שתף קטע נבחר

 

שת"פ מודיעיני ישראלי-טורקי נגד הטרור

ראש הממשלה, אריאל שרון, נועד בירושלים עם עמיתו הטורקי, רצ'פ טאיפ ארדואן וסיכם על הקמת "קו אדום" לשיתוף מידע מודיעיני בין שתי הלשכות. "למדנו מניסיוננו שגם כאשר קיימים קשרים הדוקים, כלומר מודיעיניים, יש חשיבות רבה לקשר בין ראשי המדינות", אמר שרון

ישראל וטורקיה יקימו "קו אדום" לשיתוף מידע מודיעיני במלחמה בטרור - כך סוכם הערב (יום א') בפגישתם של ראש הממשלה, אריאל שרון ועמיתו הטורקי, רצ'פ טאיפ ארדואן. זו היתה הפעם הראשונה שנערכה פגישה מהסוג הזה בירושלים מאז ראשית האינתיפאדה.

 

שרון אמר כי ההצעה לפתוח קו ישיר בין לשכתו לבין לשכת ראש הממשלה הטורקי נולדה על בסיס הנסיון שיש לישראל במגעים מעין אלו עם לשכותיהם של בלייר, פוטין והנהגת האיחוד האירופי.

 

"למדנו מניסיוננו שגם כאשר קיימים קשרים הדוקים, כלומר מודיעיניים, יש חשיבות רבה לקשר בין ראשי המדינות, כדי לוודא שאכן יש עדכון מדויק בדרג הבכיר ביותר. התרשמתי מאוד מהצעותיו ומעמדותיו, שללא ספק מעידים על ניסיון רב ואני מתכוון לנצל את הניסיון הזה לקידום תהליכים מדיניים במזרח התיכון", אמר שרון.

 

ארדואן אמר: "אני רוצה להביע את שביעות הרצון שלי. גיבשנו תוכנית עמוסה. הייתה לנו שיחה על היחסים הביליטרליים בתחומי הכלכלה והצבא ובנושאים נוספים. חבריי השרים שהצטרפו אלי קיימו פגישות עם עמיתיהם. בשלהי 2004 היה המאזן המסחרי של שתי המדינות 2 מיליארד דולר והבענו את רצוננו להגדיל את הסכום הזה. 300 אלף ישראלים ביקרו בארצנו בשנה שעברה, וברור שקיים דיאלוג בין עמנו".

 

הוא סיפר שחתם על הסכם למחקר ופיתוח בין שתי המדינות, שלדבריו, "מהווה צעד חדש וחשוב במסגרת היחסים הדו-צדדיים. אנו שומרים על רצוננו ונחישותנו לקדם את היחסים עוד יותר. בתקופה הרגישה שבה אנו מצויים ברור לגמרי הצורך בשלום. הבענו נכונות לנקוט כל צעד בעניין הדמוקרטיה, ונדבר על זה גם עם הפלסטינים.

 

"אני רוצה להביע את החשיבות של פסגת שארם. זה קידם צעד קדימה. ברורה לנו החשיבות של הצעדים שינקטו על-ידי הצדדים. אנחנו מוכנים ונכונים לעשות את כל המוטל עלינו. אני מאמין, שהתרומה הטורקית תהיה גדולה מאוד". הוא התייחס גם לבעיית הגזענות והאנטישמיות: "אנחנו מתייחסים לאנטישמיות כאל פשע נגד האנושות. נתמיד במאבקנו נגדה".

  

שרון התייחס לאחת השאלות שנשאל, ואמר שהתוכנית המדינית היחידה היא מפת הדרכים, "נעשה כל מאמץ להגיע למפת הדרכים ואני מקווה שיווצרו התנאים שאפשר יהיה להגיע למימוש המפה. כרגע אנחנו בשלב של טרום-מפת הדרכים, ונעבור למפה שיווצרו התנאים שיאפשרו מעבר למפה".

 

שרון ציין כי ישראל תומכת בנסיונות של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי. לדבריו, "אנחנו עדים שטורקיה עומדת לא אחת בהתקפות טרור, והבנתי את עמדתה של טורקיה שאומרת שאין פשרות עם הטרור".

 

ארדואן: מודאגים מהגרעין האיראני

 

בצהריים נפגש ארדואן עם נשיא המדינה, משה קצב. בתום הפגישה, נשאל ארדואן לגבי עמדתו בסוגיית הגרעין האיראני, רמז ארדואן כי נשק גרעיני בידי איראן עלול להוות איום על האזור: "אנו, בני העם הטורקי, מתנגדים לכל נשק שמאיים על בני-האדם. טורקיה היא תמיד ערובה לשלום באזור ותמשיך להיות כזו גם בעתיד".

  

מדובר בביקור מדיני חשוב עבור ישראל, בשל אופי היחסים בין שתי המדינות, שידעו עליות ומורדות בשנים האחרונות.

  

ראש הממשלה ארדואן התבטא בעבר כמה פעמים נגד מדיניותה של ישראל בשטחים, ואמר, בין היתר, כי ישראל אחראית בשל התנהלותה להתגברות האנטישמיות בעולם. הוא אף כינה את המעשים בשטחים כמעשי טרור. משרד החוץ הטורקי זימן בעבר את שגריר ישראל באנקרה לבירור בעקבות פעולות צבאיות ישראליות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארדואן וקצב
צילום: רויטרס
צילום: תומריקו
נועד עם פרס
צילום: תומריקו
מומלצים