי שיפוט ירוקים מאשקלון".

 

אם אכן יתיישבו המתיישבים בניצנים, הם יקבלו מעמד מוניציפלי משלהם, ואז ישלטו על השטח הזה חמש רשויות שונות - אשקלון, חוף אשקלון, באר טוביה, אשדוד וכעת אנשי גוש קטיף. "כבשת הרש נשחטה חמש פעמים וחמש רשויות יהיו שם כשלכל אחד רצונות ותוכניות משלו והמשמעות היא אחת הרס מוחלט של כל האיזור", אמר יואב שגיא.

 

בסיור הוצגו לפני הרצוג ואנשיו בעיקר התוכניות בישוב ניצן ובאשקלון עצמה סמוך מאוד לשטחי השיפוט שלה. מהצרי כאמור הציג לפני הרצוג תוכנית מפורטת לקליטת המתיישבים ומעבר הדרגתי לרשות עצמאית בפני עצמה. אגב מהסיור עולה כי מהרגע בו הצועה תוכנית ניצנים גם אלה שהתעניינו באשקלון הלכו ופחתו.

 

הרצוג אמר כי התרשם שקיימים שטחים נוספים לישוב המתישבים באיזור אשקלון וצפונה ללא פגיעה בערכי הטבע באיזור ניצנים.

 

היערכות גם במשרד החינוך

 

שרת החינוך, לימור לבנת, מנכ"לית המשרד, רונית תירוש, וצוות מקצועי של המשרד (מנהלת מחוז דרום, נציגי השירות הפסיכולוגי ונציגי אגף הבחינות) ייפגשו לאחר חופשת הפסח עם הנהגת גוש קטיף, כדי לדון על בעיות החינוך המתעוררות בשטח, ולתת מענה ופתרונות לשאלות רבות שעולות מצד המתיישבים בגוש.

 

כבר יותר משנה מפעיל השירות הפסיכולוגי מערך טיפולי מיוחד לתושבי גוש קטיף. השירות מכשיר מורים להתמודד עם מצבי לחץ וטראומה. כמו-כן ניתנה תוספת של 289 שעות ייעוץ והוכפל תקן הפסיכולוגים למערכת החינוך בגוש. לצד פעולות אלו, נערך המשרד גם בצד הארגוני, כך למשל יוקם מרכז בחינות באשדוד לנבחני בגרות מגוש קטיף.  

 

ממשרד החינוך נמסר כי הם "עושים הכל כדי לאפשר לתלמידי הגוש לקיים שגרת חיים ומהלך לימודים שוטף". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
קרוואנים. ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
ועדת השרים
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: מיכאל קרמר
סייר בשטח
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים