שתף קטע נבחר

פרשנות: בשאר איבד את ביצת הזהב

קשה להאמין שדמשק תוותר על השפעתה הכלכלית, המדינית והצבאית בלבנון. אך כאשר אמריקה נושפת בעורפה, והיא מגנה על הבית, היא תגלה שאיבדה את ארץ הארזים. כמעט 5 שנים לאחר מות אביו, אסד הצעיר הולך ומתפשט מנכסיו. ומה יעשה עכשיו נסראללה?

שלום ולא להתראות: קשה להפריז בחשיבות הטקס שהיה אתמול (ג') בבסיס חיל האוויר בריאק שבבקעת הלבנון, בו צוינה נסיגת סוריה מארז הארזים. הטקס היה אמנם מוקפד, חגיגי ורווי תרגילי סדר ואותות כבוד צבאיים - ולא הצליח לטשטש את האמת: סוריה יצאה מלבנון שלא ביוזמתה.

 

הנאומים שנישאו בטקס ה"פרידה" מצד הרמטכ"לים של שני הצבאות היו מלאים בפאתוס, הוקרה לסוריה ולנשיאה בשאר אסד על שנים ארוכות של שירות "למען לבנון" וכמובן - הבטחה להמשיך ולעמוד מול ישראל. אך פניו של מפקד המודיעין הסורי בלבנון, הגנרל הידוע לשמצה רוסתום רזאלה, אמרו הכל - תערובת של בושה וכישלון מחפיר.

 

אם כך, האם סוריה תוותר מעתה על לבנון, אותה ביצת זהב כלכלית, מדינית וצבאית? קשה להאמין שתסכים לוותר עליה מרצונה החופשי, אך

קשה עוד יותר להאמין שתצליח לשמר השפעה אפקטיבית כפי שהיתה עד כה. "סוריה בוודאי תנסה להמשיך ולשלוט על לבנון. העניין הוא שסוריה במגננה - וכשהיא מגנה על הבית, היא לא נמצאת בדיוק במצב בו תצליח להשתלט על לבנון", אומר פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל-אביב, מומחה לענייני סוריה ולבנון.

 

"סוריה רוצה להמשיך ולשמר את השפעתה בלבנון, הבעיה שלה היא - איך לעשות זאת, בשעה שארצות-הברית נושפת בעורפה ואיננה מסתפקת בנסיגה הנוכחית אלא רוצה להמשיך הלאה לקטיעת הסיוע לחיזבאללה ולטרור בעיראק", מסביר זיסר.

 

מאז התבהרה המגמה, לפיה סוריה אכן יוצאת מלבנון באופן מלא, החלו לזרום דיווחים בכלי התקשורת הערביים לפיהם, למרות הכל, סוכני המודיעין הסורי חוזרים בחזרה לביירות, והפעם בלבוש אזרחי. לפי אחד הדיווחים, מקצתם אף שכרו דירות בבירת לבנון והחלו לפעול בה בניסיון לשמר את השפעתם במדינה. "זה לא רציני, במיוחד כשהאו"ם שולח ועדה לבחינת הנסיגה הסורית ולחקירת נסיבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי", מסביר פרופ' זיסר.

 

לפי שעה, לפחות, נראה שהמגמה הנוצרת היא הפוכה לחלוטין, ובמסגרתה ראשי המודיעין הפרו-סורים בלבנון מתפטרים או נמלטים על נפשם, ואחרים מושכים את חסכונותיהם מהבנקים בלבנון, לאחר שנים של ניצול הכלכלה הלבנונית.

 

"סביר שסוריה תנסה לשמר את השפעתה באמצעות סוכני ההשפעה הישנים, קרי הנשיא אמיל לחוד, חיזבאללה והשיעים, בני בריתם מקרב המארונים ועוד", ממשיך זיסר. "למרות זאת, ובהנחה שוושינגטון תמשיך במגמה העיקשת שלה כלפי סוריה, דמשק תגלה שהמצב לא נותר כשהיה ושהיא איבדה למעשה את לבנון. וכך אסד, שלא עושה מהלך אסטרטגי מול אמריקה אלא רק מנסה לפייס אותה בכל פעם באמצעות זריקת עצמות לאריה בבית הלבן, רק יילך ויחלש ויתפשט מנכסיו".

 

לחאפז זה לא היה קורה

 

ביוני 2000, כשהלך הנשיא המיתולוגי חאפז אסד לעולמו, נדמה שאיש לא תיאר לעצמו בסוריה שכך ייראו פני הדברים. אסד האב, ששלט ביד רמה במדינה מאז "מהפכת התיקונים" בנובמבר 1970, ולמעשה היה שם עוד לפני כן, השאיר לבנו בשאר ירושה מכובדת למדי.

 

נכון, סוריה לא היתה בשיאה עם הסתלקותו של אסד האב, אבל בדמשק קיוו שאחרי שנים של חונכות צמודה לבשאר לקראת עלייתו לכס הנשיאות, לא תעבור סוריה זעזועים מיותרים. לצערו של בשאר, הצרות הגיעו מוקדם מהצפוי - ולא בטוח שהן יסתיימו בקרוב.

 

"בסוריה יתחילו לשאול 'איך הגענו למצב שכזה'. לא בטוח שזה יקרה מיד, וסביר שזה ייקח שנים, אבל קשה יהיה להסביר איך בשאר אפילו לא הצליח לשמר את הירושה שהשאיר לו אביו", מסביר פרופ' זיסר. כפי שהדבר נראה עתה, השלב הבא במערכה הלבנונית יהיה עם תום הבחירות במדינה. עדיין לא ברור עד כמה יצליחו לשרוד הגורמים הפרו-סורים בבחירות.

 

ומה עם חסן נסראללה? לפי פרופ' זיסר, לא בטוח שמזכ"ל חיזבאללה, שלפני ימים מעטים רמז על אפשרות לחטיפת חיילים  בניסיון לשחרר את האסירים הלבנונים הכלואים בישראל, ובראשם סמיר קונטאר, ינסה לרכז סביבו עניין רב מדי בזמן הקרוב. "נסראללה לא רוצה להלהיט את הרוחות אלא להמשיך וליהנות מהקונצנזוס ולשמר את חוקי המשחק הישנים. הוא ישאף לשמר את כל תחומי הפעילות של הארגון, אך לא לרכז אש סביבו שתביא לדיון בפירוק ארגונו מנשקו. הוא אמנם יכול להמשיך ולהטיס מזל"טים או לפוצץ מטענים, אך גם הוא ממתין להתפתחויות בזירה הלבנונית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הולך ונחלש. בשאר אסד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מי היה מאמין. האב, חאפז אסד
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
לא ירצה להתבלט. נסראללה
צילום: רויטרס
ינסו לשמר השפעה. אמיל לחוד
צילום: רויטרס
צילום: זום 77
סוריה במגננה. פרופ' אייל זיסר
צילום: זום 77
מומלצים